Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un inventar la Operă îl scoate din joc pe administratorul de patrimoniu

GALERIE
opera iasi
  • opera iasi
- +

Oficialii Operei acuză un fost angajat că a adus prejudicii instituţiei de 310.000 de lei. În urma unui inventar s-au găsit mai multe bunuri lipsă. Ciudat este că unele figurează cu preţuri foarte mari, iar dispariţia altora cum ar fi pagina de internet sau programe de calculator sunt greu de probat. „Poate sunt vreo trei-patru lipsă, dar în nici un caz enormităţile acelea. Sunt preţuri care nu sunt aduse la zi, de acum cinci sau zece ani”, contestă fostul administrator de patrimoniu. Mai mult, el spune că nu a predat gestiunea în momentul în care nu i s-a reînnoit contractul de muncă şi nu a fost în instituţie în momentul în care s-a efectuat inventarul.

După ce o operaţiune de inventar a arătat o gaură în patrimoniul Operei Naţionale Române din Iaşi de aproximativ 310.000 de lei, instituţia îl acuză pe fostul administrator, a cărui contract nu a mai fost reînnoit din luna iunie, că ar fi înstrăinat patrimoniul respectiv. Acesta însă susţine la rândul său că operaţiunea de inventar nu a fost întocmită „cu bună credinţă“, că patrimoniul invocat ca fiind lipsă există în proprietatea Operei şi că acuzele ar fi „o enormitate“.

Angajaţii nu au găsit pagina web!

Din informaţiile furnizate de către ONRI, lui Gheorghe Derlă i s-a terminat contractul la data de 30 iunie, fiind angajat pe perioadă determinată, şi nu i s-a mai prelungit înţelegerea. „L-am chemat a doua zi, i-am comunicat lucrul aceste, i-am dat câteva zile să se adune fiindcă trebuia să face inventarul pentru predarea gestiunii. Decizia de inventariere am dat-o pe 5 iulie, iar intervalul trebuia să fie între 11 şi 15. Însă datorită lipsurilor care s-au văzut am zis să mai prelungim puţin durata, poate omul nu le găseşte, să îi mai dăm un răgaz să le caute. Pe 10 august abia s-a finalizat şi atunci am constatat lipsurile. Practic, a durat o lună cap-coadă ca să facem verificările la sânge“, a declarat Cosmin Marcovici, managerul interimar al operei.

În paginile cu lipsuri ale inventarului sunt prezentate mai multe bunuri, de toate felurile, cele mai scumpe fiind însă cele electronice. Majoritatea bunurilor apar însă în lista de inventariere cu un preţ mai mare decât ar avea acum pe piaţă. Spre exemplu, apar cinci calculatore lipsă, cu valoarea calculată la 22.400 de lei, peste 4.000 de lei un calculator. Windows Pro 7, 13 bucăţi, calculat la 11.495 de lei, Office 2010, opt bucăţi lipsă, valoarea totală de 16.408 lei, deci cel puţin 2.000 de lei bucata. Mai mult, într-o altă foaie din procesul de inventariere care i s-a înaintat lui Gheorghe Derlă când a fost prezent pentru predarea gestiunii, operaţiune pe care el susţine că nu a făcut-o, figurează o serie de sume la fel de ridicate. În procesul verbal invocat arată că o instalaţie de aer condiţionat ce lipseşte ar avea valoarea de 11.000 şi că un calculator Pentium IV ar costa 8.970 de lei, iar dispariţia altor două ar cauza Operei un prejudiciu de 9.396 de lei.

Mai mult, pe aceeaşi pagină figurează şi faptul că, la inventar reprezentanţii Operei nu au găsit nici pagina web, care apare evaluată la aproape 11.000 de lei. „Am mai avut un caz cu cineva care fura costume de la garderobă şi o să facem şi acum acelaşi pas ca şi atunci - va fi o decizie de impunere, mai ales că era de datoria lui să predea gestiunea imediat ce i s-a comunicat că nu i se prelungeşte contractul care atunci era pe perioadă determinată. Trebuie să ne recuperăm prejudiciul“, a spus managerul.

„Este o enormitate“

Derlă susţine însă că inventarul nu a fost făcut cum trebuie, argumentând în primul rând că el nu mai era angajat la momentul la care a fost făcut. Contractul său pe perioadă determinată fusese semnat în luna iulie a anului trecut şi a expirat pe 30 iunie. Opera a demarat operaţiunea de inventariere pe 5 iulie şi s-a terminat pe 10 august. „Eu nu am fost angajat în perioada în care a fost făcut inventarul. El a fost făcut în lunile iulie şi august, ori eu nu mai eram angajat al Operei din iunie. Toată aparatura şi tot ce susţin ei acolo există şi acum în operă, să le caute mai bine. Eu nu am predat gestiunea şi am aflat că nu mai sunt angajat pe 5 iulie, când m-am întors din concediu, că fusesem plecat“, a declarat Gheorghe Derlă.

Acesta a explicat că a aflat întâmplător că nu mai este angajat al Operei şi susţine că toate elementele care au fost raportate ca fiind lipsă de către reprezentanţii instituţiei de cultură figurau la data de 30 iunie în patrimoniu, ultima zi în care el a fost angajat. „Pe 30 iunie toate lucrurile erau, se găsesc şi acum în Operă să le caute mai bine. Este efectiv o enormitate, o prostie totală. Comisia nu a vrut să ia în considerare lucrurile respective. Poate sunt vreo trei-patru lipsă, dar în nici un caz enormităţile acelea. Sunt preţuri care nu sunt aduse la zi, de acum cinci sau zece ani. A fost făcută cu rea-voinţă“, a adăugat Derlă.

Mai mult, acesta a prezentat „Ziarului de Iaşi“ un raport de inventariere de pe data de 28 decembrie 2015, semnat de trei alţi angajaţi ai Operei, în care toate bunurile descoperite lipsă pe 10 august figurează ca fiind în patrimoniu. Derlă a adăugat că şi el a dat deja în judecată Operă şi că aşteaptă acţiunea instituţiei de cultură pentru a-şi prezenta punctul de vedere. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri