Un ieşean a reuşit să oprescă ridicarea unui bloc lângă casa sa. Cum a convins judecătorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Un ieşean a reuşit să oprescă ridicarea unui bloc lângă casa sa. Cum a convins judecătorii

GALERIE
teren tudor neculai
  • teren tudor neculai
- +

La Tribunal a avut succes. PUZ-ul atacat este pentru un teren din zona rondului vechi CUG.

Un ieşean cere în instanţă blocarea construirii unor blocuri în imediata sa vecinătate. La doi metri de limita proprietăţii sale, municipalitatea a aprobat construirea unui bloc de patru etaje. La doi paşi mai încolo ar urma să răsară un turn cu 11 etaje.

Omul a aflat de proiect din presă, pentru că nimeni nu îl întrebase nimic. Terenul său apare în scriptele oficiale ca "teren proprietate publică". Prima repriză a meciului a fost câştigată de Mircea Cazacu, acesta obţinând în faţa Tribunalului anularea hotărârii Consiliului Local prin care se aproba construcţia. Verdictul final va fi dat însă de Curtea de Apel.

Cu câteva zile înaintea Crăciunului 2018, CL aproba construirea pe şoseaua Nicolina, în zona rondului vechi CUG, un nou plan urbanistic zonal, în favoarea lui Costel şi a Geaninei Avram.

Acesta prevedea construirea a două blocuri şi a altor două imobile mai scunde, pe un teren de 2.500 mp vecin proprietăţii lui Cazacu. În instanţă, acesta a reclamat faptul că nu i-a fost cerut acordul, ca vecin, procedura obligatorie de informare şi consultare a publicului fiind astfel încălcată.

În plus, construirea unui bloc de patru etaje în imediata apropiere a proprietăţii sale încălca hotărârea de guvern referitoare la Regulamentul general de urbanism. Acesta nu permite construirea unor imobile cu mai mult de două etaje mai înalte decât cele vecine. Or, casa pe care Cazacu şi-o construise pe terenul său avea un singur etaj.

CITESTE SI: Scandal provocat de un proiect pe aleea Tudor Neculai

De asemenea, între casa lui Cazacu şi viitorul bloc, distanţa era de doar 3,7 metri, ceea ce ar fi impus cel puţin existenţa în documentaţia supusă aprobării CL a unui studiu de însorire. Cum însă în actele oficiale terenul lui Cazacu apărea ca fiind "proprietate publică", acest studiu nu mai fusese cerut.

În replică, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că zona este una în care predomină blocurile de locuinţe.

Faptul că reclamantul şi-a construit în 2004 un imobil cu o înălţime redusă a reprezentat alegerea lui, care nu putea împiedica pe alţii să ceară aprobare pentru construiea unor blocuri de locuinţe conforme cu regimul de înălţime a zonei.

De altfel, Cazacu nici nu ar fi avut dreptul să-şi construiască o casă acolo, întrucât terenul său se află în zona de protecţie a liniei electrice de înaltă tensiune.

În scriptele Primăriei, imobilul lui Cazacu apare ca fiind o hală de microproducţie lactate şi sediu de firmă. Totodată, procedura de informare publică ar fi fost parcursă prin afişarea la sediul Primăriei a descrierii succinte a investiţiei şi prin panouri instalate la faţa locului.

Din întreaga listă de argumente prezentate de cele două părţi, judecătorii s-au oprit doar asupra celor referitoare la procedura de informare publică.

"Din documentaţia ce a stat la baza adoptării actului administrativ contestat reţine instanţa că reclamantul nu a fost notificat cu privire la intenţia de elaborare şi adoptare a PUZ. Astfel, aşa cum a susţinut şi reclamantul, în documentul intitulat «Informarea populaţiei - Tabel Vecini», nu apar indicaţi vecinii imobilului din partea de est şi de vest, menţionându-se doar «teren proprietate publică». Or, în condiţiile în care metodologia stabileşte componentele obligatorii ale informării şi consultării publicului în procedura de elaborare a planurilor de urbanism, reţine instanţa că lipsa notificării unuia dintre vecinii direcţi ai parcelelor studiate prin PUZ duce la nelegalitatea hotărârii de aprobare a PUZ, deoarece respectarea procedurilor minime este obligatorie şi impusă prin norme imperative", au precizat magistraţii Tribunalului.

Aceştia au apreciat că, odată demonstrată încălcarea unor dispoziţii legale imperative, nu mai este necesară analizarea şi a celorlalte motive de nulitate şi au dispus anularea hotărârii CL atacate.

Municipalitatea şi cei doi investitori au atacat sentinţa Tribunalului, considerând-o injustă. Recursul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel vineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.