anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un joc care merge un pic prea departe

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

În tabloul nostru, cel mai greu de desluşit e raportul de forţe. Dacă în politică e clar cine mizează pe continuarea luptei anticorupţie şi cine se opune, în sistemul de justiţie taberele apar extrem de blurate.

„Nişte procurori sunt eliminaţi din DNA pentru că nu şi-au făcut treaba. Poate sunt foarte buni, dar s-a decis că trebuie să îşi continue activitatea la alte parchete. Chiar aceste persoane incriminează conducerea instituţiei de unde au fost trimişi acasă. Poate totuşi e un joc care merge un pic prea departe." Marţi seară, preşedintele Iohannis a sesizat corect natura turbulenţelor din sistemul judiciar. Dincolo de disputele politice, de dosarul „Belina”, de scutul format de PSD în jurul penalilor, ultimele scandaluri din justiţie au fost declanşate din interiorul sistemului. Efectele sunt instrumentalizate politic, dar cauzele sunt nemulţumirile din breslă. Procurori versus membri CSM, inspectori judiciari versus inspectori şefi, asociaţii ale magistraţilor împotriva altor asociaţii de magistraţi. S-a creionat un tablou confuz, cu multe nuanţe de gri, din care un spectator cerebral şi bine intenţionat nu desluşeşte mare lucru. Şi începe să aibă îndoieli. „Cine are dreptate?” „Iese fum fără foc?” „A călcat Codruţa pe bec?”

Semnele de întrebare sunt fireşti. Să mai privim însă o dată tabloul, de această dată cu lupa pusă pe tactica şi artileria magistraţilor „rebeli”. Vom observa că atacurile la adresa Codruţei Kovesi, ca personificare a activităţii DNA, urmează mereu acelaşi tipar. Indivizi din sistem înregistrează ilegal convorbirile unor colegi. „Stenogramele”, neasumate, cu origine incertă şi mult zgomot de fond (în punctele esenţiale), ar demonstra că DNA a devenit o instituţie abuzivă, care nu ţine cont de reguli şi urmăreşte interese oculte. De fapt, sub lupă, instrumentarul folosit de „rebeli” sugerează exact contrariul. Mai grav, înregistrările sunt servite către două televiziuni patronate de penali, care şi-au asumat transparent intenţia de anihilare a DNA. O eroare tactică greu de înţeles. Niciun jurnalist onest de la o instituţie de presă decentă nu va şovăi să publice o înregistrare care să pună la îndoială activitatea DNA. Şi chiar dacă materialul ar fi cenzurat de „patronat”, ecoul discuţiilor din redacţie s-ar viraliza instantaneu. Au existat neînţelegeri mai mărunte în presă care au dus la divorţuri cu scandal. Aşa că... din două una. Fie „rebelii” sunt imbecili şi îşi decredibilizează singuri demersul apelând la Voiculescu şi Ghiţă, fie urmăresc acelaşi ţel cu cei doi: neutralizarea luptei anticorupţie. Pariez pe a doua variantă.

În tabloul nostru, cel mai greu de desluşit e raportul de forţe. Dacă în politică e clar cine mizează pe continuarea luptei anticorupţie şi cine se opune, în sistemul de justiţie taberele apar extrem de blurate. S-ar putea să avem surpriza că „rebelii” nu sunt voci marginale, îngeri decăzuţi, ci că există o masă critică de magistraţi care-şi încheie ziua ascultând predicile lui Gâdea. Că de fapt, cei mai mulţi judecători şi procurori au mimat în ultimii ani, de teamă/împinşi de la spate, lupta împotriva corupţiei. Poate de teama SRI, scos între timp din joc? Sau a Curţii Constituţionale, reintrată sub în hamurile PSD? Greu de spus.

În orice caz, un răspuns cert asupra raportului de forţe vom afla astăzi, când Consiliul Superior al Magistraturii se va pronunţa asupra legilor justiţiei propuse de Tudorel Toader. Excluderea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi, trecerea Inspecţiei Judiciare sub control politic sau schimbarea regulilor privind admiterea la Institutul Naţional de Magistratură înseamnă victoria „rebelilor”. Atenţie, e suficient avizul favorabil pe o singură propunere dintre cele trei şi jocul de-a anticorupţia se resetează. România se întoarce în 2000, epoca Năstase. Cum ar spune Iohannis, „jocul a mers un pic prea departe”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.