Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un fost pădurar se luptă cu Romsilva pentru o căsuţă de 25 de metri pătraţi

GALERIE
padurar1
  • padurar1
- +

Romsilva încearcă să scape de un fost angajat, care refuză să părăsească locuinţa de intervenţie. Cazul a ajuns în instanţă, iar judecătorii s-au găsit în faţa unei probleme insolubile. Omul nu locuieşte în casa pe care i-a pus-o la dispoziţie Romsilva, ci într-alta, construită în aceeaşi curte. Doar că a doua casă oficial nici nu există.

Timp de ani buni, Vasile M. a fost şeful Districtului silvic II Tomeşti din cadrul Ocolului Silvic Lunca Cetăţuii. În această calitate, a primit la angajare o locuinţă de intervenţie, în folosinţă gratuită, pe care a stăpânit-o, timp de peste 30 de ani. La începutul lui 2020, Vasile M. a ieşit la pensie, nemaifiind astfel angajat al Romsilva.

Contractul privitor la locuinţă a încetat astfel de drept, iar după două săptămâni gestiunea a fost predată unui alt pădurar. Predarea gestiunii s-a făcut însă doar scriptic, întrucât Vasile M. a refuzat să elibereze imobilul şi anexele acestuia.

Timp de doi ani, încercările Romsilva de a-l convinge să plece s-au lovit de refuzul pădurarului pensionat. În cele din urmă, regia s-a adresat instanţei, cerând evacuarea lui Vasile M. din locuinţa de intervenţie, dar şi obligarea lui la plata a 11.130 lei drept chirie pentru cei peste doi ani de când o ocupa fără a mai fi angajatul Romsilva.

De cealaltă parte, Vasile M. a precizat în instanţă că Romsilva era obligată să-i atribuie o locuinţă de serviciu, ceea ce se şi întâmplase. Doar că locuinţa primită era de la bun început nelocuibilă, aflându-se într-o stare deosebit de proastă. O mai reparase de-a lungul timplui, dar în cele din urmă se hotărâse să-şi construiască alta, în aceeaşi curte.

Situaţia ar fi fost cunoscută la nivelul conducerii Romsilva, dar nimeni nu-i reproşase niciodată nimic. Acum pensionar, se afla în situaţia de a fi evacuat din casa pe care o construise pe banii lui. Se adresase de altfel el însuşi Judecătoriei, într-un alt dosar, clamându-şi dreptul de a rămâne în casă până i se vor plăti despăgubiri.

Acest dosar urmează să aibă primul termen de judecată pe 5 aprilie. Dreptul de retenţie i-a fost contestat de Romsilva, care a arătat că noua casă fusese construită nelegal. De altfel, contractul de închiriere menţiona că „orice modificări sau îmbunătăţiri efectuate fără acordul scris al locatorului nu dau dreptul locatarului la despăgubiri constând în contravaloarea bunurilor sau lucrărilor”.

După verificarea actelor depuse la dosar, magistraţii Judecătoriei au constatat că dreptul de proprietate al Romsilva asupra sediului districtului silvic, în suprafaţă de 110 mp, a grajdului şi a două magazii este incontestabil, imobilele fiind de altfel intabulate. Doar că Vasile M. nu locuia în sediul districtului, ci într-o căsuţă de 25 mp care nu se regăsea printre imobilele aflate oficial în curte.

„Reclamanta nu a formulat niciun fel de pretenţie cu privire la anexe sau cu privire la o altă clădire, în afara sediului districtului, astfel că instanţa va analiza cererea astfel cum a fost formulată. Sediul districtului silvic este în proprietatea reclamantei, potrivit extrasului de carte funciară. Eventualul său drept de proprietate asupra altor imobile decât sediul districtului nu face obiectul prezentei cauze, întrucât instanţa a fost învestită de reclamantă doar cu o cerere de evacuare a pârâtului din sediului districtului, cu privire la care nu există niciun fel de dubiu asupra proprietarului”, au arătat judecătorii.

Ei au aprobat evacuarea lui Vasile M. din sediul districtului, în care oricum nu locuia şi au respins solicitarea Romsilva ca fostul pădurar să plătească vreo sumă drept chirie. Sentinţa nu a fost pe placul Regiei Naţionale a Pădurilor, care a contestat-o. Tribunalul a stabilit ieri ca termen de pronunţare ziua de 21 martie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri