Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un meci imposibil de uitat

GALERIE
nadal-thiem
  • nadal-thiem
- +

 

Rafael Nadal şi Dominic Thiem s-au luptat timp de aproape cinci ore pentru un loc în semifinalele US Open. Liderul mondial s-a impus după ce a pierdut primul set cu 0-6. România a rămas în concurs cu un băiat şi o fată în probele de dublu ale juniorilor

Serena Williams – Anastassija Sevastova este prima semifinală a US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Jucătoarea letonă, clasată pe locul 18 WTA, a reuşit o mare surpriză în sferturi, eliminând-o pe deţinătoarea trofeului, Sloane Stephens (3 WTA), după un meci care a durat 84 de minute şi s-a încheiat cu scorul de 6-2, 6-3. Cele două jucătoare s-au întâlnit şi în ediţia trecută a US Open, când s-a impus americanca, scor 6-3, 3-6, 7-6. Acum, Sevastova şi-a luat revanşa şi a ajuns pentru prima oară în semifinalele unui turneu de Grand Slam.

Vândut ca un mare derby, jocul de pe “Arthur Ashe Stadium” dintre Serena Williams şi Karolina Pliskova s-a încheiat cu o victoria în două seturi a vedetei americane (6-4, 6-3). A fost o partidă spectaculoasă în ciuda scorului, Pliskova începând mai bine şi conducând la un moment dat cu 3-1 în primul set. A avut apoi trei mingi de break pentru 4-1, însă Serena s-a apărat excelent şi a reuşit să întoarcă soarta partidei. De la 4-2 pentru Pliskova a urmat o serie fabuloasă a Serenei, cu opt game-uri consecutive câştigate. Fostul număr unu al tenisului feminin a câştigat primul set cu 6-4 şi a condus în cel de-al doilea cu 4-0. A avut câteva probleme apoi pe final, probabil din cauza relaxării, însă s-a impus şi a obţinut calificarea în semifinala în care o va întâlni pe Sevastova.  În primul meci feminin al reuniunii de aseară, japoneza Naomi Osaka a învins-o clar, scor 6-1, 6-1 în 57 de minute pe jucătoarea ucraineană Lesia Ţurenko. Osaka va întâlni în semifinale, pe învingătoarea partidei Madison Keys (SUA) – Carla Suarez (Spania).

Meciul din turneul masculin, dintre Rafael Nadal, liderul mondial, şi austriacul Dominic Thiem a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de la acest turneu american. La început, Thiem a fost excepţional, iar Nadal a părut un partener de antrenament: 6-0, după 24 de minute. După această lovitură de măciucă, austriacul s-a relaxat primejdios, iar Nadal atâta a aşteptat. S-a ţinut scai de adversarul său şi a reuşit să facă break-ul la 3-3. La 5-3, Thiem a recuperat  break-ul, însă a pierdut setul  pe propriul serviciul. Setul al treilea a părut, până la un punct, oglindirea celui precedent, mai ales că Thiem a rupt echilibrul la 3-3. După confirmarea de serviciu (5-3), austriacul a căzut iar într-o pasă proastă permiţându-i lui “Rafa” să ia patru game-uri consecutive.

Cu toate că a fost din nou primul care a făcut break în setul al patrulea, Thiem nu a ştiut să gestioneze avantajul, iar de la 4-2 în favoarea lui s-a ajuns la  tiebreak, în care Dominic a profitat de erorile la serviciu ale ibericului şi a câştigat cu 7-4. În setul decisiv, Nadal a irosit cinci mingi de break (trei de la un 40-0), însă, cu puţin noroc, Thiem a trimis şi acest set în tiebreak.  Nadal a dovedit mai mult sânge rece şi a câştigat cu 7-5. Scor final, 0-6, 6-4, 7-5, 4-6, 7-6 pentru Rafael Nadal după un “thriller” de aproape cinci ore (fără şase minute). "E un tip minunat. Nu vreau să pierd împotriva nimănui, dar acum sper ca el să castige titlul. Cred că noi avem mai mereu meciuri extraordinare. Sper ca în viitor să avem din ce in ce mai multe, dar cu un rezultat diferit. Nu cred că îi pare rău cu adevărat. Cred că e primul meci cu adevărat epic din cariera mea. Am mai jucat meciuri bune în trecut, dar nu atat de lungi, nu împotriva numelor mari la nivel de Grand Slam. Desigur, sunt puţin devastat acum, dar în câteva zile o să mă uit înapoi şi o să-mi amintesc cu plăcere cum a fost să joc pe un stadion plin un meci ca acesta",  a spus Thiem după meci. Nadal a comparat acest meci cu finala pierdută la Wimbledon în faţa lui Djokovic:  "Am pierdut un meci ca acesta la Wimbledon, însă astăzi a fost ziua mea. Cineva trebuie să câştige, cineva trebuie să piardă, face parte din joc, însă satisfacţia personală când dai tot ce ai şi joci cu atitudinea potrivită este aceeaşi indiferent de rezultat. Pentru mine, sunt foarte fericit că am ajuns în semifinale, însă ca să fiu sincer, şi după Wimbledon am fost fericit pentru că am abordat meciul cu o atitudine bună. Când câştigi sau când pierzi într-un meci ca acesta, te întorci acasă cu sentimentul că ai făcut tot ce puteai", a comentat Nadal despre atitudinea sa din ultima perioadă, după care l-a felicitat călduros pe adversarul său. “ Dominic  e unul dintre cei mai buni din circuit. Îmi pare rău pentru el pentru că a făcut tot ce trebuia să facă pentru a câştiga meciul, şi eu am făcut la fel, cred. Am luptat până la final. Da, la final a fost vorba de un pic de noroc şi acesta a fost de partea mea. E bine că am două zile libere care îmi dau posibilitatea să fiu pregătit 100% pentru semifinală".

Rafa Nadal va juca în semifinală, ca şi anul trecut, cu argentinianul Juan Martin del Potro (3 ATP), campion la Flushing Meadows în 2009. “Delpo” a câştigat “bătălia giganţilor” cu americanul John Isner scor 6-7, 6-3, 7-6, 6-2. La 35°C, cu o umiditate înăbuşitoare, argentinianul s-a impus fără să îşi piardă niciodată serviciul (bineînţeles, exceptând tie-break-urile).  Jucătorii au mers la vestiare pentru zece minute între al treilea şi al patrulea set, după ce organizatorii au impus această regulă pentru a evita problemele cauzate de caniculă.

Timp de trei seturi, Isner şi-a pierdut serviciul o singură dată, însă după ce au revenit de la vestiare, del Potro a reuşit să facă break-uri atât în debutul, cât şi în finalul setului cu numărul patru. Juan Martin del Potro este în căutarea unei finale de Grand Slam după o pauză de nouă ani. în 2009, actualul loc trei mondial a reuşit să îl bată pe Roger Federer în finala de la US Open.

În altă ordine de idei, perechea Raluca Olaru / Franko Skugar (România / Croaţia) s-a oprit în sferturile de finală ale probei de dublu mixt, fiind învinsă cu 6-7, 4-6, de cuplul Alicja Rosolska/Nikola Mektici (Polonia/Croaţia).

În competiţia de juniori, cei trei români prezenţi, Vlad Jianu, Cezar Creţu şi Selma Cadâr au pierdut din primul tur la simplu. La dublu, Vlad Jianu, împreună cu olandezul Denney Wassermann, şi Selma Cadâr, împreună cu Viktoria Kanapaţkaia (Belarus), au trecut de primul tur, nu însă şi Cezar Creţu, care a făcut echipă cu elveţianul Cedric von der Schulenburg.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri