Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un ieşean din cinci care îşi operează tiroida află că are cancer

GALERIE
probleme-ale_tiroidei
  • probleme-ale_tiroidei
- +

Un pacient din cinci află în urma examenului anatomo-patologic că în glanda extirpată erau celule canceroase. Prezentarea cu întârziere la medic face ca, uneori, boala să fie într-un stadiu avansat.

Patologia tiroidiană trimite, zilnic, cel puţin două persoane sub bisturiu. Tot mai mulţi pacienţi apelează la tratamentul chirurgical al afecţiunilor ce se dezvoltă la nivelul acestei glande fie din motive estetice, fie din considerente medicale, prezentând forme mai grave ale bolii tiroidiene. Cutremurător este faptul că în spatele unei mici cute de grăsime sub bărbie se pot ascunde noduli canceroşi, nu mai puţin de 20% dintre pacienţii trimişi la medic fără observaţie oncologică prezentând tumori.

 
În 2013, Clinica de Chirurgie a Spitalului „Sfântul Spiridon” a fost destinaţia a peste 200 de pacienţi cu patologie tiroidiană, din toată regiunea Moldovei. Glanda situată la baza gâtului, sub „mărul lui Adam”, secretă hormoni cu roluri foarte importante în buna funcţionare a organismului. Lipsa acestora sau prezenţa lor în exces duce la dezechilibrul stării generale de sănătate şi, în oricare dintre situaţii, se impune urmarea unei sheme de tratament. Mai multe probleme ridică însă hipertiroidiile, în multe cazuri tratamentul medicamentos sau cel cu iod radioactiv rămânând fără rezultate. Atunci, unica soluţie este intervenţia chirurgicală. Operaţia nu mai poate fi evitată dacă glanda este foarte mare, îngreunând procesul de înghiţire şi respiraţie sau în momentul în care bolnavul este diagnosticat cu cancer tiroidian. Nu în cele din urmă, nodulii ce apar la nivelul gâtului pun un semn de întrebare, prezenţa lor nefiind firească. Apariţia unui mici umflături în această zonă nu ar trebui privită cu superficialitate, de multe ori aceasta însoţind o boală cronică. În astfel de situaţii, se recomandă prezentarea la endocrinolog, care, în urma consultului, poate dirija bolnavul spre chirurg. „Patologia tiroidiană este foarte frecventă, numai în clinica noastră se operează în jur de 500 de tiroide pe an. Adresabilitate foarte mare avem din partea femeilor, cam 70% dintre pacienţi aparţinând sexului feminin. Surprinzător este faptul că descoperim cancer în tiroide care în urma evaluării clinice nu ridică nicio suspiciune. După ce se intervine chirurgical însă, dăm tiroida spre examenul anatomo-patologic, iar rezultatele indică diagnosticul de cancer. Este prezent în stadii iniţiale, dar este acolo. Depistăm nodului canceroşi mici, de 2-3 milimetri, care fără operaţie nu s-ar fi putut depista”, a precizat dr. Elena Cotea, medic primar în cadrul Clinicii de Chirurgie I a Spitalului „Sf. Spiridon”. Îngrijorător este însă că dintre cazurile ce nu ridică suspiciuni de cancer la început, 20% dovedesc contrariul. La fiecare 10 pacienţi operaţi, trimişi de endocrinolog cu observaţia de patologie tiroidiană non-oncologică, doi descoperă că au cancer.

Amânarea vizitei la medic duce la montarea unui „buton”

Sunt şi bolnavi care amână la nesfârşit vizita la medic, până ajung să aibă dificultăţi de respiraţie şi senzaţii de apăsare în zona gâtului, chiar până la sufocare. Educaţia sanitară lacunară îşi spune cuvântul, mulţi dintre ei necunoscând complicaţiile la care se poate ajunge din cauza diagnosticării tardive. „Nu de puţine ori găsim cancerul dezvoltat pe istmul tiroidian, punând dificultăţi în a-l separa de trahee. Uneori, suntem puşi în situaţia de a face traheostomie, adică de lăsa bolnavul să respire prin intermediul unei canule, cunoscută în popor drept „buton”. Mai mult, sunt pacienţi care refuză şi această măsură, invocând diverse motive, şi ajung la noi din nou, şi mai târziu, cu insuficienţă respiratorie severă. Atunci, gravitatea cazului este mult mai ridicată, traheea fiind acoperită de tumoare. În astfel de situaţii, trebuie să treci prin tumoare ca ajungi să-i pui canula traheală, fapt ce ridică gradul de dificultate al intervenţiei”, a adăugat dr. Elena Cotea.

O tiroidă de 300 de grame

De la începutul anului, medicii Clinicii de Chirugie de la Spitalul „Sf. Spiridon” au reuşit să finalizeze cu succes fiecare intervenţie chirurgicală de ablaţie a tiroidei afectate, însă au fost şi pacienţi care au pus probleme deosebite. O femeie de 70 de ani, din Galaţi, a cerut disperată ajutorul medicilor ieşeni, acuzând senzaţii de sufocare ce o împiedicau să aibă o viaţă normală. Întrucât la Galaţi nu şi-a luat nimeni responsabilitatea de a interveni chirurgical într-o asemenea situaţie, aceasta a urcat în tren şi a venit în Iaşi. Femeia avea o tiroidă care cântărea aproximativ 300 de grame, de cinci ori mai mult decât o tiroidă normală, dezvoltată inelar, în jurul traheii, sugrumând-o. În mod obişnuit, tiroida stă pe faţa anterioară a traheii şi pe părţile laterale, pe faţa posterioară nefiind firească prezenţa ei. După ce s-a intervenit chirurgical şi s-a îndepărtat tiroida, traheea a fost în sfârşit eliberată, femeia reuşind să respire normal. Operaţia a fost una dificilă, maniera particulară în care era dezvoltată tiroida punând dificultăţi în pregătirea preoperatorie şi în timpul intervenţiei chirurgicale, însă rezultatul a fost unul foarte satisfăcător. Astfel de cazuri sunt foarte rare, într-un an de zile medicii întâmpinând mai puţin de 8 pacienţi cu acest tip de conformaţie a tiroidei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri