Un medic de familie din Iași explică de ce a ales să profeseze în mediul urban. „Soluția este doar la factorul politic”
Adriana Luca este medic primar medicină de familie, care profesează în Iași. A absolvit în 2005 Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași, dar nu și-a dorit de la început să aleagă acest domeniu. Prima opțiune la examenul de rezidențiat a fost chirurgia generală. Însă după primul an a realizat că medicina de familie i se potrivește mai bine și a continuat cu această specialitate.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 36
În timpul rezidențiatului a fost repartizată în diverse specialități în spitalele din Iași, iar în ultimul an la modului de medicină de familie. A lucrat atunci alături de medicul Tania Bernstein. Despre ea, Adriana Luca a povestit că este un om deosebit și un medic excepțional de la care a învățat foarte multe.
Dacă în urmă cu câțiva ani medicina de familie nu era o specialitate căutată la rezidențiat, dar în zilele noastre lucrurile s-au schimbat. La ora actuală mulți absolvenți de medicină urmăresc această specialitate după promovarea examenului de rezidențiat.
„Medicina de familie a devenit în ultimii ani o specialitate tot mai căutată la rezidențiat deoarece este o cerere crescută de medici de familie, iar pandemia de COVID-19 a evidențiat rolul vital al acestora în sănătatea publică. Specialitatea atrage candidați care doresc o carieră cu impact direct asupra comunității, o abordare holistică a sănătății ce poate fi realizată cu succes printr-o activitate care presupune independența absolută a actului medical”, a afirmat dr. Adriana Luca.
Aceasta are zilnic, în medie 40 consultații, din care doar 24 sunt decontate de CAS. Odată cu pandemia de COVID-19 dr. Adriana Luca a spus că a crescut mult adresabilitatea la medicul de familie, și în continuare se menține destul de ridicată, astfel încât, mai mult de jumătate din activitatea prestată de medicul de familie este, realmente, pro-bono.
De ce medicii de familie sunt interesați mai mult de a profesa în urban?
Dr. Adriana Luca consideră că deficitul de medici de familie care se înregistrează în România la ora actuală are multiple cauze precum migrația masivă a medicilor în străinătate, distribuția inegală între rural și urban, volumul mare de muncă administrativă, medicii de familie confruntându-se cu un volum mare de sarcini birocratice, ceea ce reduce timpul efectiv dedicat pacienților.
Medicii de familie aleg să profeseze în urban din mai multe motive. Infrastructura precară le îngreunează naveta, de asemenea sunt standarde complet diferite între gradul de educație și civilizație a pacientului din mediul rural față de cel de la oraș. Nu în ultimul rând, se pune problema costurilor deschiderii și menținerii la standardele dorite a unui cabinet în mediu rural.
„Iubesc ceea ce fac, merg cu drag la cabinet, deși câteodată mai sunt și situații neplăcute”
Despre medicina de familie dr. Adriana Luca a spus că este o specialitate complexă, care necesită o pregătire solidă și o abordare diversificată. Un medic de familie trebuie să aibă cunoștințe din toate domeniile medicinei, pentru că are pacienți de la 0 luni la peste 100 de ani.
„Majoritatea cazurilor se prezintă inițial la cabinetul medicului de familie, care consultă, diagnostichează și recomandă tratament. Pacientul, atunci când este cazul, dacă situația o impune, este îndrumat spre medicul specialist. De asemenea medicul are și obligația de a ține pasul cu noile tratamente, investigații, cercetări pentru că pacienții sunt din ce în ce mai informați și exigenți”, a spus medicul.
Care sunt provocările medicului de familie în relația cu pacienții?
Dr. Adriana Luca a povestit că există pacienți care se prezintă la cabinetul de medicină de familie după ce au consultat dr. Google și cred că la cabinet va fi doar o formalitate a unui proces despre care au certitudinea că deja îl stăpânesc. Să îi convingă de contrariu, a spus dr. Adriana Luca, este doar una dintre provocările meseriei. Pacienții trebuie să înțeleagă faptul că este necesar să aibă încredere în medic.
„Percepția principală a pacientului asupra medicului de familie ar trebui să fie încrederea. Medicul de familie trebuie să fie medicul din familie, trebuie să aibă mereu răbdare, soluții și recomandări. Încrederea este rezultatul unui proces prin care pacientului trebuie să îi fie explicate cauzele, simptomele și modul în care fiecare medicament acționează pentru avea o complianță crescută la tratament. Pacientul nu trebuie să primească doar un diagnostic, ci trebuie să fie pe deplin convins că acesta este și cel corect. Trebuie să cunoască și să înțeleagă întregul demers și procedura medicală ce conduce la diagnostic”, a explicat dr. Adriana Luca.
La ora actuală mulți medici de familie ies la pensie, alții caută să profeseze doar în urban. Dr. Adriana Luca a spus că ar fi soluții pentru ca acest deficit de medici să nu afecteze starea de sănătate a populației din rural.
„Soluția este doar la factorul politic, întrucât rezolvarea trebuie să vină din zona legislativului. Se face mult prea puțin pentru a încuraja medicul de familie să mute praxisul în rural. Și aici trebuie intervenit în mod direct, prin finanțarea suplimentară și substanțială a praxisului din rural”, a punctat dr. Adriana Luca
Un alt lucru la care ar trebui lucrat este birocrația sau „hârțogăraia”, cum spun medicii.
„Trăim în epoca vitezei, a electronicului și inteligenței artificiale, însă avem obligația de a completa și arhiva rapoarte și registre pe hârtie. Pe de altă parte, dacă aș fi factor decidend, aș liberaliza accesul în profesie, astfel încât calitatea actului medical ar crește odată cu concurența, pacientul devenind actorul principal, după cum ar fi și normal, având în vedere că este beneficiarul direct al serviciului medical prestat. S-ar elimina astfel, practica vânzărilor de liste de pacienți «per capita». Pacienții nu trebuie tranzacționați, ci trebuie tratați la cele mai înalte standarde”, a concluzionat dr. Adriana Luca.
Publicitate și alte recomandări video