anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Bolnavi purtaţi pe drumuri, medici care nu mai au timp de consultaţii

Un inamic la Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului. Ne scoate peri albi, spun medicii

GALERIE
card-sanatate-medic-familie
 • card-sanatate-medic-familie
- +

La ani de zile distanţă de când Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a devenit parte indispensabilă a sistemului de sănătate, nu există lună în care medicii, alături de pacienţi, să nu fie puşi în dificultate de modul de funcţionare a acestuia. Încă din momentul implementării, sistemul fie a mers greu, fie deloc timp de câteva zile, medicii au fost nevoiţi să ofere servicii medicale în regim offline şi mai apoi să le valideze, iar pacienţii au fost puşi de multe ori în situaţia în care vizita la medic pentru o simplă consultaţie, trimitere sau reţetă s-a prelungit de la câteva minute la ore de aşteptare sau chiar s-a amânat pentru o dată ulterioară.

 

Medicii de familie ieşeni, atât din oraşe, cât şi de la sate, spun că problema funcţionării sistemului informatic este deja una veche, cu care au fost nevoiţi să se obişnuiască, fiind numeroase perioade de nefuncţionare. Nu au fost puţine momentele în care medicii au rămas peste program la cabinet ca să încerce să valideze serviciile medicale, de teamă că vor rămâne cu servicii nedecontate. Spun despre sistem că de când a fost implementat, în loc să le simplifice munca, a ajuns chiar să le afecteze practica medicală: au fost în pericol să rămână cu servicii nedecontate şi chiar să îi îndepărteze de pacienţi care nu ştiu pe cine să dea vina.

"Sistemul informatic de la noi funcţionează mai degrabă după roza vânturilor, în sensul că sunt perioade când merge bine, dar are perioade în care nu merge deloc, în special în a doua parte a săptămânii, joi-vineri când începe să se blocheze complet şi sigur, precum şi la început de lună. Este o chestiune veche, singurul moment când a funcţionat bine a fost în starea de urgenţă, probabil pentru că atunci erau mai puţine consultaţii", a precizat conf. dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

"Sistemul ne scoate efectiv peri albi"

Medicii spun că problemele de funcţionare le afectează întreaga practică medicală de ani de zile, dar că au fost nevoiţi să se adapteze sincopelor. Deja ştiu că la începutul fiecărei luni, atunci când majoritatea furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări încarcă în platformă raportările lunare, sunt şanse mari ca platforma să nu poată fi accesată.

"Sistemul informatic, în totalitatea componentelor sale, este deficitar la noi. Uneori atunci când sistemul nu funcţionează, nu merge nici cardul de sănătate, nici validarea consultaţiilor, nici raportările şi asta se întâmplă cel mai des când este aglomerat sistemul, adică la finalul sau începutul unei luni când se fac raportările de către toată lumea, şi de noi, şi de către spitale. Sistemul are periodic sincope în una dintre aceste componente, dar periodic «crapă» toate. Ne scoate efectiv peri albi", a explicat dr. Viorel Olăraşu, medic de familie în comuna Ciorteşti.

Cea mai mare problemă o reprezintă însă faptul că riscă să rămână cu servicii nedecontate, lucru cu care medicii de familie s-au confruntat în ultimii ani de mai multe ori. Asta deşi pot elibera reţete sau pot oferi alte servicii medicale în sistem offline, urmând ca în 72 de ore să le valideze. "Atunci când nu merge sistemul, putem elibera spre exemplu reţete offline care nu sunt înregistrate în timp real în sistem, dar pe care trebuie să le semnăm în trei zile. Sunt situaţii, cum a fost şi luna aceasta, când se prelungesc cele trei zile, practic noi avem consultaţii efectuate, dar dacă nu putem să le raportăm la timp, nu sunt validate. Şi da, am rămas de multe ori şi cu servicii nevalidate", a completat dr. Olăraşu.

O altă problemă este, conform specialiştilor, inclusiv atunci când un bolnav cronic are nevoie de o reţetă, iar sistemul este nefuncţional. "În momentul când dai o reţetă în sistem offline nu mai ai informaţiile în sistem ca să ştii ce reţete a mai luat pacientul, dacă a mai luat medicamente şi de la alţi doctori, lucruri de care eşti avertizat atunci când funcţionează sistemul. E o problemă foarte veche, era aceeaşi situaţie şi acum un an şi acum doi ani. Stăm cu pacientul minute în şir uitându-ne la calculator cum se validează consultaţia sau o reţetă şi devine agasant, mai ales atunci când ai multe consultaţii şi pacienţii aşteaptă", a explicat conf. dr. Liviu Oprea. Pe lângă problemele directe, medicii cred că funcţionarea plină de sincope a sistemului informatic este responabilă şi pentru întreaga stare de neîncredere din sistemul de sănătate, astfel fiind afectată şi relaţia medic-pacient. "Noi suntem tracasaţi că muncim şi că nu suntem niciodată siguri că munca noastră este evaluată şi plătită corect, pe măsura aşteptărilor. Starea aceasta de nesiguranţă duce la sincope în tot sistemul, la scăderea încrederii în doctori, la plecarea medicilor din ţară. În general tot ce se întâmplă azi e ca urmare a unui sistem informatic nu doar prost făcut, ci prost gestionat", a mai precizat medicul de familie Viorel Olăraşu.

Casa de Asigurări de Sănătate promite o "retehnologizare" a sistemului

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi susţin că toate aceste aspecte au fost semnalate de furnizorii de servicii medicale de-a lungul timpului, însă sistemul este administrat la nivel naţional, neavând control asupra modului în care funcţionează.

"Există acest termen de trei zile lucrătoare în care se pot raporta serviciile respective dacă sunt disfuncţionalităţi, iar dacă este indisponibilă platforma cu totul, preşedintele CNAS are dreptul să dispună ridicarea anumitor filtre de validare prin ordin de preşedinte, deci soluţii se găsesc. Medicii nu au de suferit din acest punct de vedere, timpii de lucru sunt într-adevăr destul de mari, dar aceeaşi situaţie este inclusiv la noi, la CJAS, noi lucrăm cu acelaşi sistem", a declarat Radu Ţibichi, preşedinte al CJAS Iaşi. Acesta a mai precizat că în luna noiembrie a acestui an vor expira anumite contracte de mententanţă ale platformei, iar cu această ocazie se va lucra la îmbunătăţirea modului de funcţionare.

Pe 3 septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis un comunicat de presă în care a anunţat "redimensionarea şi retehnologizarea sistemului informatic", care va fi realizat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Anunţul a venit la doar câteva zile după ce la începutul lunii septembrie platforma a înregistrat probleme majore de funcţionare. Problemele nu au fost rezolvate în totalitate, existând încă situaţii în care la accesarea platformei de către furnizori se înregistrează erori de conectare.

"Din analizele efectuate până în prezent asupra platformei, una dintre cauze o reprezintă suprasolicitarea PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate - n.r.), dat fiind că în această perioadă o parte dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări încarcă în platformă raportările lunare. Pe de altă parte, sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite", au precizat reprezentanţii CNAS în comunicat. Aceştia au mai precizat că pe termen scurt, până la remedierea situaţiei, specialiştii IT din cadrul CNAS vor interveni cu soluţii punctuale la problemele sesizate de furnizori. De asemenea, până la rezolvarea disfuncţionalităţilor, "furnizorii de servicii medicale care nu îşi pot desfăşura activitatea în modul online, vor introduce serviciile acordate în mod offline, urmând să le transmită online după remediere".

Mentenanţa sistemului, realizată de firme controlate de fugarul Sebastian Ghiţă

Sistemul Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate a costat peste 87,6 milioane lei fără TVA şi a fost implementat de HP România şi Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO România, iar contractul a fost atribuit în aprilie 2012. Mentenanţa softului informatic este asigurată de firme controlate de fostul politician Sebastian Ghiţă.

Înainte de implementare, se vorbea despre Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca despre "o infrastructură hardware performantă care va permite o exploatare eficientă, cu o actualizare etapizată în concordanţă cu evoluţia tehnologică, precum şi de o platformă de aplicaţii specifice dezvoltate în acord cu necesităţile CNAS“. Din păcate însă, în tot acest timp sistemul a întâmpinat numeroase perioade în care nu a funcţionat, îngreunând activitatea medicilor atât a celor din cabinete, cât şi a celor din spitale. În anul 2019 a fost înregistrată una dintre cele mai lungi perioade în care sistemul nu a fost funcţional, fiind vorba despre aproape trei săptămâni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.