Un incredibil talent precoce la Iaşi: Are expoziţie personală la numai 7 ani (GALERIE FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un incredibil talent precoce la Iaşi: Are expoziţie personală la numai 7 ani (GALERIE FOTO)

GALERIE
david alexandru
  • david alexandru
- +

Un elev de clasa întâi, de la Liceul „Miron Costin”, are o expoziţie de amploare în Turnul Golia. În ciuda vârstei fragede, David Alexandru expune 25 de lucrări deosebite de pictură, alte 35 de grafică, dar şi 5 icoane. Lucrările au fost terminate în ultimele 4-5 luni. Micuţul artist, care dă deja autografe, are premii internaţionale pentru talentul său precoce, şi a avut tablouri expuse inclusiv la Londra. Un talent cu atât mai surprinzător cu cât părinţii săi nu lucrează în domeniul artelor.

Un puşti de numai 7 ani şi jumătate, elev în clasa I la Liceul „Miron Costin“, şi-a făcut debutul artistic cu o expoziţie de amploare, organizată de Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi în Turnul Golia. Prima ex­poziţie a lui David Alexandru reuneşte 25 de lucrări de pictură, alte 35 de grafică şi 5 icoane. Sunt creaţii care au ieşit din penelul micului pictor doar în ultimele 4-5 luni, pe care ieşenii le pot admira plătind 3 lei ca să urce în Turnul Golia, până pe 15 mai. Datorită acestei expoziţii, dar şi premiilor obţinute la câteva concursuri internaţionale de pictură, David a devenit nu doar „vedeta“ clasei, ci o mândrie a li­ceului. „Colegii îl apreciază foarte mult şi sunt foarte dră­guţi: îi cer autografe, îl pun să le deseneze caietele şi să le facă portretele, sunt foarte mândri. Cel puţin jumătate de clasă a venit la vernisajul expoziţiei îm­preună cu părinţii. Iar cei care nu au putut ajunge atunci au spus că vor merge să-i viziteze expoziţia“, a menţionat Claudia Medrihan, învăţătoarea lui Da­vid.

GALERIE FOTO

Talent nativ

Micul pictor, care a câştigat recent o diplomă de „Star Artist“ la un concurs internaţional din India, îşi aminteşte cu bucurie sinceră de modul în care a fost primit în clasă a doua zi după vernisaj. „Elena stătea pe hol, iar când m-a văzut le-a spus co­legilor: Vine, vine!. Iar când am intrat în clasă, au strigat toţi: Super tare expoziţie!“, rememorează David. Învăţătoarea lui susţine că i-a descoperit talentul încă din prima zi de şcoală, când le-a cerut tuturor elevilor să facă un desen. „El a realizat un portret în creion al unui bărbat şi imediat am remarcat talentul. Apoi, în orele de educaţie plastică, am descoperit talentul nativ şi ne-am dezvoltat încet-încet. Îmi pare foarte bine că familia îl susţine foarte mult, pentru că este un real talent. Chiar nu am mai avut un elev atât de talentat, care la o vârstă atât de mică să lucreze aşa. La prima vedere, ai zice că nu sunt lucrări făcute de un copil de 7 ani. Eu îl ajut cât pot şi mă bucur că pe semnătura de pe tablouri mi-am lăsat şi eu amprenta, pentru că eu l-am învăţat să scrie. Şi cred că va avea o carieră strălucită. Eu aşa îl văd peste câţiva ani. Sunt convinsă, pentru că munceşte foarte mult, cu seriozitate, pasiune, dar şi cu dezinvoltură“, a adăugat învăţătoarea Medrihan.

„Am să i le vând“

Lucrările lui David trădează o anumită maturitate a acestuia, şi asta pentru că obişnuieşte să se inspire după tablouri ale marilor pictori: Nicolae Grigorescu, Ni­colae Tonitza, Ştefan Luchian sau chiar Pablo Picasso. Preferatul său rămâne Nicolae Grigorescu, căruia ar vrea să-i calce pe urme în privinţa talentului. De exemplu, o lucrare inspirată după ta­bloul acestuia „Turc fumând din pipă“ se află până miercuri pe simezele Galeriilor de Artă Saatchi din Londra, alături de creaţii aparţinând altor 19 finalişti ai concursului organizat de acestea. De asemenea, inspirându-se după lucrarea „Portret de fetiţă“ semnată de Nicolae Tonitza, micul pictor a imortalizat chipul unei colege în creion, dar şi în culoare. „Am vrut să fac unul în culoare după cel al lui Tonitza şi apoi am văzut că fetiţa seamănă cu Mara. Şi portretul în creion, şi cel în culoare sunt în expo­ziţie, dar după ce se va termina am să i le vând. Mara mi-a spus că vrea să le cumpere pe amândouă“, a explicat puştiul.

Stă două ore la şevalet

David nu reproduce creaţii ale pictorilor consacraţi, ci încearcă mai ales să-şi însuşească din stilul acestora, sub îndrumarea atentă a mamei sale, care nu lucrează şi nici nu are studii în domeniu. „Am descoperit şi am învăţat de nevoie, cumpărând toate cărţile posibile şi imposibile, pentru a-i da informaţii corecte. De for­ma­ţie, sunt inginer chimist, şi ac­tualmente, pentru a-mi permite timpul să mă ocup de dânsul, sunt administrator de imobile şi activitatea mea se desfăşoară după-amiaza, ca dimineaţa să fiu la dispoziţia dumnealui. Asta fac eu în prezent. Când va mai creşte, poate mă voi întoarce la chimie“, a spus Valerica Ale­xandru, mama lui David.
Chiar dacă mama rămâne mentorul principal şi „impresarul cel mai şmecher“, cum îi spune dezinvolt, puştiul îşi şlefuieşte talentul cu care este înzestrat şi sub îndrumarea profesoarei Daniela Un­gureanu, la Palatul Copiilor. În fiecare zi stă în faţa şevaletului câte două ore, începând adesea şi câte trei tablouri, inspirându-se frecvent şi din cărţile de istorie, de care este fascinat.
În timpul în care nu pictează şi nu face teme pentru şcoală, David repetă di­ferite „scheme“ învăţate la antrenamentele de karate. Ne-a şoptit discret: se pregăteşte să obţină centura albastră.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.