Un ieşean a câştigat trei ani de libertate acceptând să facă puşcărie în România. Judecătorii britanici l-au condamnat la peste 12 ani de închisoare pentru un atac sălbatic împotriva fostei iubite. Ulterior, au cerut autorităţilor române să-l preia, cu acceptul acestuia. Curtea de Apel ieşeană a aprobat transferul, reducându-i totodată pedeapsa. Legea noastră este mai blândă decât a lor.
În vârstă acum de 37 de ani, Constantin Nanu întreţinuse o relaţie la Londra, cu o româncă. La sfârşitul anului 2018, femeia a decis să pună capăt legăturii. Bărbatul nu a vrut să renunţe şi a mai căutat-o în vreo câteva rânduri pe femeie la locul de muncă, dar fără succes. Până la urmă, în seara zilei de 1 ianuarie 2019, el a hotărât să se răzbune.
Aflându-se în Ealing, într-o zonă semicentrală a Londrei, bărbatul şi-a urmărit fosta iubită. Ascuns după o maşină, a aşteptat momentul oportun şi a atacat-o pe femeie pe la spate, punând-o la pământ. Bărbatul a bătut-o cu sălbăticie, rupându-i şi câteva coaste, apoi a fugit, abandonându-şi victima. Leziunile au fost atât de grave, că atunci când trecătorii au găsit-o pe femeie, aceştia au crezut iniţial că fusese victima unui accident de circulaţie.
Nanu era deja căutat de poliţia britanică pentru comiterea mai multor spargeri de locuinţă şi furturi. În septembrie 2019, a fost condamnat de Tribunalul Isleworth la 10 ani şi 27 de luni de închisoare, pentru rănire cu intenţie, plasarea în teamă de violenţă prin hărţuire şi 8 spargeri de locuinţă şi furt fără violenţă. Apoi au propus României să-şi ia „poama“ acasă.
În analiza cazului, magistraţii Curţii de Apel au luat în considerare faptul că definirea faptelor pentru care a fost condamnat Nanu diferă în Codul Penal român faţă de cel britanic. La fel, şi limitele de pedeapsă. Ca urmare, sentinţa dată la Isleworth a trebuit adaptată legislaţiei româneşti. Rănirea cu intenţie a fost echivalată cu infracţiunea de lovire sau alte violenţe, iar cea de plasare în teamă de violenţă prin hărţuire, cu infracţiunea de ameninţare. În loc de 10 ani de închisoare pentru cele două fapte, Nanu va avea de stat după gratii doar 6 ani şi 8 luni, rezultat din interpretarea codului nostru penal. Pedeapsa de 27 de luni pentru furturi fără violenţă a rămas neschimbată. Sentinţa poate fi încă atacată cu apel. Când va rămâne definitivă, urmează să fie trimisă autorităţilor britanice în vederea transferării deţinutului.
Publicitate și alte recomandări video