anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Un fost pădurar se luptă cu Romsilva pentru o căsuţă de 25 de metri pătraţi

GALERIE
padurar1
  • padurar1
- +

Romsilva încearcă să scape de un fost angajat, care refuză să părăsească locuinţa de intervenţie. Cazul a ajuns în instanţă, iar judecătorii s-au găsit în faţa unei probleme insolubile. Omul nu locuieşte în casa pe care i-a pus-o la dispoziţie Romsilva, ci într-alta, construită în aceeaşi curte. Doar că a doua casă oficial nici nu există.

Timp de ani buni, Vasile M. a fost şeful Districtului silvic II Tomeşti din cadrul Ocolului Silvic Lunca Cetăţuii. În această calitate, a primit la angajare o locuinţă de intervenţie, în folosinţă gratuită, pe care a stăpânit-o, timp de peste 30 de ani. La începutul lui 2020, Vasile M. a ieşit la pensie, nemaifiind astfel angajat al Romsilva.

Contractul privitor la locuinţă a încetat astfel de drept, iar după două săptămâni gestiunea a fost predată unui alt pădurar. Predarea gestiunii s-a făcut însă doar scriptic, întrucât Vasile M. a refuzat să elibereze imobilul şi anexele acestuia.

Timp de doi ani, încercările Romsilva de a-l convinge să plece s-au lovit de refuzul pădurarului pensionat. În cele din urmă, regia s-a adresat instanţei, cerând evacuarea lui Vasile M. din locuinţa de intervenţie, dar şi obligarea lui la plata a 11.130 lei drept chirie pentru cei peste doi ani de când o ocupa fără a mai fi angajatul Romsilva.

De cealaltă parte, Vasile M. a precizat în instanţă că Romsilva era obligată să-i atribuie o locuinţă de serviciu, ceea ce se şi întâmplase. Doar că locuinţa primită era de la bun început nelocuibilă, aflându-se într-o stare deosebit de proastă. O mai reparase de-a lungul timplui, dar în cele din urmă se hotărâse să-şi construiască alta, în aceeaşi curte.

Situaţia ar fi fost cunoscută la nivelul conducerii Romsilva, dar nimeni nu-i reproşase niciodată nimic. Acum pensionar, se afla în situaţia de a fi evacuat din casa pe care o construise pe banii lui. Se adresase de altfel el însuşi Judecătoriei, într-un alt dosar, clamându-şi dreptul de a rămâne în casă până i se vor plăti despăgubiri.

Acest dosar urmează să aibă primul termen de judecată pe 5 aprilie. Dreptul de retenţie i-a fost contestat de Romsilva, care a arătat că noua casă fusese construită nelegal. De altfel, contractul de închiriere menţiona că „orice modificări sau îmbunătăţiri efectuate fără acordul scris al locatorului nu dau dreptul locatarului la despăgubiri constând în contravaloarea bunurilor sau lucrărilor”.

După verificarea actelor depuse la dosar, magistraţii Judecătoriei au constatat că dreptul de proprietate al Romsilva asupra sediului districtului silvic, în suprafaţă de 110 mp, a grajdului şi a două magazii este incontestabil, imobilele fiind de altfel intabulate. Doar că Vasile M. nu locuia în sediul districtului, ci într-o căsuţă de 25 mp care nu se regăsea printre imobilele aflate oficial în curte.

„Reclamanta nu a formulat niciun fel de pretenţie cu privire la anexe sau cu privire la o altă clădire, în afara sediului districtului, astfel că instanţa va analiza cererea astfel cum a fost formulată. Sediul districtului silvic este în proprietatea reclamantei, potrivit extrasului de carte funciară. Eventualul său drept de proprietate asupra altor imobile decât sediul districtului nu face obiectul prezentei cauze, întrucât instanţa a fost învestită de reclamantă doar cu o cerere de evacuare a pârâtului din sediului districtului, cu privire la care nu există niciun fel de dubiu asupra proprietarului”, au arătat judecătorii.

Ei au aprobat evacuarea lui Vasile M. din sediul districtului, în care oricum nu locuia şi au respins solicitarea Romsilva ca fostul pădurar să plătească vreo sumă drept chirie. Sentinţa nu a fost pe placul Regiei Naţionale a Pădurilor, care a contestat-o. Tribunalul a stabilit ieri ca termen de pronunţare ziua de 21 martie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.