Un hoț care scăpase în primă instanță a fost trimis după gratii de Curtea de Apel

luni, 13 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Un hoț care scăpase în primă instanță a fost trimis după gratii de Curtea de Apel

Doi tineri nu s-au putut abține să nu fure o bicicletă nepăzită, chiar dacă era asigurată cu un lanț antifurt. Erau să scape basma curată, întrucât magistrații Judecătoriei nu au vrut să-și bată capul cu ei. Nu de aceeași părere a fost însă instanța superioară.

În noaptea de 15/16 august 2021, aproape de ora 1.00, Adrian Arhire și Florin Bordeianu se aflau în zona complexului Green Park. Au observat o bicicletă legată de balustrada de la intrarea într-unul dintre blocuri. Arhire avea asupra sa un clește, cu ajutorul căruia a forțat antifurtul care asigura bicicleta. Apoi, Bordeianu a luat vehicului și a plecat cu el. Ulterior, a vândut vehiculul cu 600 de lei, peste valoarea de 500 de lei la care proprietarul își evaluase bicicleta.

Furtul a fost suprins de camerele video ale blocului, ceea ce a ușurat identificarea hoților. De altfel, Arhire locuise în cadrul complexului, la un alt bloc. El însuși biciclist, ceruse la un moment dat administratorului blocului o cameră în care să-și poată lăsa bicicletele.

Magistrații Judecătoriei au apreciat că valoarea furtului fusese prea mică pentru a aplica vreo pedeapsă, proprietarul bicicletei putând fi despăgubit imediat. Ei au precizat și că cei doi hoți nu aveau condamnări anterioare. Doar Arhire mai fusese cercetat pentru comiterea unor infracțiuni de aceeași natură, fără a fi însă condamnat înainte de comiterea ultimului furt. „Consecinţele unei eventuale pedepse ar fi în mod vădit disproporţionate faţă de gravitatea redusă a faptei, dar şi din cauza disproporţiei vădite dintre cheltuielile generate de o eventuală punere în executare a pedepsei şi prejudiciul redus”, au apreciat judecătorii.

Nu la fel au văzut lucrurile magistrații Curții de Apel, care au analizat contestația înaintată de procurori. Judecătorii au remarcat că atenția nu era calitatea definitorie a colegilor de la instanța inferioară. Arhire avea deja o condamnare la activ pentru furt calificat și conducere fără permis, primită cu aproximativ un an înaintea sentinței Judecătoriei. De altfel, când Judecătoria se pronunțase, el se afla deja după gratii. La rândul său Bordeianu mai fusese cercetat pentru fapte similare comise în 2015, pe când era minor. E drept, acesta din urmă nu ajunsese să fie și condamnat. Magistrații Curții de Apel au desființat sentința Judecătoriei, dispunând condamnarea lui Bordeianu la un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Arhire a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare, dar cu executarea în regim de detenție.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii