
Proces la Iași – Metodă inedită de „furat” din banii UE: constructorul a făcut un drum mai strâmt decât a trecut în scripte

Un italian a fost condamnat la Iași după ce a înșelat bugetul european cu o jumătate de milion de lei în cadrul unui proiect de investiții.
Firma contractantă a raportat un drum mai lat decât cel construit efectiv, iar primăria beneficiară a plătit fără să pună multe întrebări. Prejudiciul la bugetul european a fost recuperat pe seama primăriei, așa că italianul și complicii săi români au scăpat relativ ieftin.
O diferență de doi metri au produs un prejudiciu de 497.500 lei
În martie 2018, primăria comunei Ibănești din județul Botoșani a obținut finanțarea de aproximativ 4 milioane lei necesară pentru modernizarea drumurilor locale din cele două sate componente. Efectuarea lucrărilor a fost adjudecată de sucursala ieșeană a unei firme italiene, SC Transporti e Movimenti Terra SRL.
După cum aveau să constate ulterior procurorii Parchetului European, documentația aferentă unui număr de trei facturi au fost falsificate, fiind raportate lucrări inexistente în realitate. Metoda folosită de constructor a fost simplă. Drumurile aflate în lucru, în lungime totală de 4,9 km, aveau în general o lățime a platformei de 5 metri și un carosabil lat de 4 metri. Pe porțiuni mici, cu o lungime totală de aproape o jumătate de kilometru, drumul era mai lat, având platforma de 7 metri și carosabilul de 5,5 metri. Indiferent la ce tronson se refereau, situațiile de lucrări raportate conțineau materiale și manoperă corespunzătoare lățimii maxime. În acest mod, facturile fuseseră umflate cu 497.500 lei.
De bună credință, primarul comunei, în sarcina căruia anchetatorii nu au reținut nicio vină, trimitea mai departe documentația întocmită de firmă și avizată de dirigintele de șantier, către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în vederea decontării. Reprezentanții AFIR aveau să fie de altfel cei care au constatat neconcordanța dintre lucrările raportate și realitatea din teren. Informat cu privire la situație, primarul comunei a retras cererea de plată și a făcut propriile demersuri la nivel local. În urma unor întâlniri cu reprezentanții firmei, primarul a cerut refacerea situațiilor de lucrări, în concordanță cu situația reală din teren. Cum însă firma a tergiversat soluționarea problemei, primarul comunei a sesizat în cele din urmă DNA. Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul European.
Italianul a pasat responsabilitatea
Procurorii europeni i-au trimis în judecată pe administratorul firmei constructoare, Luigi Faraca, pe șeful de șantier Theodor Străchinescu și pe dirigintele de șantier, Ioan Ciobanu. În fața instanței, italianul a pasat responsabilitatea asupra șefului de șantier, afirmând că nu avea cunoștință de falsificarea situațiilor de lucrări. Ulterior, când aflase cum stăteau lucrurile de fapt, nu făcuse nimic pentru că firma nu ar fi avut de unde plăti diferența.
Până la urmă, banii plătiți în plus de AFIR au fost recuperați de la primăria Ibănești. La rându-i, aceasta s-a îndreptat împotriva firmei italiene, obținând în toamna anului trecut, la Suceava, obligarea acesteia la plata a 542.000 lei cu titlu de daune.
Magistrații Tribunalului l-au condamnat pe Faraca la 3 ani de închisoare, dispunând însă suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Firma administrată de acesta a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 390.000 lei. Ioan Ciobanu a fost condamnat și el tot la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Străchinaru, la 2 ani și 4 luni de închisoare, de asemenea cu suspendarea executării. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Publicitate și alte recomandări video