Un medic le recomandă pacienţilor cu cancer să se vaccineze. Pe unele site-uri apar dezinformări
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un medic le recomandă pacienţilor cu cancer să se vaccineze. Pe unele site-uri apar dezinformări

GALERIE
vaccinare
  • vaccinare
- +

Riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19, deoarece o întârziere de una sau două săptămâni a unui tratament oncologic poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică, a declarat, miercuri, medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Judeţean Timişoara.

“Toţi cei care intră pe poarta spitalului nostru pentru internare sunt testaţi negativ, chiar şi vaccinaţi, deci riscul de contagiune este mai mic decât la supermarket. Pe de altă parte, întârzierea unui tratament oncologic poate duce la efecte catastrofale; dacă este o boală avansată, scurtează supravieţuirea, iar dacă vorbim despre tratament în context adjuvant, într-un stadiu curabil, o întârziere de o săptămână-două, oricât de banală pare, poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică”, a afirmat dr. Petra Curescu, în cadrul unei conferinţe de presă online, care a avut loc, miercuri, pe tema pacientului oncologic în timpul pandemiei.

Oncologul spune că toţi pacienţii care vin pentru internare sunt testaţi, iar dintre aceştia, între 5-10% sunt pozitivi, majoritatea fiind şi asimptomatici.

“Dintre pacienţii testaţi, pentru că toţi pacienţii care se prezintă pentru internare sunt testaţi, zilnic, între 5-10% sunt pozitivi. Deci o prevalenţă mult mai mare a bolii decât ne-am aştepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienţilor, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, spune Petra Curescu.

Ea le-a recomandat şi pacienţilor oncologici să se vaccineze, deşi foarte mulţi sunt speriaţi, pentru că pe multe site-uri găsesc informaţii conform cărora vaccinul nu este testat, nu se ştie cât este de sigur pentru pacienţii oncologici.

“Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puţin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze. Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic. Problemă avem cu potenţialii viitori pacienţi care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”, a explicat medicul Petra Curescu.

De asemenea, aceasta le-a recomandat pacienţilor care, totuşi, se tem să meargă direct la cabinet, să apeleze la sistemul de telemedicină, întrucât multe lucruri se pot rezolva şi electronic.

“Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic pacienţilor au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă medicilor viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a încheiat Petra Curescu.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, a adunat laolaltă reprezentanţii celor mai importante institute oncologice din ţară, care au povestit experienţa pandemiei acum, la aproape un an de la declanşare, în cadrul unei conferinţe live.

Medici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au făcut împreună un apel la conştientizarea importanţei de a depista şi trata rapid cancerul, chiar şi în timpul pandemiei, pacienţii oncologici fiind încurajaţi să îşi învingă teama de COVID şi să vină la medic pentru a-şi continua tratamentul, deoarece spitalele şi centrele oncologice respectă cu stricteţe regulile de siguranţă sanitară.

De asemenea, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgenţă medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic şi să înceapă tratamentul corespunzător.

“Diagnosticarea oncologică a scăzut cu 30-40% faţă de 2019 şi avem peste 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, faţă de noiembrie 2019. Ca să nu mai vorbim despre cancerele pulmonare: sunt peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei”, a indicat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.