Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un investitor imobiliar se luptă în instanţă cu Primăria pentru eliberarea unui certificat de urbanism

GALERIE
proces instanta
  • proces instanta
- +

In primă instanţă,  Aurel Raşcenco a pierdut procesul intentat municipalităţii ieşene. Primăria nu i-a eliberat documentul din cauză că nu a efectuat studiile de stabilitate a terenului pe care vrea să edifice construcţii colective.

 

Un investitor imobiliar insistă ca Primăria să-i elibereze certificatul de urbanism necesar construcţiei fără a mai efectua studiile de stabilitate a terenului solicitate. Solicitarea lui Aurel Raşcenco a ajuns în faţa magistraţilor Curţii de Apel, care vor avea ultimul cuvânt de spus. Cel al instanţei inferioare a fost „nu”.

Amplasamentul vizat de solicitarea lui Raşcenco este reprezentat de o suprafaţă de 9.357 mp de teren situat pe „Colina Însorită” din apropierea cimitirului Evreiesc, zonă care a cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare. Planul urbanistic zonal a fost adoptat încă din 2005, când Consiliul Local a reglementat o suprafaţă de 14,4 ha, ulterior fiind ridicate mai multe construcţii. În octombrie 2020, Raşcenco a solicitat Primăriei eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea de locuinţe colective.

Răspunsul primit în ianuarie 2021 a fost însă negativ, motivat de faptul că zona este supusă riscului alunecărilor de teren, fapt constatat în procesul-verbal întocmit de o comisie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în iulie 2020. Investitorilor din zonă li se cerea realizarea de urgenţă a unei expertize geotehnice vizând rezistenţa şi stabilitatea pentru construcţii, precum şi rezistenţa şi stabilitatea masivelor de pământ, a terenului de fundare şi a interacţiunii cu structurile îngropate, ca şi a unei reactualizări a studiului de stabilitate a versantului. Plângerea administrativă înaintată de Raşcenco împotriva acestei decizii a fost respinsă, motiv pentru care investitorul s-a adresat instanţei, cerând anularea certificatului emis de Primărie şi eliberarea altuia, favorabil.

În faţa judecătorilor, acesta a afirmat că expertiza geotehnică trebuie efectuată prin raportare la proiectul viitoarei construcţii. Or, proiectul în sine nu poate fi realizat decât ulterior eliberării certificatului de urbanism, în baza cerinţelor din cuprinsul acestuia. El a mai precizat că i-ar fi imposibil să-i strângă pe toţi cei menţionaţi în procesul-verbal al CJSU, pentru a face în comun o expertiză geotehnică.

Argumentele aduse de Raşcenco nu au avut darul de a-i convinge pe judecători. Aceştia au precizat că nu au identificat în plângerea investitorului niciun motiv legal concret de anulare a actului prin care municipalitatea îi refuza solicitarea. Faptul că PUZ-ul adoptat în 2005 nu făcea referire la riscul alunecărilor nu însemna că acest risc nu putea interveni ulterior. Procesul-verbal al CJSU nu fusese atacat şi anulat în instanţă, deci era de presupus că fusese întocmit legal şi suprindea situaţia reală din teren, riscurile naturale trebuind luate în considerare cu prilejul elaborării documentaţiilor de urbanism.

„În ce priveşte susţinerea reclamantului cum că acesta nu are posibilitatea de a coagula voinţa tuturor persoanelor menţionate în procesul verbal în vederea întocmirii, în comun, a expertizei geotehnice, instanţa arată că nicăieri nu s-a prevăzut că această expertiză ar trebui efectuată în comun. Chiar dacă s-ar da o asemenea interpretare, reclamantul nu a făcut dovada unor demersuri minime de efectuare a expertizei cerute şi nici dovada impedimentelor eventual întâlnite, fiind vorba de simple susţineri. Instanţa va respinge acţiunea, neputând obliga pârâta la emiterea unui nou certificat atât timp cât s-a constatat că nu există motive de anulare a certificatului deja emis”, au precizat magistraţii. Sentinţa Tribunalului a fost atacată de Raşcenco, dosarul ajungând marţi pe rolul Curţii de Apel.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri