Un iPhone de 7.109 lei, înregistrat la CJ ca „domeniu public”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Cum a gospodărit Consiliul Judeţean banii ieşenilor anul trecut?

Un iPhone de 7.109 lei, înregistrat la CJ ca „domeniu public”

GALERIE
iphone
  • iphone
- +

Inspectorii Curţii de Conturi au trecut în revistă cheltuielile şi investiţiile administraţiile judeţului. Printre altele, spitalul mobil este menţionat ca subiect al unui alt raport, care îl menţionează ca „excepţie”.

 

„La sfârşitul anului (2020, n.r.), bugetul general consolidat al Judeţului Iaşi a îndeplinit următoarea condiţie: suma veniturilor încasate şi a sumelor utilizate din excedentele bugetelor componente ale bugetului consolidat, pe de o parte, a fost mai mare decât suma plăţilor efectuate şi a plăţilor restante”, conchide un raport al Curţii de Conturi, ce va fi pus la dispoziţia consilierilor judeţeni la finalul şedinţei de plen de azi. Totuşi, inspectorii au găsit neconcordanţe între valoarea bunurilor de inventar în prima zi a lui 2020 şi cea din ultima zi a anului trecut: 292,4 milioane de lei mai puţin la sfârşitul anului. De vină ar fi inventarierea efectuată formal şi controlul intern ineficient, concluzionează raportul.

Aceleaşi cauze au determinat înregistrarea în domeniul public a unor bunuri - mobilier, aparatură, birotică, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale etc. - care însă nu sunt de natura domeniului public al judeţului. În aceeaşi categorie intră şi un telefon iPhone cumpărat în aprilie 2020 la un preţ de 7.109 lei. O altă abatere constatată, în sumă de 108,86 mii lei, se referă la costul deplasării în Statele Unite a trei şefi de direcţii din Consiliul Judeţean - în sensul că banii au fost daţi, dar nu a mai plecat nimeni pentru că intervenise regimul de resticţii impus din cauza pandemiei. În acest caz, CJ încearcă să recupereze banii în instanţă de la firma care s-a angajat să organizeze deplasarea, Mediauno SRL. Curtea de Conturi a identificat drept cauze „necunoaşterea şi/sau interpretarea defectuoasă a prevederilor legale cu privire la atribuţiile din sfera de competenţe a autorităţii publice judeţene, coroborat cu lipsa de profesionalism a personalului implicat în iniţierea, aprobarea şi efectuarea cheltuielilor publice”, plus „funcţionarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial”. În raport sunt menţionate şi contracte de concesionare a unor terenuri, cum sunt cel pentru suprafaţa de 7.800 mp din incinta Aeroportului către Helia Avia (denunţat între timp) şi cel pentru 776 mp de pe strada Codrescu nr. 6 către Moprest SRL, cesionaţi ulterior în două rânduri fără ştirea CJ.

Raportul se referă şi la spitalul mobil, obiectiv la realizarea căruia „au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate, urmare a acţiunii de control a modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgenţă” la CJ în iunie 2020. Cu excepţia celor 72 de milioane de lei alocate şi transferate din bugetul CJ, „elaborarea şi fundamentarea bugetelor proprii, precum şi autorizarea, legalitatea şi necesitatea modificărilor aduse prevederilor iniţiale ale bugetului local s-a realizat în conformitate cu prevederile legale in vigoare”. Restul abaterilor constatate trebuie corectate până la 31 decembrie 2021, se mai arată în documentul ce va fi prezentat azi consilierilor judeţeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.