anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Cum a gospodărit Consiliul Judeţean banii ieşenilor anul trecut?

Un iPhone de 7.109 lei, înregistrat la CJ ca „domeniu public”

GALERIE
iphone
 • iphone
- +

Inspectorii Curţii de Conturi au trecut în revistă cheltuielile şi investiţiile administraţiile judeţului. Printre altele, spitalul mobil este menţionat ca subiect al unui alt raport, care îl menţionează ca „excepţie”.

 

„La sfârşitul anului (2020, n.r.), bugetul general consolidat al Judeţului Iaşi a îndeplinit următoarea condiţie: suma veniturilor încasate şi a sumelor utilizate din excedentele bugetelor componente ale bugetului consolidat, pe de o parte, a fost mai mare decât suma plăţilor efectuate şi a plăţilor restante”, conchide un raport al Curţii de Conturi, ce va fi pus la dispoziţia consilierilor judeţeni la finalul şedinţei de plen de azi. Totuşi, inspectorii au găsit neconcordanţe între valoarea bunurilor de inventar în prima zi a lui 2020 şi cea din ultima zi a anului trecut: 292,4 milioane de lei mai puţin la sfârşitul anului. De vină ar fi inventarierea efectuată formal şi controlul intern ineficient, concluzionează raportul.

Aceleaşi cauze au determinat înregistrarea în domeniul public a unor bunuri - mobilier, aparatură, birotică, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale etc. - care însă nu sunt de natura domeniului public al judeţului. În aceeaşi categorie intră şi un telefon iPhone cumpărat în aprilie 2020 la un preţ de 7.109 lei. O altă abatere constatată, în sumă de 108,86 mii lei, se referă la costul deplasării în Statele Unite a trei şefi de direcţii din Consiliul Judeţean - în sensul că banii au fost daţi, dar nu a mai plecat nimeni pentru că intervenise regimul de resticţii impus din cauza pandemiei. În acest caz, CJ încearcă să recupereze banii în instanţă de la firma care s-a angajat să organizeze deplasarea, Mediauno SRL. Curtea de Conturi a identificat drept cauze „necunoaşterea şi/sau interpretarea defectuoasă a prevederilor legale cu privire la atribuţiile din sfera de competenţe a autorităţii publice judeţene, coroborat cu lipsa de profesionalism a personalului implicat în iniţierea, aprobarea şi efectuarea cheltuielilor publice”, plus „funcţionarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial”. În raport sunt menţionate şi contracte de concesionare a unor terenuri, cum sunt cel pentru suprafaţa de 7.800 mp din incinta Aeroportului către Helia Avia (denunţat între timp) şi cel pentru 776 mp de pe strada Codrescu nr. 6 către Moprest SRL, cesionaţi ulterior în două rânduri fără ştirea CJ.

Raportul se referă şi la spitalul mobil, obiectiv la realizarea căruia „au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate, urmare a acţiunii de control a modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgenţă” la CJ în iunie 2020. Cu excepţia celor 72 de milioane de lei alocate şi transferate din bugetul CJ, „elaborarea şi fundamentarea bugetelor proprii, precum şi autorizarea, legalitatea şi necesitatea modificărilor aduse prevederilor iniţiale ale bugetului local s-a realizat în conformitate cu prevederile legale in vigoare”. Restul abaterilor constatate trebuie corectate până la 31 decembrie 2021, se mai arată în documentul ce va fi prezentat azi consilierilor judeţeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.