Un medic ieşean încearcă, la Înalta Curte, să schimbe o decizie a Agenţiei de Integritate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Un medic ieşean încearcă, la Înalta Curte, să schimbe o decizie a Agenţiei de Integritate

GALERIE
Gheorghe Dorobăţ
  • Gheorghe Dorobăţ
- +

Procesul medicului Gheorghe Dorobăţ cu Agenţia Naţională de Integritate a ajuns în faţa curţii supreme. Medicul fusese declarat incompatibil în urmă cu trei ani, întrucât în perioada noiembrie 2016 – iulie 2017 ocupase simultan funcţia de şef al Secţiei ATI din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" şi pe cea de administrator al unei firme private. Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şefii de secţie, de laborator şi de serviciul medical din spitalele publice nu pot exercita şi alte activităţi salariate, cu excepţia celor didactive, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, sancţiunea fiind pierderea funcţiei de conducere.

Decizia ANI a fost contestată de Dorobăţ în faţa Curţii de Apel. În instanţă, el a afirmat că a fost numit şef de secţie interimar, printr-o decizie a conducerii spitalului, şi nu ca urmare a dorinţei sale, iar în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă faptul că legislaţia nu mai permite deţinerea funcţiei de administrator al unei firme, a renunţat la aceasta. În plus, societatea comercială nu ar fi avut nicio activitate, Dorobăţ nefiind remunerat niciodată pentru calitatea sa de administrator.

Citește și: Soţii Dorobăţ, condamnaţi în primă instanţă pentru mită

Argumentele acestuia au fost respinse de magistraţi, care le-au apreciat ca nefiind relevante, întrucât legea nu face diferenţieri în funcţie de situaţiile concrete ce se pot întâlni în practică. "Susţinerile potrivit cărora ar fi fost numit şef de secţie printr-o decizie a spitalului, şi nu ca urmare a unei manifestări de voinţă proprii şi exprese, că societatea nu a desfăşurat activitate, că a deţinut 3 luni calitatea de administrator al societăţii şi că nu ar fi fost plătit sunt fără relevanţă juridică deoarece, reglementând regimul incompatibilităţilor şi al conflictului de interes, legiuitorul a prezumat o stare de pericol derivată din situaţia incompatibilitate în care se află persoanele cărora li se aplică aceste reglementări, astfel că reclamantului îi este aplicabilă incompatibilitatea vizată, indiferent dacă s-a aflat sau nu în situaţiile pe care le-a invocat", au precizat judecătorii. În plus, Dorobăţ ar fi semnat, din partea societăţii respective mai multe cereri către Oficiul Registrului Comerţului pentru efectuarea unor menţiuni, deci şi-a exercitat funcţia de administrator.

Plângerea lui Dorobăţ a fost respinsă de Curtea de Apel, singura cale de atac rămasă fiind recursul. Primul termen de judecată în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc ieri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.