Un ieşean din cinci care îşi operează tiroida află că are cancer
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Un ieşean din cinci care îşi operează tiroida află că are cancer

GALERIE
probleme-ale_tiroidei
  • probleme-ale_tiroidei
- +

Un pacient din cinci află în urma examenului anatomo-patologic că în glanda extirpată erau celule canceroase. Prezentarea cu întârziere la medic face ca, uneori, boala să fie într-un stadiu avansat.

Patologia tiroidiană trimite, zilnic, cel puţin două persoane sub bisturiu. Tot mai mulţi pacienţi apelează la tratamentul chirurgical al afecţiunilor ce se dezvoltă la nivelul acestei glande fie din motive estetice, fie din considerente medicale, prezentând forme mai grave ale bolii tiroidiene. Cutremurător este faptul că în spatele unei mici cute de grăsime sub bărbie se pot ascunde noduli canceroşi, nu mai puţin de 20% dintre pacienţii trimişi la medic fără observaţie oncologică prezentând tumori.

 
În 2013, Clinica de Chirurgie a Spitalului „Sfântul Spiridon” a fost destinaţia a peste 200 de pacienţi cu patologie tiroidiană, din toată regiunea Moldovei. Glanda situată la baza gâtului, sub „mărul lui Adam”, secretă hormoni cu roluri foarte importante în buna funcţionare a organismului. Lipsa acestora sau prezenţa lor în exces duce la dezechilibrul stării generale de sănătate şi, în oricare dintre situaţii, se impune urmarea unei sheme de tratament. Mai multe probleme ridică însă hipertiroidiile, în multe cazuri tratamentul medicamentos sau cel cu iod radioactiv rămânând fără rezultate. Atunci, unica soluţie este intervenţia chirurgicală. Operaţia nu mai poate fi evitată dacă glanda este foarte mare, îngreunând procesul de înghiţire şi respiraţie sau în momentul în care bolnavul este diagnosticat cu cancer tiroidian. Nu în cele din urmă, nodulii ce apar la nivelul gâtului pun un semn de întrebare, prezenţa lor nefiind firească. Apariţia unui mici umflături în această zonă nu ar trebui privită cu superficialitate, de multe ori aceasta însoţind o boală cronică. În astfel de situaţii, se recomandă prezentarea la endocrinolog, care, în urma consultului, poate dirija bolnavul spre chirurg. „Patologia tiroidiană este foarte frecventă, numai în clinica noastră se operează în jur de 500 de tiroide pe an. Adresabilitate foarte mare avem din partea femeilor, cam 70% dintre pacienţi aparţinând sexului feminin. Surprinzător este faptul că descoperim cancer în tiroide care în urma evaluării clinice nu ridică nicio suspiciune. După ce se intervine chirurgical însă, dăm tiroida spre examenul anatomo-patologic, iar rezultatele indică diagnosticul de cancer. Este prezent în stadii iniţiale, dar este acolo. Depistăm nodului canceroşi mici, de 2-3 milimetri, care fără operaţie nu s-ar fi putut depista”, a precizat dr. Elena Cotea, medic primar în cadrul Clinicii de Chirurgie I a Spitalului „Sf. Spiridon”. Îngrijorător este însă că dintre cazurile ce nu ridică suspiciuni de cancer la început, 20% dovedesc contrariul. La fiecare 10 pacienţi operaţi, trimişi de endocrinolog cu observaţia de patologie tiroidiană non-oncologică, doi descoperă că au cancer.

Amânarea vizitei la medic duce la montarea unui „buton”

Sunt şi bolnavi care amână la nesfârşit vizita la medic, până ajung să aibă dificultăţi de respiraţie şi senzaţii de apăsare în zona gâtului, chiar până la sufocare. Educaţia sanitară lacunară îşi spune cuvântul, mulţi dintre ei necunoscând complicaţiile la care se poate ajunge din cauza diagnosticării tardive. „Nu de puţine ori găsim cancerul dezvoltat pe istmul tiroidian, punând dificultăţi în a-l separa de trahee. Uneori, suntem puşi în situaţia de a face traheostomie, adică de lăsa bolnavul să respire prin intermediul unei canule, cunoscută în popor drept „buton”. Mai mult, sunt pacienţi care refuză şi această măsură, invocând diverse motive, şi ajung la noi din nou, şi mai târziu, cu insuficienţă respiratorie severă. Atunci, gravitatea cazului este mult mai ridicată, traheea fiind acoperită de tumoare. În astfel de situaţii, trebuie să treci prin tumoare ca ajungi să-i pui canula traheală, fapt ce ridică gradul de dificultate al intervenţiei”, a adăugat dr. Elena Cotea.

O tiroidă de 300 de grame

De la începutul anului, medicii Clinicii de Chirugie de la Spitalul „Sf. Spiridon” au reuşit să finalizeze cu succes fiecare intervenţie chirurgicală de ablaţie a tiroidei afectate, însă au fost şi pacienţi care au pus probleme deosebite. O femeie de 70 de ani, din Galaţi, a cerut disperată ajutorul medicilor ieşeni, acuzând senzaţii de sufocare ce o împiedicau să aibă o viaţă normală. Întrucât la Galaţi nu şi-a luat nimeni responsabilitatea de a interveni chirurgical într-o asemenea situaţie, aceasta a urcat în tren şi a venit în Iaşi. Femeia avea o tiroidă care cântărea aproximativ 300 de grame, de cinci ori mai mult decât o tiroidă normală, dezvoltată inelar, în jurul traheii, sugrumând-o. În mod obişnuit, tiroida stă pe faţa anterioară a traheii şi pe părţile laterale, pe faţa posterioară nefiind firească prezenţa ei. După ce s-a intervenit chirurgical şi s-a îndepărtat tiroida, traheea a fost în sfârşit eliberată, femeia reuşind să respire normal. Operaţia a fost una dificilă, maniera particulară în care era dezvoltată tiroida punând dificultăţi în pregătirea preoperatorie şi în timpul intervenţiei chirurgicale, însă rezultatul a fost unul foarte satisfăcător. Astfel de cazuri sunt foarte rare, într-un an de zile medicii întâmpinând mai puţin de 8 pacienţi cu acest tip de conformaţie a tiroidei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.