anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Un gest creștinesc în ajun de Crăciun: Florin, mai aproape de pianul mult visat

GALERIE
Florin Mantale era incantat vineri in timp ce proba pianina donata de medicul Radu Tepordei pe care Donatorii de vineri - Maricel Popa si Gheorghe Nichita
 • Florin Mantale era incantat vineri in timp ce proba pianina donata de medicul Radu Tepordei pe care
 • Donatorii de vineri - Maricel Popa si Gheorghe Nichita
- +

Pentru visul acestui elev s-a adunat deja echivalentul a 2.500 de euro. Pianul pe care şi-l doreşte costă însă peste 3.000 de euro. Vineri au mai fost două donaţii: secretarul de stat Maricel Popa şi primarul Gheorghe Nichita. Tot vineri, „Ziarul de Iaşi“ i-a dus acasă, la Holboca, pianina de calitate donată de medicul Radu Ţepordei, pe care Florin ar putea-o vinde cu circa 1.000 de euro. Cine sunt ieşenii de pe onorabila listă, care au făcut donaţii până vineri? Cum puteţi dona în cadrul campaniei „Un gest creştinesc în ajun de Crăciun“?

Campania de Crăciun demarată de Ziarul de Iaşi „Un gest creştinesc în ajun de Crăciun“ se apropie de final. În cele cinci zile de campanie care s-au desfăşurat până vineri, pentru pianul lui Florin Mantale, „Elevul Anului“ desemnat de Inspectoratul Şcolar, s-au strâns în jur de 7.000 de lei. În cursul zilei de vineri au mai fost trei donatori importanţi: secretarul de stat în Ministerul Energiei Maricel Popa, care a donat 1.000 de lei, primarul Gheorghe Nichita, care a donat 500 de lei, dar şi un donator anonim, care a donat tot 500 de lei.

„Urmăresc campaniile voastre de peste 10 ani, sunt deosebite, vă adresaţi celor talentaţi, fără suport material, dar care sunt o valoare. Să continuaţi aceste activităţi. Elevului anului îi doresc un Crăciun fericit şi sănătate!“, ne-a declarat Maricel Popa.

Impresionat de profesionalismul tânărului pianist de la Colegiul „Octav Băncilă“ s-a arătat şi primarul, încă de pe vremea când l-a felicitat pentru distincţia „Elevul anului“, pe care i-a înmânat-o personal: „Este doar un gest personal, un gest din suflet. Sper ca micul meu ajutor să îl ajute pe acest tânăr minunat să îşi împlinească visul, şi mai sper ca el să nu uite niciodată, atunci când va concerta pe marile scene ale lumii, că şi aici, la Iaşi, unde s-a format, există oameni dispuşi să ajute şi să încurajeze valoarea, oameni adevăraţi. Îmi doresc ca Florin să ajungă un exemplu pentru toţi tinerii, o lecţie despre ce înseamnă să lupţi pentru a-ţi atinge visul“, a completat Nichita.

Pianina a ajuns vineri acasă la Florin

Tot în cursul zilei de vineri, cadoul de Crăciun făcut de medicul Radu Ţepordei a ajuns acasă la Florin, cu ajutorul „Ziarului de Iaşi“, care a asigurat transportul. Stomatologul care în prezent lucrează în Franţa a donat o pianină pe care o cumpărase acum şapte ani pentru fiicele sale, o pianină foarte bună, marca Zimmermann, pe care Florin să o vândă pentru a-şi cumpăra un pian, mai potrivit pentru aptitudinile sale. „Vechea pianină este din Basarabia, am cumpărat-o acum câţiva ani la mâna a doua. Acum este distrusă, după ce au studiat amândoi fraţii, pe rând, câte şase ore fiecare zilnic. Nu mai este bună. Am adus pe cineva să o repare, dar ne-a spus că nu mai au ce-i face... Suntem mândri că avem doi copii care ne aduc atâta bucurie. Pentru ei ne-am mutat din Roman la Iaşi, am venit la Holboca, pentru ca ei să poată fi mai aproape de Liceul de Artă, să-i putem susţine. N-am vrut să stea la cămin, eu şi soţul meu am stat şi ne-a fost greu“, ne-a declarat Marcela Mantale, mama lui Florin.

Vechea pianină arată ca o epavă, pe lângă cea adusă vineri. „Mai trebuie puţin acordată, o să aduc acordorul de la şcoală. Mulţumesc domnului doctor pentru că acum am la ce să studiez şi acasă“, a spus Florin. De astăzi, casa va răsuna iarăşi de lucrările marilor compozitori, iar timpul de studiu şi-l va împărţi iarăşi cu fratele său mai mare.

„L-am sunat pe Florin şi am vorbit cu el: mi-a spus că pianina a ajuns la el şi e în regulă. Mi-am dorit să fac această bucurie, mai ales că eu ştiu despre ce e vorba, am studiat şi eu pianul. Ştiu că nu este acelaşi lucru, există diferenţă mare pentru un profesionist între pian şi pianină, dar sper să-i fie de folos până când va avea unul“, mărturiseşte Radu Ţepordei, din Franţa.

Pianina donată ar putea fi vândută, potrivit ofertelor de pe piaţă, cu o sumă de circa 1.000 de euro.

Iată onorabila listă!

Încă din primele două zile de campanie, s-au arătat doritori să-l ajute pe Florin mai mulţi ieşeni, notorii, dar şi anonimi. Primii au fost deputaţii Viorel Blăjuţ (2.000 de lei) şi Constantin Adăscăliţei (1.000 de lei). A urmat consilierul judeţean Cristian Stanciu, preşedinte al Fundaţiei FEG (1.000 de lei) şi deputatul Petru Movilă (500 de lei), apoi renumitul universitar şi matematician Mihai Adrian Corduneanu (400 de lei), Marian Şerbescu, director în cadrul Prefecturii, şi Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului (500 de lei împreună). În total, pentru Florin s-au adunat, cu tot cu suma estimativă ce poate fi obţinută cu pianina, echivalentul a 2.500 de euro. Profesoara lui Florin i-a găsit acestuia un pian în Ungaria, la mâna a doua, dar de calitate, pentru care se cer 3.400 de euro. Aşadar, este în continuare nevoie de sprijinul ieşenilor.

Cei care doresc să-l ajute pe Florin să-şi procure un pian de calitate, care să-l ajute la studiul său tot mai avansat, o pot face în contul BCR pe numele Florin Mantale: RO58RNCB0178141185860001. Puteţi, de asemenea, lua legătura direct cu redacţia „Ziarului de Iaşi“ (0232.271.271).

Cei care doresc să ia legătura direct cu familia o pot face la 0733.821158 (Florin) sau 0722592738 (tatăl, Vasile Mantale).

CITEȘTE ȘI:

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.