Un membru al clanului Stănescu, condamnat la 7 ani pentru evaziune fiscală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Un membru al clanului Stănescu, condamnat la 7 ani pentru evaziune fiscală

GALERIE
evaziune fiscala
 • evaziune fiscala
- +

Statul s-a ales cu praful de pe tobă după condamnarea unui evazionist fiscal. Acesta a adus bugetului de stat un prejudiciu de aproape un milion de lei în urma a numeroase achiziţii fictive. În timpul urmăririi penale nu au fost identificate bunuri care să poată fi puse sub sechestru, aşa că judecătorii nu au putut face altceva decât să instituie, generic, sechestrul asigurător asupra bunurilor viitoare ale inculpatului.

Faptele de care a fost acuzat Bogdan Stănescu s-au petrecut în urmă cu 8 ani. În perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, în calitate de administrator al Fabi Serv SRL, firmă specializată în fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Stănescu a înregistrat 26 de achiziţii fictive în valoare totală de 8,4 milioane lei de la trei societăţi comerciale cu care se afla în relaţii de afaceri. Şi acestea, la rândul lor, făceau achiziţii fictive de la altele, neavând o activitate economică reală. Specialistul antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal a calculat un prejudiciu adus statului de 951.050 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neachitate.

Pe parcursul procesului, Stănescu a solicitat efectuarea unei noi expertize, care a confirmat însă, în esenţă, constatările iniţiale. La dosar au fost depuse caracterizări din care rezulta că bărbatul este o persoană integrată social, fiind căsătorit şi având trei copii minori, fiind totodată cunoscut în Lunca Cetăţuii ca o persoană respectuoasă, muncitoare, responsabilă.

„Pe de altă parte, se cuvine a sublinia şi valoarea ridicată a prejudiciului cauzat, împrejurarea că inculpatul nu a întreprins niciun demers pentru acoperirea acestuia, iar infracţiunea reţinută în sarcina sa a fost comisă cu intenţie directă, calificată prin scopul urmărit, respectiv acela de a obţine importante beneficii materiale. Instanţa apreciază că poziţia inculaptului faţă de cauză a fost una de desconsiderare a procedurii derulate în ceea ce îl priveşte, neprezentându-se în faţa instanţei la mai multe din termenele acordate”, au reţinut judecătorii.

Magistraţii Tribunalului l-au condamnat pe Stănescu la 7 ani de închisoare, ca şi la plata, în afara prejudiciului produs, a sumei de 31.800 lei, reprezentând onorariul expertului şi cheltuielile judiciare. Probabilitatea ca această sumă să fie plătită este însă minimă, dat fiind că Stănescu a fost reprezentat în instanţă de un avocat din oficiu. Sentinţa a fost contestată atât de acuzat, cât şi de către ANAF, procesul intrând pe rolul Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X