Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un ieşean a reuşit să oprescă ridicarea unui bloc lângă casa sa. Cum a convins judecătorii

GALERIE
teren tudor neculai
  • teren tudor neculai
- +

La Tribunal a avut succes. PUZ-ul atacat este pentru un teren din zona rondului vechi CUG.

Un ieşean cere în instanţă blocarea construirii unor blocuri în imediata sa vecinătate. La doi metri de limita proprietăţii sale, municipalitatea a aprobat construirea unui bloc de patru etaje. La doi paşi mai încolo ar urma să răsară un turn cu 11 etaje.

Omul a aflat de proiect din presă, pentru că nimeni nu îl întrebase nimic. Terenul său apare în scriptele oficiale ca "teren proprietate publică". Prima repriză a meciului a fost câştigată de Mircea Cazacu, acesta obţinând în faţa Tribunalului anularea hotărârii Consiliului Local prin care se aproba construcţia. Verdictul final va fi dat însă de Curtea de Apel.

Cu câteva zile înaintea Crăciunului 2018, CL aproba construirea pe şoseaua Nicolina, în zona rondului vechi CUG, un nou plan urbanistic zonal, în favoarea lui Costel şi a Geaninei Avram.

Acesta prevedea construirea a două blocuri şi a altor două imobile mai scunde, pe un teren de 2.500 mp vecin proprietăţii lui Cazacu. În instanţă, acesta a reclamat faptul că nu i-a fost cerut acordul, ca vecin, procedura obligatorie de informare şi consultare a publicului fiind astfel încălcată.

În plus, construirea unui bloc de patru etaje în imediata apropiere a proprietăţii sale încălca hotărârea de guvern referitoare la Regulamentul general de urbanism. Acesta nu permite construirea unor imobile cu mai mult de două etaje mai înalte decât cele vecine. Or, casa pe care Cazacu şi-o construise pe terenul său avea un singur etaj.

CITESTE SI: Scandal provocat de un proiect pe aleea Tudor Neculai

De asemenea, între casa lui Cazacu şi viitorul bloc, distanţa era de doar 3,7 metri, ceea ce ar fi impus cel puţin existenţa în documentaţia supusă aprobării CL a unui studiu de însorire. Cum însă în actele oficiale terenul lui Cazacu apărea ca fiind "proprietate publică", acest studiu nu mai fusese cerut.

În replică, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că zona este una în care predomină blocurile de locuinţe.

Faptul că reclamantul şi-a construit în 2004 un imobil cu o înălţime redusă a reprezentat alegerea lui, care nu putea împiedica pe alţii să ceară aprobare pentru construiea unor blocuri de locuinţe conforme cu regimul de înălţime a zonei.

De altfel, Cazacu nici nu ar fi avut dreptul să-şi construiască o casă acolo, întrucât terenul său se află în zona de protecţie a liniei electrice de înaltă tensiune.

În scriptele Primăriei, imobilul lui Cazacu apare ca fiind o hală de microproducţie lactate şi sediu de firmă. Totodată, procedura de informare publică ar fi fost parcursă prin afişarea la sediul Primăriei a descrierii succinte a investiţiei şi prin panouri instalate la faţa locului.

Din întreaga listă de argumente prezentate de cele două părţi, judecătorii s-au oprit doar asupra celor referitoare la procedura de informare publică.

"Din documentaţia ce a stat la baza adoptării actului administrativ contestat reţine instanţa că reclamantul nu a fost notificat cu privire la intenţia de elaborare şi adoptare a PUZ. Astfel, aşa cum a susţinut şi reclamantul, în documentul intitulat «Informarea populaţiei - Tabel Vecini», nu apar indicaţi vecinii imobilului din partea de est şi de vest, menţionându-se doar «teren proprietate publică». Or, în condiţiile în care metodologia stabileşte componentele obligatorii ale informării şi consultării publicului în procedura de elaborare a planurilor de urbanism, reţine instanţa că lipsa notificării unuia dintre vecinii direcţi ai parcelelor studiate prin PUZ duce la nelegalitatea hotărârii de aprobare a PUZ, deoarece respectarea procedurilor minime este obligatorie şi impusă prin norme imperative", au precizat magistraţii Tribunalului.

Aceştia au apreciat că, odată demonstrată încălcarea unor dispoziţii legale imperative, nu mai este necesară analizarea şi a celorlalte motive de nulitate şi au dispus anularea hotărârii CL atacate.

Municipalitatea şi cei doi investitori au atacat sentinţa Tribunalului, considerând-o injustă. Recursul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel vineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri