anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic

GALERIE
cancer-pancreas
 • cancer-pancreas
- +

Bioingineri de la Universitatea Duke, din SUA, au dezvoltat o abordare care elimină complet tumorile la pancreas la 80% dintre șoareci din diferite tipuri de modele, spre deosebire de majoritatea celorlalte abordări, care doar opresc creșterea unor astfel de tumori.

Cancerul pancreatic este destul de dificil de tratat. Metodele de tratament actuale includ: chimioterapie, care este ineficientă dacă nu ajunge la tumoare o anumită cantitate de radiații; și implantarea unei probe radioactive în înveliș de titan direct în tumoare, care are defectele sale, deoarece tinde să deterioreze țesutul înconjurător de-a lungul timpului.

„Nu există o modalitate bună de a trata cancerul pancreatic în acest moment”, a spus Jeff Schaal, care a condus cercetarea în timpul doctoratului, în laboratorul lui Ashutosh Chilkoti.

Schaal și echipa au decis să combine medicamentele tradiționale de chimioterapie cu o nouă metodă de distrugere a tumorii. Tratamentul constă în implantarea iodului radioactiv-131 direct în tumoare într-un înveliș asemănător unui gel, care protejează țesutul sănătos. Acesta din urmă este absorbit de organism după ce dispare radiația, scrie Interesting Engineering.

Cum funcționează noua metodă?

„Am studiat în amănunțime peste 1.100 de tratamente pe modele preclinice și nu am găsit niciodată rezultate în care tumorile s-au micșorat și au dispărut, cum s-a întâmplat în metoda noastră. Când restul literaturii spune că ceea ce vedem nu se întâmplă, atunci știm că avem ceva extrem de interesant”, a spus Schaal.

Rezultatele sunt publicate în revista Nature Biomedical Engineering.

Metoda de implant radioactiv include o substanță făcută din polipeptide asemănătoare elastinei (ELP), „care sunt lanțuri sintetice de aminoacizi legați împreună pentru a forma o substanță asemănătoare gelului, cu proprietăți adaptate”, potrivit unui comunicat.

Deși ELP-urile există în stare lichidă la temperatura camerei, ele formează o substanță stabilă asemănătoare unui gel în corpul uman încălzit. ELP-urile au fost injectate într-o tumoare împreună cu iod-131, ceea ce a dus la formarea unui mic depozit care înglobează atomi radioactivi.

Acest depozit acoperă iodul-131 și împiedică scurgerea acestuia în organism. Potrivit publicației, iodul-131 emite radiații beta, care pătrund în biogel și „își depun aproape toată energia în tumoare fără a ajunge în țesutul din jur”. De-a lungul timpului, depozitul de ELP este absorbit de organism, „dar nu înainte ca iodul-131 să se descompună într-o formă inofensivă de xenon”.

Acest implant radioactiv a fost testat, momentan, doar pe șoareci

Schaal și echipa sa au testat noul tratament cu un medicament utilizat în mod obișnuit pentru chimioterapie, paclitaxel, pe diferite modele de șoarece cu cancer pancreatic. Cercetătorii au testat metoda pe șoareci cu cancere chiar sub piele, create de mai multe mutații diferite despre care se știe că apar în cancerul pancreatic; și pe șoareci care aveau tumori în pancreas, ceea ce este mult mai dificil de tratat.

Testele au arătat o rată de răspuns de 100% la toate modelele, „tumorile fiind eliminate complet în trei sferturi dintre modele în aproximativ 80% din cazuri”.

„Credem că radiația constantă din acest implant radioactiv le permite medicamentelor să interacționeze cu efectele sale mai puternic decât permite terapia cu fascicul extern. Acest lucru ne face să credem că abordarea ar putea funcționa mai bine decât terapia cu fascicul extern și pentru multe alte tipuri de cancer”, a spus Schaal.

Ce drum mai are de parcurs tratamentul până va ajunge la oameni?

În continuare, cercetătorii își vor testa abordarea pe animale mari, după care se vor îndrepta spre un studiu clinic de Fază 1 pe oameni.

„Laboratorul meu a lucrat la dezvoltarea de noi tratamente pentru cancer de aproape 20 de ani, iar această activitate este poate cea mai interesantă pe care am făcut-o în ceea ce privește impactul său potențial, deoarece cancerul pancreatic în stadiu avansat este imposibil de tratat și este invariabil fatal”, a spus Chilkoti.

„Pacienții cu cancer pancreatic merită opțiuni de tratament mai bune decât sunt disponibile în prezent și sunt profund angajat să duc această descoperire în fiecare clinică”, a spus el.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.