
Un licean din Iași, distins cu Mențiune la Olimpiada Internațională de Filosofie: „Filosofia nu e doar în biblioteci, ci și în tăcerile dintre oameni”

„Am învățat să locuiesc pentru o clipă în gândul celuilalt, fără să uit cine sunt.” Așa descrie Matei Șerban David, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, experiența trăită la Olimpiada Internațională de Filosofie, desfășurată între 15 și 18 mai, la Bari, Italia. Într-o competiție care a reunit 111 participanți din 54 de țări, tânărul ieșean a obținut Mențiune și a fost unul dintre cei doi elevi care au reprezentat România.
Coordonat de profesoara Ana Maria Fuioagă, Matei a reușit o performanța într-un domeniu care nu este parte a curriculumului său școlar direct – el studiază la profilul Matematică-Informatică, iar Filosofia este predată abia în clasa a XII-a. Cu toate acestea, pasiunea, disciplina și spiritul analitic l-au ajutat să concureze de la egal la egal cu elevi din întreaga lume.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Un exercițiu de gândire vie și dialog intercultural
Întors din Bari, Matei descrie experiența nu ca pe un simplu concurs, ci ca pe o veritabilă „întâlnire” cu idei, oameni și întrebări. Tema ediției din acest an, „convivialitatea”, a devenit firul roșu al reflecțiilor și dialogurilor purtate între participanți.
„Olimpiada Internațională de Filosofie nu a fost doar un concurs, a fost o întâlnire cu idei, cu oameni, cu diferențe și cu o limbă comună: întrebarea. Tema din acest an ne îndeamnă să căutăm locurile în care filosofia apare, nu doar în sălile de clasă sau biblioteci, ci și în tăcerile dintre oameni, în gesturi mici, în momentele în care ascultăm cu adevărat. Întâlnirea cu ceilalți participanți a fost, fără îndoială, forma cea mai vie a convivialității”, a spus tânărul filosof ieșean.
Discuțiile despre identitate, libertate și alteritate au fost animate de diversitatea culturală a participanților, iar dialogul purtat în limba engleză a devenit un instrument al cunoașterii reciproce. Matei a precizat faptul că întâlnirile de la Bari nu au fost marcate de competiția clasică pentru „răspunsuri corecte”, ci de un respect profund pentru întrebări și nuanțe.
„Întâlnirea în sine devenea un act filosofic: nu pentru că rosteam idei mari, ci pentru că aveam răbdarea de a asculta fără a grăbi concluziile. Am învățat că întrebările sunt mai importante decât răspunsurile, că frumusețea nu stă în uniformizare, am învățat să locuiesc pentru o clipă în gândul celuilalt, fără să uit cine sunt”, a declarat elevul de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași.
„Să fim împreună fără a renunța la propria persoană”
Unul dintre momentele memorabile ale olimpiadei, potrivit lui Matei, a fost conferința despre Banchetul lui Platon, unde ideea de convivialitate a fost prezentată nu ca simplă armonie, ci ca un proces profund de construire a adevărului în comun, prin dialog și ascultare activă.
„Nu e vorba doar de a fi de acord, ci de a accepta că adevărul se construiește împreună, uneori prin contraargumentare, dar întotdeauna prin prezență, ne-a explicat profesorul ce a susținut prelegerea”, a transmis elevul de clasa a XI-a.
Pentru el, această experiență a avut un impact profund nu doar intelectual, ci și uman. El concluzionează că filosofia, în lumea de azi, are tocmai rolul de a ne învăța să conviețuim: „să fim împreună fără a renunța la propria persoană.”
Doi elevi din România, la Olimpiada Internațională de Filosofie
Elevii români care au reprezentat România la Olimpiada Internațională de Filosofie sunt Matei-David Șerban (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași) și Andreea-Denisa Stroiu (Colegiul Național „Costache Negri” din Galați).
Profesorii care au reprezentat delegația României au fost Eugen Stoica, membru în Comitetul Internațional și în Juriul Internațional, de la Ministerul Educației și Cercetării, și prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru în Juriul Internațional.
Publicitate și alte recomandări video