anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un judecător ordonă unui spital să administreze unui bolnav de COVID-19 un antiparazitar contestat

GALERIE
instanta
 • instanta
- +

Un spital american a fost constrâns de justiţie să-i administreze unui bolnav de COVID-19 ivermectină, un antiparazitar promovat în unele medii în pofida lipsei de dovezi privind eficacitatea sa împotriva noului tip de coronavirus, informează AFP.

Decizia unui judecător din Ohio, săptămâna trecută, se înscrie într-o serie de verdicte favorabile apropiaţilor bolnavilor de COVID-19 împotriva spitalelor reticente să utilizeze acest produs, obiectul unor atenţionări din partea autorităţilor sanitare.

În acest dosar, Julie Smith, o locuitoare dintr-o suburbie a oraşului Cincinnati, a obţinut ca un medic să-i prescrie ivermectină soţului său Jeffrey, spitalizat la terapie intensivă. În faţa refuzului spitalului de a administra acest produs, ea a sesizat justiţia pe 20 august, cu ajutorul unui avocat care a câştigat procese comparabile la New York şi Chicago.

Judecătorul Gregory Howard a ordonat spitalului să respecte ordonanţa: să i se administreze 30 mg de ivermectină pe zi timp de trei săptămâni pacientului său. Ivermectina este un medicament foarte utilizat de veterinari, dar care este folosit şi pentru oameni împotriva bolilor provocate de paraziţi, precum scabia şi oncocercoza.

De la începutul crizei sanitare, au fost realizate studii pentru a vedea dacă acest medicament foarte ieftin poate ajuta la lupta împotriva COVID-19. În pofida unor prime pre-studii de laborator încurajatoare, testele desfăşurate la acest stadiu nu sunt concludente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare europene şi americane nu recomandă utilizarea ivermectinei împotriva COVID-19, ceea ce nu împiedică anumite segmente din populaţie să-i acorde mare credit.

În SUA, conservatori apropiaţi fostului preşedinte Donald Trump, printre care prezentatorii de la Fox News, Laura Ingraham şi Sean Hannity, sau senatorul Ron Johnson, au promovat ivermectina. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a înregistrat joi o creştere a vânzărilor acestui medicament, care înainte de pandemie era prescris de 3.600 de ori pe săptămână, iar în august a fost prescris de 88.000 de ori.

Însă CDC a constatat de asemenea o creştere a "efectelor secundare legate de o utilizare proastă sau de supradozarea ivermectinei, măsurate printr-o creştere a numărului de apeluri la centrele de dezintoxicare". Agenţia federală pentru hrană şi medicamente a Statelor Unite (FDA) a atenţionat cu privire la riscul de supradoză sau de utilizare a formei veterinare a medicamentului. "Nu sunteţi un cal. Nu sunteţi o vacă. La modul cel mai serios, opriţi-vă!", a scris ea pe Twitter. 

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.