anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Un ieşean, şef al misiunilor catolice ale României în lume

GALERIE
Blaj in Africa
 • Blaj in Africa
- +

Părintele Eugen Blaj are o vastă experienţă de misionariat în străinătate, dar în special pe continentul african şi cel american. „Când ai o dorinţă interioară, trebuie să îi dai curs, altfel nu te lasă să te simţi bine“, spune el.

Părintele catolic ieşean Eugen Blaj a fost numit director naţional al Operelor Pontificale Misionare din România. Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor l-a numit pe acesta la 9 noiembrie în această poziţie, decretul de numire fiindu-i comunicat pe 24 noiembrie de către Miguel Maury Buendia, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova. Acesta i-a transmis preotului ieşean din partea card. Fernando Filoni, prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, „dorinţe fierbinţi de a putea desfăşura cu un zel exemplar importanta slujire de animare şi cooperare misionară“.

Despre opera misionară a părintelui Eugen Blaj a scris şi „Ziarul de Iaşi“ în mai multe rânduri. Într-un articol din 2013 se marca misiunea de 13 ani a acestuia din Kenya, după ce petrecuse alţi nouă ani în Mexic. „M-a atras misiunea şi sărăcia. Este o experienţă interioară care se simte pentru fiecare. Dacă vreau bani şi să trăiesc bine, mă duc în America. Cunosc şi limba, şi cultura. Însă când ai o dorinţă interioară, trebuie să îi dai curs, altfel nu te lasă să te simţi bine“, spunea acesta în 2013 în materialul realizat de „Ziarul de Iaşi“.

El a ridicat aproape de unul singur comunitatea catolică din Maikona, unde şi-a desfăşurat în marte parte activitatea de evanghelizare, şi spunea atunci că nu se gândeşti nicio clipă să renunţe. „Eu am întâlnit misionari de 30-40 de ani. Voi petrece cât vrea Domnul, dar nu mă simt sătul de misiune. Poate după 20 de ani mă pot uita în urmă să spun: uite, am câţiva ani de misiune. Dar acum mi se par puţini“, spunea atunci preotul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.