Un inginer ieșean întors din America oferă, de zece ani, premii în dolari celor mai buni elevi din comuna Tomești

vineri, 14 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Un inginer ieșean întors din America oferă, de zece ani, premii în dolari celor mai buni elevi din comuna Tomești

De 10 ani, inginerul mecanic Adrian Olteanu premiază șefii de promoție și cei mai buni copii la disciplina Istorie de la Școala Gimnazială „D. D. Pătrășcanu” din Tomești. De câțiva ani îi premiază și pe cei de la Școala Gimnazială Chicerea și la Școala Gimnazială Goruni. Premiul constă în 100 de dolari pe care elevii îi pot folosi cum își doresc.

Joi, 13 iunie, a avut loc cursul festiv al celor trei clase de a VIII-a de la Școala Gimnazială „D. D. Pătrășcanu” din Tomești. Adrian Olteanu (FOTO) a fost prezent la eveniment și i-a premiat pe Robert Andrei Scutaru (șef de promoție) și pe Răzvan Ștefan Gârbea Răzvan Ștefan (premiant istorie).

Premiile sunt acordate în amintirea părinților lui Adrian, Cezar și Cătălina Olteanu, care au fost cadre didactice la școala din Tomești. Maria Olteanu a fost învățătoare la Școala Gimnazială „D. D. Pătrășcanu” din Tomești, iar Petru Olteanu a fost profesor de istorie și director la cele trei școli (Tomești, Goruni și Chicerea).

„Este al zecelea an de când oferim premii la Școala Gimnazială «D. D. Pătrășcanu» Tomești. Mai oferim premii și la Școala Gimnazială Chicerea și la Școala Gimnazială Goruni. Oferim premii șefilor de promoție de la cele trei școli, dar și celor mai buni copii la Istorie, pentru care primim numele de la profesori. Adiacent acestor premii mai oferim un premiu și șefului de promoție de la Școala Gimnazială «Gheorghe Ciobanu» din Andrieșeni, pentru că mama mea a fost născută în această comună”, a precizat Adrian Olteanu.

Peste 60 de copii premiați de familia Olteanu

În total, în cei 10 ani, au fost premiați 62 de elevi, fiecare primind câte o diplomă și 100 de dolari.

„O parte dintre ei au terminat deja facultatea, o parte sunt la școli foarte bune, iar alții au fost șefi de promoție și la liceu. Suntem extraordinar de mândri de ei! Este o călătorie pe care am pornit și la care se tot adaugă, an de an, noi și noi tovarăși de călătorie. Urcăm un munte, iar ceata e din ce în ce mai mare și mai frumoasă. În acest am premiem 6 elevi, câte doi din Tomești, Chicerea și Goruni. Pentru că merg mult prin satele acestea, întâlesc copii care îmi spun: «V-am văzut la premiere. Să știți că eu învăț foarte bine și sper să îmi dați mie premiul». Eu îi încurajez și mă simt extraordinar de bucuros!”, a declarat Adrian Olteanu pentru „Ziarul de Iași”.

Un șef de promoție a dat premiul mai departe

Robert Andrei Scutaru, șeful de promoție de la Școala Gimnazială „D. D. Pătrășcanu”, a fost premiat de Rareș George Cobiliță, șeful promoției 2020, care a terminat cu 9,98. Tânărul de 19 ani a absolvit anul acesta clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, specializarea Matematică-Informatică.

„Cei patru ani de gimnaziu au fost foarte interesanți. Inițial, nu am lupat pentru a fi șef de promoție și mi s-a părut o surpriză când am aflat că am cea mai mare medie. Îmi place că mi-am depășit propriile limite! Am reușit să fac ceva memorabil în cei patru ani de gimnaziu și va rămâne în amintirea mea faptul că am fost șef de promoție. Acum mă simt onorat! A fost o surpriză să fiu chemat să înmânez acest premiu. Sunt mândru că am învățat la Școala Gimnazială «D. D. Pătrășcanu» din Tomești și îmi va rămâne mereu în amintiri. Sincer, îmi este foarte dor de această școală și de anii petrecuți aici”, a transmis Rareș George Cobiliță.

Tânărul de 19 ani ne-a mărturisit că a pus deoparte cei 100 de dolari primiți de la Adrian Olteanu, i-a adunat cu alte economii pe care le-a avut și și-a cumpărat primul său calculator. Din toamnă, Rareș vrea să o ia pe drumul informaticii și plănuiește să se înscrie fie la Facultatea de Informatică, fie la Automatică și Calculatoare sau la specializarea Informatică Economică de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Adrian Olteanu a absolvit Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, iar apoi a urmat Facultatea de Mecanică din Iași. A fost plecat pentru mai mulți ani în Statele Unite ale Americii. De când s-a întors în țară oferă premii în amintirea părinților săi. Acesta a contribuit atât la campaniile de Crăciun organizate de „Ziarul de Iași”, cât și la bursele elevilor din Asociația Pro Ruralis.

Premierea elevilor de la Școala Gimnazială Chicerea și Școala Gimnazială Goruni, va avea loc vineri, 14 iunie, de la ora 10, repsectiv 12.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii