Un mic geniu al calculelor. Cine este copilul din Valea Lupului care a ajuns în finala ,,Românii au talent”
Karlos Tănăsucă, puștiul de 10 ani din Valea Lupului, județul Iași, care i-a uimit pe jurații ,,Românii au talent” în semifinala de săptămâna trecută, are nevoie de susținere.
Băiețelul caracterizat drept un calculator matematic viu, putând face calcule matematice mentale cu mai mulți termeni, fără hârtie și creion, în timp record, eventual, recitând și o poezie, își dorește să câștige competiția.
,,Se pregătește intens, sunt doar foi cu calcule prin casă. Cam o oră și jumătate pe zi exersează, și în weekend când are câte o competiție. El nu are emoții. Eu am. Karlos a fost al doilea ca număr de voturi în semifinală”, a declarat Florin Zapodeanu, tatăl băiatului.
În marea finală, care are loc în direct la ProTV pe data de 31 mai, vor fi 10 finaliști, însă doar unul va fi votat de public pentru a obține premiul cel mare, în valoare de 120000 euro.
Povestea lui Karlos
Așa cum a povestit tatăl micului geniu pentru ,,Ziarul de Iași”, abilitatea lui Karlos a fost descoperită încă de când acesta avea 5 ani. Tot atunci l-a dus pentru prima oară la un curs de matematică.
,,Și eu eram foarte bun la matematică când eram mic, de vârsta lui. Am mâncat-o pe pâine, o aveam și pe mătușă mea profesoară de matematică, poate fi genetic. Eu am văzut că are înclinația asta și l-am dus la un centru privat să-l testeze. Acum are un an și ceva de când merge doar pentru performanță. Mai sunt care vin tot pentru performanță, dar ce face el nu pot ceilalți, adică să memoreze numerele. Real, el poate reține cifrele și dacă apar o secundă în fața lui”, a adăugat acesta.
În prezent, Karlos este olimpic la matematică, primind premiul I încă de la prima lui participare. Pe lângă matematică, băiatul urmează și cursuri de chineză și teatru. Astăzi, spre exemplu, pleacă spre Barcelona pentru HORUS 8, organizat de ,,World Mathematics League”.
Totodată, unul dintre cele mai recente și remarcabile premii ale lui Karlos a fost luat la Olimpiada Internațională ,,Arithmetic Cup 2023”, unde a avut de efectuat 200 de calcule cu adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri, procente și radicali cu mai mulți termeni în 30 de minute.
,,Avem casa plină de diplome și trofee. Cei mai buni timpi i-a scos acasă. În semifinală a ales timpii aceia și numărul respectiv de termeni, ca să fie sigur că reușește. Să nu credeți că nu are și eșecuri. Până iese un calcul are de făcut mii de exerciții în minte. Ca el să fie sigur că nu greșește și-a ales mai puțini termeni și timp mai mare. Dar calculele acelea pe care le vedeți acolo, la 0,7/0,8 le poate face și în 0,5 sec”, a menționat tatăl băiatului.
Mai mult, așa cum a subliniat Florin Zapodeanu, Karlos preferă calculele, nu problemele învățate la școală.
,,El are note foarte bune, doar «FB» și «B». E un elev foarte bun. La matematică nu are mereu calificativ maxim, pentru că nu prea îi plac probleme de la școală. Spune că toată partea teoretică, mai exact cum e pusă problema, îi încurcă calculele. Lui îi place matematica pură. Să calculeze. Oricum, mulți nu cred că el poate calcula atât de repede, în gând”, a explicat bărbatul.
Situația financiară nu este excelentă
Tatăl acestuia, care lucrează ca taximetrist, a menționat că situația financiară a familiei nu este foarte bună, tot acest sprijin fiind precedat de mari eforturi. Mama lui Karlos l-a părăsit, pe când copilul avea doar trei ani, după ce a plecat în Germania și nu i-a mai căutat niciodată.
,,Stăm cu chirie. Desigur, toate aceste cursuri, olimpiade în străinătate, costă. Băiatul are o alocație pentru familie monoparentală, dar nu îl ajută prea mult. Ne ajută și o asociație”, a subliniat Florin Zapodeanu.
Karlos își dorește să devină IT-ist și crede că matematica îi va schimba viața, prin intermediul științei ajutându-și și tatăl.
,,Noi petrecem foarte mult timp împreună. De asta fac și taximetrie, ca să stau cu el. Nu puteam să-l las singur. Nici acum nu am cum. De la 3 ani am doar eu grijă de el. Noi vorbim mult și băiatul spune că el va crește și că va deveni bogat. Eu îi zic că acum cel mai important e că suntem sănătoși”, a conchis acesta.
Publicitate și alte recomandări video