Un milion de euro pentru copilul bătut de un polițist și pus să înghită mucuri de țigară. Cerere în instanță

miercuri, 11 mai 2016, 01:59
6 MIN
 Un milion de euro pentru copilul bătut de un polițist și pus să înghită mucuri de țigară. Cerere în instanță

O anchetă în stil propriu efectuată de un tânăr poliţist din Iaşi ar putea provoca o gaură imensă la bugetul de stat. Familia unui adolescent cu handicap ce a fost bătut şi umilit de agentul din localitate cere 1 milion de euro de la acesta, dar şi de la stat, invocând că victima a rămas cu sechele psihice grave în urma abuzurilor. Agentul de poliţie a fost deja trimis în judecată de procurori pentru purtare abuzivă, însă avocaţii copilului plusează: au cerut, zilele trecute, ca infracţiunea să fie schimbată în tortură. Este doar unul dintre cazurile de abuz în care au fost implicaţi, în ultimii ani, poliţiştii ieşeni. În martie, un alt caz similar, însă în care victimă a fost un adult, s-a finalizat cu o condamnare pentru doi poliţişti. Alături de instituţia la care au lucrat, cei doi au fost şi obligaţi la plata a 17.000 de lei 

Caz cu acuzaţii de tortură aflat pe rolul judecătorilor din Iaşi. Un poliţist din judeţ este acuzat că ar fi bătut şi umilit un copil cu handicap accentuat după ce l-ar fi prins pe acesta furând un pachet de ţigări. Felix Cilibiu este judecat pentru purtare abuzivă de Judecătorie. El ar putea să răspundă însă pentru infracţiunea de tortură dacă magistraţii vor admite o solicitare formulată, zilele trecute, de avocaţii victimei. Pe lângă schimbarea încadrării juridice în tortură, apărătorii minorului au cerut instanţei să acorde despăgubiri record. Ei cer un 1 milion de euro de la poliţist, dar şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Solicitarea este argumentată în baza jurisprudenţei CEDO, instituţie a cărei legislaţie sancţionează drastic cazurile de acest gen. 

De ce este acuzat poliţistul  

Procesul poliţistului ieşean Felix Cilibiu (FOTO), de la Ţibăneşti, a început în urmă cu un an, atunci când agentul era deferit justiţiei în urma unei anchete derulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Până în prezent, judecătorii au audiat mai multe persoane care au fost martore la abominabila faptă imputată agentului Cilibiu, acesta urmând să vină la judecată în perioada următoare.

Rechizitoriul întocmit de procurori în acest caz conţine detalii incredibile despre modul în care, spun procurorii, Cilibiu ar fi făcut o “anchetă” împotriva minorului Abel C., în prezent în vârstă de 17 ani. Poliţistul ar fi comis fapta pe 23 iulie 2013, atunci când Abel C. a fost prins după ce ar fi luat un pachet de ţigări de pe tejgheaua unui magazin din comuna ieşeană Ţibăneşti. Abel suferă de un handicap psihic accentuat şi se afla în magazin alături de alţi doi copii.

Cilibiu ar fi luat decizia de a-i pedepsi pe minori punând în gura acestora mai multe ţigarete, pe care le-ar fi aprins. Nu s-a oprit însă aici, potrivit procurorilor: „Inculpatul Cilibiu Felix l-a aşezat în genunchi pe copilul C. Abel, l-a lovit cu palma peste faţă şi în zona coastelor, l-a călcat cu bocancii pe picior, a aprins o ţigară şi i-a obligat pe copii să tragă câte un fum, după care l-a obligat pe minor să mestece restul ţigării rămase. L-a scuipat pe vărul victimei şi a înjurat de câteva ori”, au stabilit procurorii ieşeni, potrivit rechizitoriului. Agentul ar fi vrut să îl bată pe copil şi cu bastonul, însă a fost oprit de vânzătoarea de la magazin, care îi era şi iubită. Abel a fost în cele din urmă lăsat să plece acasă şi a primit bomboane pentru a nu spune nimănui că a fost umilit. Bunica sa a fost cea care a solicitat intervenţia autorităţilor, care au demarat o anchetă.  

Cum justifică familia suma de 1 milion de euro

Aparţinătorii lui Abel C. spun că suma de 1 milion de euro este justificată în raport cu suferinţa la care a fost supus minorul. Aceştia invocă şi faptul că minorul a rămas traumatizat în urma umilinţei la care a fost supus de către poliţist şi invocă jurisprudenţa CEDO pentru a-i convinge pe judecători să le admită cererea. „Incidentul l-a traumatizat psihic şi îi va marca întreaga existenţă, eliminându-se astfel orice şansă de a putea reduce handicapul şi de a avea o viaţă normală. Şi asta pentru că, spre ghinionul său, primul contact direct cu autorităţile s-a derulat într-un context auschwitzian: a fost pus în genunchi, lovit cu bocancii şi i s-a cerut să mănânce un muc de ţigară”, se arată în cerere.

În acelaşi document se mai precizează că Felix Cilibiu ar fi abuzat de funcţia sa pentru a demara “ancheta vieţii sale” şi compară isprava poliţistului cu scena din filmul Reconstituirea, a lui Lucian Pintilie, în care miliţia reconstituie o bătaie între doi tineri şi provoacă astfel o crimă. „Astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple în secolul XXI. Pentru sufletul zdrobit al victimei, inculpatul trebuie să plătească material şi penal.

De asemenea, în aceeaşi măsură sunt vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat şi trebuie să plătească şi cei care l-au angajat şi i-au dat uniforma. Pentru că i-au facilitat accesul în sistem deşi au o armată de psihologi angajaţi pentru a depista astfel de temperamente violente, făcând astfel posibilă călcarea în picioare şi umilirea unui copil de doar 15 ani”, se mai arată în plângere. La rândul său, avocata care îl reprezintă pe Abel C., Gianina Poroşnicu, ne-a precizat: „Atitudinea poliţistului este de neacceptat, iar fapta sa o atrocitate. Astfel de indivizi nu au ce căuta în Poliţie.”

Reacţia Poliţiei

Imediat după ce ar fi fost umilit de poliţistul Felix Cilibiu, Abel C. a primit consiliere de specialitate din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, imediat după ce a fost umilit. „A.C. prezintă simptomatologie de stres şi anxietate generalizată ca urmare a unor abuzuri fizice ce au pus în pericol integralitatea existenţială a copilului“, au stabilit reprezentaţii Protecţiei Copilului din Iaşi, după incident.

Reporterul „Ziarului de Iaşi” a cerut, în cursul zilei de ieri, un punct de vedere de la reprezentanţii IPJ Iaşi, referitor la daunele cerute de la instituţie de către familia lui Abel C. Aceştia au refuzat până la închiderea ediţiei să furnizeze un răspuns. Felix Cilibiu a fost pus la dispoziţie imediat după trimiterea în judecată şi exercită doar sarcinile trasate expres de către şefii săi. El nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Poliţişti puşi recent la plată

În ultimii ani, mai mulţi poliţişti din judeţul Iaşi au ajuns să răspundă în faţa legii pentru abuzuri comise împotriva unor persoane pe care le anchetau. Chiar şi atunci când abuzurile s-au îndreptat împotriva unor persoane mult mai periculoase decât un un copil de 15 ani, cu handicap. În noiembrie 2015, patru poliţişti de la Secţia doi au fost deferiţi justiţiei după ce au bătut sau asistat fără a lua măsuri la agresarea unui ieşean care refuzase să se legitimeze.

Un alt dosar a fost trimis în judecată în 2014, atunci când doi poliţişti au strivit degetele unei persoane pe care o anchetau, punând-o pe aceasta să “se târască şi să sâsâie ca o viperă”. Pentru acea faptă, poliţiştii Bogdan Petianu şi Constantin Vîrlan au primit câte 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi, alături de Poliţia Iaşi, să achite suma de 17.000 de lei drept daune morale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii