Un medicament pentru diabet zaharat reduce riscurile cardiace şi renale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Un medicament pentru diabet zaharat reduce riscurile cardiace şi renale

GALERIE
Farxiga
  • Farxiga
- +

Cel mai mare studiu clinic pentru evaluarea unei noi clase de tratamente pentru diabet zaharat a arătat că medicamentul Farxiga al AstraZeneca poate preveni riscurile cardiace şi renale pentru o gamă largă de pacienţi, transmite Reuters.

Cu toate acestea, medicamentul, care aparţine unei clase de tratamente cunoscute ca inhibitori SGLT2, nu a arătat un beneficiu semnificiativ din punct de vedere statistic pentru prevenirea atacurilor cardiace sau vascular cerebrale, chiar şi la pacienţii cu boală cardiovasculară diagnosticată. Diabeticii au un risc crescut de probleme cardiace, ceea ce face ca medicamentele pentru afecţiunile cardiovasculare să beneficieze de o atenţie importantă din partea medicilor şi pacienţilor.

Medicul Stephen Wiviott din Brigham şi Spitalul pentru Femei din Boston, investigator senior în acest studiu cinic, a spus că aceste concluzii sunt importante în realizarea unei imagini clare a medicamentelor SGLT2, care până acum au fost adresate pacienţilor cu boală carcdiacă diagnosticată. AstraZeneca speră ca noile date să ajute la extinderea utilizării Farxiga la o gamă mult mai largă de pacienţi. Principalele rezultate ale studiului clinic Declare, realizat pe o cohortă de 17.000 de pacienţi, au fost anunţate prima oară în septembrie, dar detaliile au fost dezvăluite sâmbătă, la reuniunea anuală a Asociaţiei Americane a Inimii şi publicate în acelaţi timp în New England Journal of Medicine.

Aceste rezultate au arătat că Farxiga reduce cu 27% riscul spitalizării din cauza unei probleme cardiace, precum şi riscul de boală renală. În timp ce două studii mai mici care au implicat medicamente SGLT2 concurente s-au concentrat pe pacienţi cu boală cardiacă diagnosticată, Wiviott a spus că imaginea de ansamblu a studiului Declare a arătat că prevenirea extinsă a atacurilor cardiace este avantajul principal. ”Când analizăm cele trei studii, este foarte clar că beneficiul principal al acestei clase de medicamente în domeniul cardiovascular este legat de reducerea insuficienţei cardiace”, a spus Wiviott.

Zeci de ani, medicii diabetologi s-au concentrat în primul rând pe reducerea nivelului de glucoză în sânge, la anumite nivele. Dar predispoziţia diabeticilor la alte probleme, cum ar fi insuficienţa cardiacă, la care rata de supravieţuire la cinci ani este de doar 50%, arată că este nevoie de o abordare mai holistică, consideră Wiviott. ”Mesajul de acum este că modul în care reducem nivelul glucozei ar putea fi la fel de important ca proporţia în care o facem. Ar trebui să alegem medicamente care îmbunătăţesc speranţa de viaţă a pacienţilor, nu doar medicamente care au eficacitate în reducerea glocozei din sânge”, a arătat medicul.

Farxiga concurează cu medicamente SGLT2 concurente, între care Jardiance, produs de Eli Lilly şi Boehringer Ingelheim, şi Invokana al Johnson & Johnson, care au dovedit deja creşterea speranţei de viaţă pentru pacienţi cu probleme cardiace diagnosticate, aşa numita prevenţie secundară. Întrucât studiul AstraZeneca a evaluat şi pacienţi fără boală cardiovasculară diagnosticată, acest studiu deschide o piaţă mai largă, care include şi prevenţia primară. Studiul Declare nu a identificat niciun risc crescut de amputări, fracturi, cancer de vezică sau cangrenă la pacienţii trataţi cu Farxiga, probleme care au fost observate ocazional la pacienţii trataţi cu medicamente SGLT, dar a avut loc o creştere a cazurilor de infecţii genitale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.