Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Un infractor ieşean va scăpa de 3 ani de puşcărie după transferul din UK în România

GALERIE
puscarie
  • puscarie
- +

Un ieşean a câştigat trei ani de libertate acceptând să facă puşcărie în România. Judecătorii britanici l-au condamnat la peste 12 ani de închisoare pentru un atac sălbatic împotriva fostei iubite. Ulterior, au cerut autorităţilor române să-l preia, cu acceptul acestuia. Curtea de Apel ieşeană a aprobat transferul, reducându-i totodată pedeapsa. Legea noastră este mai blândă decât a lor.

În vârstă acum de 37 de ani, Constantin Nanu întreţinuse o relaţie la Londra, cu o româncă. La sfârşitul anului 2018, femeia a decis să pună capăt legăturii. Bărbatul nu a vrut să renunţe şi a mai căutat-o în vreo câteva rânduri pe femeie la locul de muncă, dar fără succes. Până la urmă, în seara zilei de 1 ianuarie 2019, el a hotărât să se răzbune.

Aflându-se în Ealing, într-o zonă semicentrală a Londrei, bărbatul şi-a urmărit fosta iubită. Ascuns după o maşină, a aşteptat momentul oportun şi a atacat-o pe femeie pe la spate, punând-o la pământ. Bărbatul a bătut-o cu sălbăticie, rupându-i şi câteva coaste, apoi a fugit, abandonându-şi victima. Leziunile au fost atât de grave, că atunci când trecătorii au găsit-o pe femeie, aceştia au crezut iniţial că fusese victima unui accident de circulaţie.

Nanu era deja căutat de poliţia britanică pentru comiterea mai multor spargeri de locuinţă şi furturi. În septembrie 2019, a fost condamnat de Tribunalul Isleworth la 10 ani şi 27 de luni de închisoare, pentru rănire cu intenţie, plasarea în teamă de violenţă prin hărţuire şi 8 spargeri de locuinţă şi furt fără violenţă. Apoi au propus României să-şi ia „poama“ acasă.

În analiza cazului, magistraţii Curţii de Apel au luat în considerare faptul că definirea faptelor pentru care a fost condamnat Nanu diferă în Codul Penal român faţă de cel britanic. La fel, şi limitele de pedeapsă. Ca urmare, sentinţa dată la Isleworth a trebuit adaptată legislaţiei româneşti. Rănirea cu intenţie a fost echivalată cu infracţiunea de lovire sau alte violenţe, iar cea de plasare în teamă de violenţă prin hărţuire, cu infracţiunea de ameninţare. În loc de 10 ani de închisoare pentru cele două fapte, Nanu va avea de stat după gratii doar 6 ani şi 8 luni, rezultat din interpretarea codului nostru penal. Pedeapsa de 27 de luni pentru furturi fără violenţă a rămas neschimbată. Sentinţa poate fi încă atacată cu apel. Când va rămâne definitivă, urmează să fie trimisă autorităţilor britanice în vederea transferării deţinutului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri