Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un istoric ieşean îl învaţă carte pe şoferul infractorului Voicu

GALERIE
serban
  • serban
- +

In Comisia Juridica a Senatului Romaniei s-a discutat pe 30 octombrie 2017 un proiect de lege privind stabilirea unei zile care sa aminteasca de rezistenta armata anticomunista. Comisia a dat un raport de respingere a proiectului. Indeosebi declaratiile senatorului PSD Serban Nicolae au retinut atentia opiniei publice.

 

Pe scurt, cu referire la ceea ce s-a intamplat dupa 23 august 1944, parlamentarul a afirmat ca rezistenta armata anticomunista a fost "una care slabea capacitatea de aparare a Romaniei", ca ea era "mai degraba indreptata impotriva intereselor" acesteia. Cunoasterea istorica aproximativa, mai bine zis deformata, nu doar ca nu ajuta, ci mai degraba strica in cazul celor chemati sa faca - ori sa desfaca - legi. De aceea, as vrea sa amintesc cateva chestiuni pentru uzul politicienilor care se pronunta, cu pretentia ca stiu, pe teme de istorie, in speta pe cea a rezistentei armate anticomuniste. Nadajduiesc ca lectura acestui text va fi de ajutor.

Stalinistii au condus Romania

Romania s-a aflat in razboi cu Uniunea Sovietica si cu ceilalti Aliati din 1941 pana la sfarsitul lunii august 1944. Infranta militar, Romania a facut o intoarcere de 180 de grade atunci, pentru ca elitele politice si militare romanesti au considerat, in buna masura, ca astfel se putea evita o catastrofa. Insa tara a fost ocupata de Armata Rosie, iar trupele Kremlinului aveau sa ramana aici pana in 1958, asadar inca 13 ani dupa incheierea razboiului si 11 ani dupa incheirea Tratatului de Pace de la Paris.

La plecarea lor dincolo de Prut, sovieticii au lasat in urma un sistem politic, social si economic care il copia in detaliu pe cel din URSS, incluzand ingineria si omogenizarea sociala, distrugerea vechilor elite, sistemul concentrationar, confiscarea proprietatilor (sub numele de nationalizare sau colectivizare), indoctrinarea populatiei, cultul conducatorului suprem s.a.m.d.

Stalin a murit in 1953, dar stalinistii au condus Romania pana in 1989.

Partidul Comunist Roman a fost de la inceputurile sale o veritabila coloana a V-a in Romania, slujind ideologia Kremlinului si planurile expansioniste ale URSS.

Modelul sovietic a fost copiat si in privinta politiei politice. Securitatea a fost creata in 1948 ca un NKVD local, mai mic, dar nu mai putin feroce. Cu ajutorul acestui instrument politic, puterea comunista a controlat si transformat societatea romaneasca potrivit modelului stalinist. La Bucuresti nu a existat un guvern cu adevarat legitim din 1945 pana in 1989, nu a existat un guvern care sa fi rezultat din alegeri libere, in care vointa cetatenilor sa fi fost auzita si luata in considerare. Altfel spus, Romania nu a fost o tara libera vreme de mai bine de patru decenii.

Cine au fost cei care s-au opus

Insa nu toti locuitorii Romaniei au acceptat noul sistem politic fara sa cracneasca. Unii dintre ei s-au reunit in organizatii subversive, altii in mici grupuri inarmate, acestea din urma in special in zonele montane sau impadurite.Tema rezistentei armate anticomuniste a fost una cvasiocultata inainte de 1989, insa in ultimele doua decenii, ca urmare a constituirii unui corp de cercetari interesati de tema, a deschiderii arhivelor si a dezbaterii publice, au fost publicate sute de studii si zeci de volume de documente sau de memorii si interviuri cu unii dintre supravietuitori, au fost realizate expozitii si filme documentare, s-au predat cursuri universitare si s-au realizat teze de doctorat. Ii sugerez domnului Serban Nicolae, daca vrea sa inteleaga subiectul "la sursa", sa mearga la Arhiva CNSAS, unde poate studia miile de dosare din fondurile Documentar, Penal, Informativ sau Retea care privesc rezistenta armata anticomunista, constituite mai ales de Securitatea pe care a invocat-o in interventiile sale. Insa, daca face aceasta incursiune in amintita arhiva, i-as recomanda senatorului roman sa nu preia pur si simplu rechizitoriile intocmite de Securitate la trimiterea in judecata a partizanilor anticomunisti sau sentintele tribunalelor militare. In declaratiile din Comisia Juridica a Senatului mi s-a parut ca domnul Nicolae asta face.

Citirea cu atentie a dosarelor de la CNSAS - si coroborarea lor cu marturiile supravietuitorilor - i-ar permite domnului senator sa afle cateva lucruri importante despre grupurile de partizani. In primul rand, ca acestea aveau o diversificata compozitie politica, ideologica, religiosa si sociala. Intre luptatorii anticomunisti s-au aflat oameni carora nu li s-ar fi putut reprosa nimic intr-un stat de drept, dar intr-unul comunist deveneau automat culpabili pentru ceea ce erau, pentru ceea ce facusera.

Continuarea pe ziare.com

Text de Dorin Dobrincu

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri