De Business

Punem punctul pe știi

Un gigant IT vrea să angajeze la Iaşi cel puţin 1.000 de persoane

luni, 01 decembrie 2014, 02:50
4 MIN
 Un gigant IT vrea să angajeze la Iaşi cel puţin 1.000 de persoane

 Oracle este în plin proces de închiriere a unui sediu în Iaşi. Vor avea un atu la angajare persoanele care vorbesc limba germană sau engleză. Nu este singura firmă care are planuri în zonă. eMAG, CYNNY Social Cloud sau Ness România vor să îşi extindă echipa de angajaţi. Pe de altă parte, Embarcadero Technologies este pe picior de plecare din Iaşi. O parte dintre salariaţii firmei au migrat deja la societăţile concurente.

La finele acestui an se petrec importante mişcări de trupe pe piaţa ieşeană de IT. Gigantul IT Oracle, care în ultima perioadă tatonează serios Iaşul în vederea deschiderii unei filiale, ar pune la bătaie un număr impresionant de locuri de muncă. Potrivit unor surse apropiate “Ziarului de Iaşi”, se vehiculează că Oracle România va scoate la concurs pentru biroul din Iaşi între 1.000 şi 1.500 de posturi în decursul a doi ani. Compania ar căuta cu predilecţie cunoscători de limbă engleză şi germană. Potrivit unui articol publicat în luna octombrie 2014 în cotidianul Ziarul Financiar, planurile multinaţionalei americane la Iaşi au trecut deja de faza incipientă, iar o echipă formată din reprezentanţi ai companiei Oracle ar avea ca principală sarcină găsirea unui spaţiu adecvat de birouri. Oracle a deschis primul birou la Bucureşti în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar în 2004 a început dezvoltarea lui într-un centru care oferă servicii în 27 de limbi străine pentru clienţi internaţionali. În prezent, compania dispune de aproximativ 3.000 de salariaţi doar în Capitală.

 
 
Investiţie autohtonă
 
 
La Palas, în cursul lunii trecute, şi-a început activitatea şi noul centru de programare al companiei eMAG. În paralel, societatea îşi continuă campania de recrutări pentru noul centru, urmând a angaja 40 de programatori în primul an de activitate. “Biroul din Iaşi şi-a început activitatea în luna noiembrie, în United Business Center 4, şi ne aflăm în plin proces de recrutare pentru poziţiile deschise. Inaugurarea acestui centru, care va ocupa o suprafaţă de 400 metri pătraţi, va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie. Până la acea dată, ne desfăşurăm activitatea într-un birou situat tot în United Business Center 4”, a precizat pentru “Ziarul de Iaşi” Tudor Manea, vicepreşedinte şi director de Resurse Umane şi Tehnologie la eMAG. Pe lângă centrul de programare de la Palas, compania deţine în Iaşi un singur showroom, în cadrul Complexului Axa Niciman din Păcurari, unde lucrează 14 salariaţi. „Acest al doilea centru de programare deschis în ţară vine, după cel din Craiova, ca o consecinţă firească a dezvoltării organice din ultimii ani. Hub-ul din Iaşi va debuta peste câteva zile cu o echipă de patru programatori şi îşi va desfăşura activitatea într-un sediu central de 400 de metri pătraţi”, spunea Manea la finele lunii octombrie 2014. Compania va recruta în Iaşi, pentru poziţii full-time, specialişti în PHP, Linux şi alte tehnologii web, Product Managers, dar şi specialişti în asigurarea calităţii.
 
 
Cine mai vine, cine mai pleacă
 
 
Nu în ultimul rând, societatea CYNNY Social Cloud SRL anunţă planuri importante de extindere. Compania a fost deschisă la Iaşi în martie 2013, având capital italian şi românesc. Dacă în prezent numărul salariaţilor care lucrează la Cynny Social Cloud este de 35, societatea doreşte ca în viitorul apropiat numărul acestora să ajungă la 60. Oficialii societăţii caută deja specialişti în Java Script dar şi programatori pentru realizarea de aplicaţii pentru Android. Nu în ultimul rând, Cynny Social Cloud caută programatori pentru partea de Front End. Pe de altă parte, Embarcadero Technologies SRL Iaşi, una din societăţile de top ale domeniului IT, se va închide la începutul anului viitor. Zvonul circulă deja de câteva luni, astfel că la o simplă căutare pe Google apare indexată fraza “Embarcadero Iaşi se închide”, semn că această sintagmă a fost folosită des în căutări. Anul trecut, filiala ieşeană a companiei a raportat în bilanţ o cifră de afaceri de 8,5 milioane lei şi un număr mediu de 75 de salariaţi. Mai toţi angajaţii societăţii au semnat sau sunt în negocieri avansate cu alte mari companii de profil prezente în Iaşi, ne-au declarat, sub anonimat, specialişti din domeniu, care mai susţin că un contingent important, de aproape 20 de salariaţi, ar fi trecut imediat în “barca” Ness România. Contactată de jurnalişti, conducerea societăţii nu a infirmat nici nu a confirmat această informaţie. Ness Technologies a fost înfiinţată în anul 1999 şi are în prezent aproximativ 8.000 de angajaţi la nivel mondial. Compania are clienţi în peste 20 de ţări din toată lumea, iar potrivit site-ului Ness România, profitul companiei-mamă în anul 2010 a fost de 572 milioane de dolari.
 
 
Afaceri de 220 milioane euro
 
 

În judeţul Iaşi, industria IT&BPO a depăşit agricultura ca nivel al cifrei de afaceri, cele aproximativ 3.000 de societăţi care activează în acest sector producând anul trecut 220 milioane de euro. 71 de companii cu sediul social în Iaşi au depăşit în 2013 pragul de 1 milion de lei ca cifră de afaceri, iar alte 44 de companii au desfăşurat anul trecut afaceri curprinse între 500.000 şi 1 milion de lei. Potrivit unei analize publicate anterior de “Ziarul de Iaşi”, 6.000 de persoane lucrează în judeţul Iaşi pe segmentul IT şi software.

 

 

Comentarii