Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un ieşean infectat din doi este din municipiu. În oraș mai sunt 58 de paturi libere

GALERIE
spital-infectioase-iasi
  • spital-infectioase-iasi
- +

Numărul total al acestora a ajuns la 113 persoane, din care 44 erau internaţi. Creşterea abruptă a numărului infectaţilor vine ca urmare a creşterii amplorii testărilor: 498 de persoane testate în judeţ. Iaşul are 13 cadre medicale infectate: toate în stare bună.

Numărul ieşenilor confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus a ajuns ieri la 113, dintre care 57 sunt din municipiu. Dintre aceştia din urmă, sâmbătă, 11 aprilie, 44 se aflau internaţi în spital. Creşterea numărului de persoane depistate este explicată de numărul mai mare de testări. De exemplu, numai sâmbătă, la nivelul judeţului au fost testate 498 de persoane suspecte. În acelaşi timp, la nivelul municipiului Iaşi, mai există 58 de paturi libere în momentul de faţă, 1.011 fiind ocupate.

Primul internat la Spitalul de Neurochirurgie, primul decedat

Dintre ieşenii diagnosticaţi cu COVID 19, 13 sunt cadre medicale. Cel mai nou caz confirmat este al unei asistente medicale de 43 de ani, de la Compartimentul de Primire Urgenţe de la Spitalul din Paşcani, şi despre care se presupune deocamdată că ar fi luat boala după ce a intrat în contact cu pacienţi declaraţi ulterior pozitivi. Un alt caz de persoană suspectă de COVID 19 este al unei angajate de la Spitalul CF Paşcani, aceasta fiind contact direct cu soţul confirmat pozitiv, şi care lucrează la Suceava. La nivel de judeţ, opt dintre cele 13 cadre medicale sunt angajate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

„Starea asistentelor şi infirmierelor depistate este bună. Sperăm ca totul să decurgă bine. Nu avem deficit de personal, pentru că îl rulăm. Un aspect important este faptul că îngrijim pacienţi cu COVID 19 care au şi endocardite, anemie hemolitică, ciroză sau neoplazii ceea ce creşte consumul nu numai de medicamente, ci şi de material de protecţie pentru că sunt necesare mai multe intrări la aceşti pacienţi“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Aceasta a declarat că a avut şi mai multe externări, dintre aceştia, şi bebeluşul de 5 luni şi mama acestuia din Suceava. „Băieţelul a răspuns foarte bine la tratament. Mama a rămas în continuare negativă pe tot parcursul spitalizării. După cele două retestări consecutive făcute în 24 de ore, le-am dat drumul acasă. Este al doilea copilaş pe care l-am avut internat. Şi primul, cel de un an şi jumătate de la Bacău, a răspuns foarte bine la tratament, în ambele cazuri fiind vorba de forme uşoare ale bolii“, a mai precizat Carmen Dorobăţ.

Aceasta a adăugat că deja a început transferul pacienţilor către clinica specială de ATI pentru pacienţii cu COVID 19 de la Spitalul de Neurochirurgie. „Am avut un pacient la Terapie Intensivă în vârstă de 80 de ani cu comorbidităţi, pe care din păcate l-am pierdut“, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Tot aici mai sunt internaţi şi alţi doi suspecţi, care au fost testaţi, rezultatul urmează să fie dat astăzi.

Un aparat minune

Amintim că, în acest weekend, Ministerul Sănătăţii şi SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză şi 3.000 de kituri de colectare de plasmă, unul dintre acestea urmând să ajungă în perioada următoare la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Valoarea totală a donaţiei este de aproximativ 103.950 euro fără TVA, iar scopul acesteia este să asigure accesul pacienţilor români infectaţi cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenţi, la fel ca pacienţii din alte ţări, care au autorizat acest tratament salvator de vieţi.

Echipamentele şi kiturile de colectare de plasmă vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienţii COVID-19 vindecaţi (convalescenţi), conform criteriilor stabilite de către specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătăţii.

„Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienţii infectaţi cu SARS-COV2), precum şi pentru tratamentul pacienţilor critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătăţii“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri