anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un ieşean muşcat de maidanez în Copou a obţinut 10.000 lei de la Salubris. Argumentul decisiv

GALERIE
muscat_de_caine
 • muscat_de_caine
- +

Muşcătura unui câine comunitar îi va costa pe ieşeni 10.000 de lei. Magistraţii Judecătoriei au obligat Salubris la plata unor despăgubiri pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile de control a populaţiei de maidanezi din municipiu.

A.T. a povestit că pe 13 iunie 2020 se plimba pe Copou. În faţa Casei Armatei, a observat un alt cetăţean însoţit de un câine Husky, iar din dreapta acestora se apropia un câine comunitar, care l-a muşcat de picior fără a fi provocat. A.T. a putut observa doar că patrupedul fusese teoretic sterilizat, fiind marcat cu crotalia corespunzătoare. A sunat la 112, iar echipajul medical i-a administrat antibiotice şi i-a făcut vaccinul antitetanos.

Ulterior, A.T. a făcut şi vaccinul antirabic. A solicitat despăgubiri din partea Primăriei, dar a fost refuzat, municipalitatea invocând faptul că programul de gestionare a câinilor fără stăpân face parte dintre atribuţiile Salubris. A.T. s-a adresat instanţei, solicitând despăgubiri de 10.000 de lei pentru faptul că a fost nevoit să poate bandaje timp de câteva săptămâni, fiindu-i limitată libertatea de mişcare şi fiind nevoit să renunţe la consumul de cofeină timp de o lună.

În apărare, reprezentanţii Salubris au afirmat că nu se putea demonstra că patrupedul ar fi fost fără stăpân. În zonă sunt şi case, iar câinele „cu certitudine provenea de la una dintre acestea, unde se adăpostea şi de unde obţinea hrana”. Angajaţii Salubris capturaseră în zonă un câine liber, dar acesta nu avea crotalie la ureche şi nici microcip. În plus, nu era un câine agresiv. Oficialii Salubris au invocat în apărarea lor şi plângerea cetăţeanului, în care acesta arăta că mai văzuse câinele respectiv în zonă. A.T. nu sesizase însă echipa de ecarisaj după după producerea incidentului.

Certitudinea afişată de Salubris că patrupedul ar fi provenit de la vreo casă din zonă nu a fost considerată suficientă ca argument de către judecători. Aceştia au remarcat că regulamentul local referitor la câinii comunitari menţionează că se consideră ca având stăpân câinele care poartă însemnele Asociaţiei Chinologice, respectiv tatuaj, medalion sau poartă zgardă. În lipsa unor astfel de însemne, câinele este considerat comunitar, deci se află în responsabilitatea Salubris. Prin urmare, se putea aprecia că Salubris nu-şi îndeplinise corespunzător atribuţiile şi era bun de plată.

„Dincolo de prejudiciul material survenit ca efect al tratamentelor ce a fost nevoit să le urmeze, reclamantul a suferit şi un prejudiciu moral, constând în suferinţa provocată de muşcătura câinelui, frica încercată la momentul agresiunii, îngrijorarea firească cu privire la evoluţia leziunilor, precum şi disconfortul pricinuit de restrângerea posibilităţii de mişcare, acesta fiind obligat să poarte bandaje. În subsidiar, imaginea agresiunii repetate urmăreşte subconştientul victimei mult timp şi pot determina deformări la nivelul conştientului. Simpla deplasare în cadrul căreia se va întâni cu un câine fără stăpân poate deveni o problemă pentru care victima unui astfel de incident trebuie să îşi găsească curajul şi să-şi înfrângă stările anxioase”, au concluzionat magistraţii. Aceştia au obligat Salubris la plata a 10.000 de lei, ca despăgubiri. Sentinţa a fost atacată cu apel, cazul urmând să fie reanalizat de Tribunal. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.