Un ieșean, băgat în pușcăriile franceze fără să știe. Nevinovat, îl mai așteaptă o condamnare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Autorităţile, gata să bage după gratii un tată a doi copii din cauza superficialităţii unor funcţionari din străinătate

Un ieșean, băgat în pușcăriile franceze fără să știe. Nevinovat, îl mai așteaptă o condamnare

GALERIE
arestat
  • arestat
- +

Soartă ca în dramele de la Holly­wood pentru un tânăr ieşean de 32 de ani, cu doi copii minori, de profesie economist, absolvent al Facultăţii de Economie, care va fi băgat în temniţă pentru infracţiuni pe care nu le-a făcut niciodată. Totul pentru că, se pare, i-a fost furat buletinul, cu mulţi ani în urmă, dar şi din cauza superficialităţii unor funcţionari şi oameni ai legii din Franţa. 

Povestea acestuia începe în primăvara anului trecut, când poliţia i-a reţinut carnetul de conducere pentru 90 de zile: depăşirea limitei de viteză. Cu doar două zile înainte să-i expire perioada de suspendare a permisului, acesta spune că a urcat la volan pentru a-şi transporta de urgenţă copiii mici undeva la o rudă, el calculând că perioada de suspendare i-a expirat deja, şi a avut ghinionul să fie tras pe dreapta de un echipaj al Poliţiei de Frontieră, care i-a deschis apoi dosar penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice având permisul suspendat.

Şocul vieţii lui Claudiu Emilian Grădinaru avea să fie însă altul. În momentul în care a ajuns la Parchet, procurorul de caz i-a spus că nu va putea primi o condam­nare cu suspendare, cum este practica judiciară în cazuri precum ale lui, pentru că el este „infractor cu state vechi“, deoarece în trecut i s-a spus că „a înfundat puşcăria“, în Franţa.

Ieşeanul a aflat asfel că are cazierul „pătat“ nu cu una, ci chiar cu două condamnări la închisoare, ambele executate în Franţa, şi încă o condamnare cu suspendare, tot acolo. Culmea, în momentul respectiv, ieşeanul avea 16 ani şi abia făcea liceul. Având termen în instanţă în această săptămână, cel mai probabil judecătorul îl va băga la închisoare, date fiind antecedentele.

„Joi la prima oră se dă pronunţarea. Problema mea este că am condus un autoturism cu câteva zile înainte să-mi expire suspendarea. Mi-au suspendat permisul pentru depăşirea vitezei legale în aprilie anul trecut, pe trei luni. Chiar cu trei zile înainte să-mi expire perioada de reţinere, deşi după calculele mele perioada trebuia să fi expirat. Au fost 31 de zile, apoi 30, eu ştiam că am voie să conduc. În momentul în care m-a oprit poliţia de frontieră, poliţistul mi-a spus că în momentul ăla nu am dreptul de a conduce. M-au dus la secţie, la Ţuţora, au făcut toate de­mersurile legale, au înaintat dosarul la Parchet“, a povestit  Claudiu Emilian Grădinaru.

„M-a apucat plânsul“

Procurorul de caz i-a cerut ieşeanului să aducă dovezi că nu el este cel care a făcut puşcărie în Franţa. „Par­chetul de pe lângă Judecătoria Ră­ducăneni m-a chemat la audieri. Doamna procuror m-a întrebat la un moment dat dacă mai am fapte penale. Eu i-am răspuns, foarte convins, că nu. Mi-a arătat apoi cazierul pe care l-a scos dumneaei de la Serviciul de cazier, unde apar două condamnări cu executare în Franţa şi una cu suspendare. Acestea au fost pe undeva prin anul 2000. Eu eram la liceu în acea perioadă. După acest eveniment avut cu doamna procuror, am mers personal la Caziere şi le-am spus că nu eu sunt cel care a făcut faptele alea. Culmea, procurorul a părut că m-a crezut, şi mi-a spus să aduc documente în acest sens şi să-i dovedesc. Ca să dovedesc acest lucru, am făcut cereri la Serviciul de Paşapoarte, la Poliţia de Frontieră, am scris la Ambasadă şi Consulat. Am cerut să-mi spună de câte ori am ieşit din ţară, ce paşapoarte am avut“, a subliniat Grădinaru.

Acesta a adăugat că, la Caziere, a început să plângă în timp ce le spunea celor de acolo că nu este el cel care a făcut fărădelegile. „La caziere m-am apucat de plâns, le-am spus că nu există aşa ceva. I-am spus şefului de acolo, care mi-a spus să mă liniştesc, ce ar face în locul meu dacă ar afla că a făcut puşcărie în Zimbabwe, cu 12 ani în urmă. El mi-a spus că singura variantă este să dau statul român în judecată. Sper ca judecătoarea, joi, să înţeleagă că nu sunt eu cel de acolo, că altfel va fi dureros pentru mine“, s-a plâns tânărul. 

Sfătuit chiar de autorităţi să dea statul în judecată

Ieşeanul crede că toate aceste întâmplări s-ar datora faptului că un individ s-a folosit de buletinul său, în Franţa, iar acum trage „ponoasele“. „La vârsta de 16 ani, în clasa a opta, spre a 9-a, mi-a fost furat portofelul cu totul. Eram în tramvai, că învăţam la Liceul Metalurgic. Din staţia Dis­pecer şi până în Metalurgie mi l-a luat. El a executat închisoarea sub numele Grădinaru Claudiu Emilian, şi când a ieşit afară din puşcărie a aruncat buletinul şi şi-a continuat viaţa liniştit, fără nicio candamnare şi nicio problemă. Eu mă gândesc să cer ajutorul poliţiştilor pentru a vedea ce fapte a mai făcut, ca să nu mă trezesc că sunt ridicat şi aruncat în temniţă. La fel, în sistemul bancar, să văd ce credite a mai făcut acel om. Că mă pot trezi cu cine ştie ce dubioşenii“, spune acesta îngrijorat.

În privinţa autorităţilor, cei de la Ser­viciul de Caziere l-au sfătuit să dea statul în judecată, iar cei de la Ambasada României în Franţa, culmea, i-au refuzat accesul la informaţii, deoarece sunt confidenţiale. „Am primit doar răspunsul celor de la Am­basada României din Franţa şi cel de la Caziere, verbal. Le-am dat cazierul meu, diploma de bacalaureat, foaia matricolă care arată că eram în clasa a 9-a, cursuri de zi. Judecătorii francezi l-au condamnat la un an şi două luni, o dată, şi apoi încă două luni de puşcărie. A stat în închisoare, iar când a ieşit eu eram în clasa a 11-a deja. Persoana res­pectivă chiar a făcut puşcărie, cu CNP-ul meu, asta este culmea. Asta este marea pro­blemă. Cineva, un X-ulescu, a făcut o faptă în Franţa, când l-a prins Poliţia i-a dat buletinul meu, în Franţa fiind asta. Eu în Franţa am fost doar o dată, o săptămână, în plimbare. Am fost în Paris, în urmă cu cinci sau şase ani“, îşi aduce amin­te Grădinaru. 

Ambasada României îl „înfundă“ practic în puşcărie

Răspunsul dat de reprezentanţii Ambasadei României din Franţa este şocant pentru ieşean, care practic îl condamnă la închisoare: nu vor să-i dea date despre identitatea lui. „Date cu caracter personal prelucrate în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 677/2001. Prezentul document şi fişierele anexate sunt confidenţiale şi strict destinate persoanelor cărora le sunt adresate. Publicarea, utilizarea, difuzarea, extragerea, dezvăluirea, completarea sau multiplicarea neautorizată a acestui document şi a fişierelor anexate sunt strict interzise şi pedepsite de legea română“, au răspuns funcţionarii de la Secţia consulară a Ambasadei României din Franţa, în răspunsul primit de Claudiu Emilian Grădinaru pe 4 ianuarie a.c.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.