Un hot dog îţi răpeşte 36 de minute din viaţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Un hot dog îţi răpeşte 36 de minute din viaţă

GALERIE
hotdog
  • hotdog
- +

Ce ar fi dacă ţi-am spune că un hot dog te aduce cu 36 de minute mai aproape de moarte - l-ai mai mânca? Acest număr nu a fost ales la întâmplare - provine dintr-un studiu publicat la sfârşitul lunii august în revista Nature Food. Cercetătorii au analizat 5.853 de alimente, clasificându-le matematic în funcţie de impactul lor atât asupra sănătăţii umane, cât şi asupra mediului. Există şi veşti bune: doar cu modificări minore ale dietei, spun autorii, puteţi avea un efect mare atât asupra sănătăţii, cât şi asupra amprentei de carbon.

„Înlocuirea doar a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită şi carne procesată cu un amestec divers de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase şi fructe de mare selectate ar putea reduce, în medie, amprenta de carbon dietetică a unui consumator american cu o treime, şi adăugaţi 48 de minute de sănătate în viaţă, pe zi „, au spus autorii studiului, Olivier Jolliet şi Katerina Stylianou. „Aceasta este o îmbunătăţire substanţială pentru o astfel de schimbare limitată a dietei“, au a rătat cercetătorii. Iată cum funcţionează: mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un indice nutriţional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriţionistul şi co-autorul studiului, Victor Fulgoni. El a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaş studiu epidemiologic numit Povara Globală a Bolilor (PGB) - şi atunci când spunem „imens“, o spunem cu adevărat: PGB acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare ţară din lume.

Cu aceste informaţii, PGB cuantifică nu doar prevalenţa diferiţilor factori de sănătate, stil de viaţă şi mediu - inclusiv 15 factori alimentari - ci şi daunele relative cauzate de aceştia. Folosind această masă mare de informaţii, echipa a calculat povara (sau beneficiul) pentru sănătate, în minute, a mii de alimente. De exemplu, un hot dog te face să pierzi 36 de minute de viaţă, în timp ce o porţie de castravete poate adăuga aproape 10 minute la durata de viaţă. Echipa a dorit să includă şi consideraţii de mediu în studiu.

Au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viaţă al alimentelor provenite din producţie, prelucrare, preparare, consum, deşeuri, utilizarea apei, precum şi impactul asupra sănătăţii umane datorat unor lucruri precum poluarea. În total, cercetătorii au folosit 18 indicatori de mediu pentru a evalua diferitele alimente şi a le clasifica în consecinţă, arată iflscience.com. În cele din urmă, combinând aceste două valori, cercetătorii au reuşit să sorteze alimentele în trei zone de culoare: roşu, galben şi verde.

La fel ca un semafor, aceste denumiri sunt cod pentru „stop“ (cum ar fi carnea procesată, care vine cu costuri de mediu şi nutriţionale ridicate), „continuă cu precauţie“ (un exemplu: ursuleţii jeleu, care au o amprentă de carbon foarte scăzută şi practic fără niciun impact nutriţional în ambele direcţii) şi, respectiv, „verde“, adică cele mai bune pentru sănătate şi mediu deopotrivă (nuci, fructe, legume cultivate pe câmp, leguminoase, cereale integrale şi, respectiv, unele fructe de mare).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.