Un ieșean a aflat la bâtrâneţe că toată viaţa a avut doar un rinichi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Un ieșean a aflat la bâtrâneţe că toată viaţa a avut doar un rinichi

GALERIE
rinichi
  • rinichi
- +

Deşi dintotdeauna a trăit numai cu rinichiul stâng, bărbatul spune că nu a avut probleme. Le are însă acum, după ce a făcut diabet, care în timp a evoluat într-o insuficienţă renală cronică. Aşa a şi aflat că are doar un rinichi.

La cei 83 de ani ai săi, Gheorghe T. a trăit 68 de ani fără să ştie că are un singur rinichi, descoperind acest lucru din întâmplare, în urma unei ecografii făcute acum 15 ani la Spitalul „Sf. Spiridon”. De câţiva ani suferă de diabet, care în timp a evoluat într-o insuficienţă renală cronică, cunoscută sub numele de nefropatie diabetică, agravată şi de faptul că are doar un singur rinichi. Deşi dintotdeauna a trăit numai cu rinichiul stâng, bărbatul spune că nu a avut probleme, din câte îşi aminteşte a avut doar pietre, însă pentru că nu existau metode moderne de diagnosticare, nu s-a descoperit condiţia sa decât la 68 de ani. Doi ani mai târziu, a avut şi o tumoare la nivelul colonului, pe intestinul gros, care a necesitat operaţie, însă situaţia lui a devenit însă mai complicată acum şase ani, când a ajuns la spital cu o glicemie de şase ori mai mare decât cea normală, care în urma unor analize a relevat că acesta suferă de diabet.

„Am avut ocazia să mănânc mai mult pepene verde, iar eu, crezând că e bine, că îi fac un bine rinichiului meu, că îl curăţ, am mâncat până am căzut efectiv în casă. Îmi amintesc doar că a venit elicopterul să mă ia”, povesteşte acesta, în timp ce mărturiseşte cu vinovăţie că toată viaţa i-au plăcut dulciurile şi nu poate renunţa de tot la ele. La fel de mult i-a plăcut şi vinul, în special cel de Cotnari, pe care îl savura de cele mai multe ori în timp ce se uita la un meci de fotbal, însă doar îndoit cu puţină apă minerală. „De ce să nu recunosc? Mi-au plăcut întotdeauna dulciurile şi nu am putut renunţa la ele, chiar şi acum îmi mai fac aşa, câte o poftă, chiar dacă soţia sau copiii îmi mai atrag atenţia. Am lucrat în agricultură toată viaţa, aveam mereu cozonac, fructe sau vin la dispoziţie. Am băut şi multă cafea, însă acum, dacă beau, îmi iau doar cappuccino, pe care îl îndulcesc cu miere, nu cu zahăr.”

Nea Gheorghe, pacient model

Medicii spun că este un pacient model, care îşi ia glicemia de două ori pe zi, dimineaţa şi la amiază, are grijă să o menţină în limite normale şi îşi notează într-un registru toate valorile. „Pacientul a ajuns la noi în 2011 şi a fost internat pentru o boală cronică la rinichi. Afecţiunea era una mai veche şi a aflat întâmplător după ce a avut o glicemie de 693”, subliniază dr. Cristina Toarbă, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul unităţii medicale, în condiţiile în care valorile normale stabilite de organizaţiile medicale sunt între 73-110 mg. Pe lângă diabetul care a evoluat într-o insuficienţă renală cronică, acesta a suferit şi un accident vascular cerebral, iar în urma lui a fost nevoie de implantarea a două stenturi la nivelul inimii în doi ani succesivi. „După ce am trecut prin toate astea, am mai multă grijă de mine. Mai râd câteodată cu un vecin din bloc că mai suntem doar doi mai în vârstă care mai trăim, restul femeilor au rămas toate văduve. Însă am mai făcut un contract cu viaţa, când am împlinit 80 de ani pentru încă 20, după aceea mai văd pentru cât timp”, spune acesta zâmbind. 

Boală silenţioasă, diagnosticată întâmplător

În evidenţele Spitalului „Dr. C.I. Parhon” se află 2.800 de persoane cu diabet, dintre care 500 au afectare renală în diferite stadii din cauza diabetului. Mare parte dintre aceştia află întâmplător că au diabet, medicii spunând că nefropatia diabetică este o afecţiune „silenţioasă”, care nu dă semne şi care evoluează în timp. „În ultimii ani s-a observat o creştere importantă a numărului de pacienţi cu diabet zaharat în centrele de dializă, cam 10-15% pe an. Nefropatia diabetică apare la circa o treime dintre cei cu diabet zaharat, şi este prima cauză de insuficienţă renală cronică terminală”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog. Deoarece este o boală care poate evolua silenţios, uneori până în stadii avansate, şi poate fi depistată abia în urma unui control de rutină, medicii spun că boala se poate agrava până la dializă sau către alte complicaţii cum ar fi bolile cardiovasculare.

„Sunt întâlnite numeroase cazuri în care pacientul se prezintă la medic pentru diverse motive, aparent fără legătură cu funcţia renală, cum ar fi valori tensionale crescute, edeme, sughiţ, scăderea apetitului, greaţă şi vărsături. În stadiile avansate, pacienţii prezintă halenă uremică şi anemie, care este exprimată clinic prin paloare şi oboseală”, a completat. dr. Cristina Toarbă. Medicii recomandă câteva metode terapeutice pentru a preveni sau pentru a reduce rata de progresie a bolii renale asociate diabetului zaharat. Acestea constau în controlul glicemic strict, renunţarea la fumat, controlul tensiunii arteriale şi utilizarea unui tratament care să includă antihipertensive, controlul greutăţii, dieta moderat hiposodată şi hipoproteică sau evitarea medicamentelor nefrotoxice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.