anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

În Iaşi a mai răsărit o familie de milionari în euro

Un gigant din SUA a preluat casele de amanet Express Credit

GALERIE
gheorghiu bogdan ioanaIMG_3827
 • gheorghiu bogdan ioana
 • IMG_3827
- +

O firmă ce face parte din concernul Dollar Financial a achiziţionat în urmă cu nici două săptămâni pachetul majoritar de acţiuni de la Express Credit Amanet. Casele de amanet aparţineau soţilor Bogdan şi Ioana Gheorghiu. Pe fondul contractării creditării bancare afacerea soţilor Gheorghiu a explodat u Dollar Financial este o companie cu afaceri de aproape 1,1 miliarde dolari cotată la bursa NASDAQ.

 

Patronul celei mai mari case de amanet din Iaşi, Express Credit Amanet, şi-a vândut afacerea americanilor de la Dollar Financial, o importantă companie cunoscută la nivel mondial pentru activităţile de amanet şi vânzare de bijuterii. Firma, ce a luat fiinţă în urmă cu 30 de ani este cotată pe bursa NASDAQ şi a avut anul trecut afaceri de aproape 1,1 miliarde dolari, la nivel global. Tranzacţia a fost încheiată de americani prin intermediul firmei DF Aquisition Sub Limited, înregistrată la Registrul Comerţului în luna martie a acestui an. Firma este parte dintr-un grup de societăţi aparţinând concernului american, DF Romania Holdings Limited, al cărei sediu social se află în Nottingham, Marea Britanie. Tranzacţia a avut loc oficial pe data de 15 mai, când foştii proprietari, soţii Bogdan şi Ioana Gheorghiu, şi-au vândut pachetele egale de acţiuni către Dollar Financial Group. Fondatorul Express Credit Amanet spune că nu era în planurile sale să vândă afacerea, însă investitorii au venit cu o ofertă greu de refuzat, motiv pentru care a semnat actele.
 
Criza i-a turnat benzină în rezervor
 
Gheorghiu s-a ferit să discute despre suma pentru care şi-a vândut afacerea, însă în mediul de afaceri ieşean circulă zvonuri că tranzacţia s-ar fi ridicat la aproximativ cinci milioane de euro, o sumă deloc neglijabilă, dacă ne gândim la situaţia economică a judeţului. „Nu am voie să divulg aceste date (n.r.- referitoare la preţul tranzacţiei), am lucrat cu o firmă de avocatură din Bucureşti, ei sunt cei mai în măsură să vi le ofere, dacă vor dori. Nu noi am căutat să vindem, ci cei de la firma respectivă ne-au căutat pe noi, ne-au făcut o ofertă bună şi am acceptat”, a declarat Bogdan Gheorghiu. Schimbul de proprietari s-a făcut în mare linişte, prin intermediul Casei de Avocatură Tucă, Zbarcea şi Asociaţii, responsabil direct fiind avocatul Sebastian Radocea. „Deocamdată nu am acordul investitorului pentru a putea oferi vreun fel de date. Este un aspect ce ţine de deontologia profesiei mele şi nu am cum să divulg nimic din interiorul tranzacţiei. Haideţi să ne auzim spre sfârşitul săptămânii viitoare”, ne-a transmis avocatul Radocea. Suma de cinci milioane euro, vehiculată în mediul de afaceri, nu pare a fi departe de adevăr, dacă luăm în calcul ultima cifră de afaceri declarată de soţii Gheorghiu, din anul 2011, respectiv 23 milioane lei (circa 5,2 milioane euro, potrivit cursului BNR de ieri). De la fondare, în anul 1999, firma lui Gheorghiu a crescut constant, însă cea mai importantă creştere a avut loc în perioada crizei, când a avut loc şi rebranding-ul societăţii. Firma a purtat denumirea de Electro Gold până în 2008, când proprietarii au decis să investească în imaginea companiei, stabilind un logo şi un nou nume, Express Credit Amanet. Ideea proprietarilor a dat roade, cifra de afaceri a companiei crescând de la 7,7 milioane lei în 2008 la 12,5 milioane un an mai târziu şi 15 milioane în 2010. În 2011, cifra de afaceri a urcat până la 23 de milioane, în timp ce profitul a ajuns la peste şase milioane lei, faţă de circa două milioane în 2010. În prezent, firma are 30 puncte de lucru în judeţ, două în judeţul Vaslui, şi numără peste 70 de angajaţi. Creşterea se datorează în mare parte şi faptului că activitatea de creditare a băncilor a ajuns aproape de zero, motiv pentru care populaţia s-a orientat către alte surse de împrumut.
 
Firma îşi va diversifica activitatea
 
 
Bogdan Gheorghiu susţine că nu a plecat definitiv din compania pe care a fondat-o, momentan acceptând să le ofere consultanţă cu privire la aceată piaţă membrilor noii conduceri. Potrivit unor surse, se pare că americanii intenţionează răspândească brandul Express Credit Amanet şi în afara judeţului. Potrivit lui Gheorghiu prima măsură a americanilor va fi de a diversifica serviciile pe care le oferea până acum Express Credit Amanet, după modelul implementat şi în ţări ca Polonia, Suedia, Marea Britanie sau Finlanda. „Nu am o idee foarte clară asupra a ceea ce vor să facă, însă ştiu că urmăresc să introducă noi servicii în cadrul firmei. Mă refer aici la împrumuturi pe carduri, spre exemplu, cumva vor să se extindă pe această piaţă de împrumuturi pe termen scurt. Eu încă nu ştiu ce voi face pe viitor, abia s-a întâmplat tranzacţia”, a concluzionat Gheorghiu.
 
 
Special pentru această tranzacţie
 
 
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului, reprezentantul legal din partea companiei achizitoare este americanul Jeff Weathley, director responsabil cu strategia globală de dezvoltare a companiei. Weathley este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei, din care mai fac parte alţi trei directori ai companiei, englezii Sanjiv Corepal şi Piero Fileccia, alături de americanul Eric Erickson. Cei patru au fost numiţi în CA pe data de 15 mai, pentru un mandat de patru ani. În urma vânzării pachetelor de acţiuni către firma britanică, Express Credit Amanet şi-a păstrat capitalul social subscris de 2000 lei. De partea cealaltă, firma DF Aquisition Sub Limited are un capital social subscris de circa 14 milioane lei şi este înregistrată la ONRC din data de 4 martie, semn că scopul înfiinţării acesteia a fost de a achiziţiona firma ieşeană. Acţionari în cadrul firmei sunt DF România Holdings Limited cu peste 99% din acţiuni şi DF Holdings (UK) Limited cu un aport de o singură parte socială, echivalentul a 10 RON. Obiectul de activitate al acestei companii, potrivit codului CAEN, este „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management în afaceri”.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.