Un milion de ieșeni la cheremul a doi penali: Costel Alexe și Mihai Chirica. Bilanțul unui an negru ca tăciunele!(P)

marți, 13 decembrie 2022, 09:50
3 MIN
 Un milion de ieșeni la cheremul a doi penali: Costel Alexe și Mihai Chirica. Bilanțul unui an negru ca tăciunele!(P)

„Aproape că nu este zi lăsată de la Dumnezeu ca numele Iașului să nu fie invocat în mass media și conexat cu cei doi conducători penali. Este vorba despre Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, și Mihai Chirica, primarul Iașului. 

Când credeam că le-am aflat toate grozăviile, presa locală din Iași a mai dezvăluit, zilele trecute, încă trei: 

1) La terminalul de pasageri T4 de la Aeroportul Internațional Iași a fost schimbată soluția. Structura metalică a fost înlocuită cu una pe beton armat, pe bază de prefabricate. Acest lucru a însemnat că procedura de licitație desfășurată anterior a fost viciată profund. În aceste condiții, asupra acestei investiții, ce se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro, planează grave suspiciuni. Dar încă și mai periculos este anunțul venit din partea specialiștilor în achiziții publice. Aceștia au susținut că proiectul terminalului, mare parte finanțat din fonduri UE, va suferi corecții ce pot ajunge chiar până la 100% din valoarea nerambursabilă. Cu alte cuvinte, povara acestei investiții ar putea să cadă pe spinarea ieșenilor. Toate aceste manevre s-au petrecut recent, în timpul mandatului lui Costel Alexe în fruntea Consiliului Județean Iași care este autoritatea tutelară a Aeroportului;

2) O altă enormitate pe care am constatat-o personal a fost faptul că într-o zi ploioasă se lucra la asfaltarea unui drum județean. Normativele în vigoare interzic categoric turnarea mixturii în condiții meteorologice neprielnice. L-am somat public pe Costel Alexe să oprească risipa de bani publici, iar lucrările neconforme făcute pe ploaie să le deconteze el personal din propriul salariu. Sau din șpăgile pe care procurorii susțin că le-a luat;

3) Dincolo, la Primăria Iași, ne-am obișnuit deja cu desantul procurorilor DNA. Caracatița imobiliară are tentaculele întinse în mai toate birourile unde se autorizează proiectele urbanistice. Acuzațiile curg din toate direcțiile: de la anchetatori, de la presă, de la ONG-uri, de la vecinii afectații de aberațiile urbanistice aprobate de Primărie. Incompetență, haos și nepăsare sau corupție? Ori toate laolaltă?

Nu mai socotesc aici trimiterile în judecată ale celor doi pentru fapte de abuz în serviciu și, în cazul lui Alexe, chiar de luare de mită. 
În acest peisaj sumbru, cu liberalii Alexe și Chirica inculpați penal, rămâne figura angelică și imperturbabilă a deputatului Alexandru Muraru, președintele formal al PNL Iași. 

Muraru continuă să le „cinstească masa” lui Alexe și Chirica, ca un naș indulgent și grijuliu. Niciun sunet, nicio critică, nicio delimitare publică a lui Muraru față de penalii Alexe și Chirica. Merg împreună până la capăt. Totodată, mă întreb dacă ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, știe ce nenorociri sunt păstorite la Iași de fratele său și penalii pe care acesta îi protejează.

A mai trecut un an negru ca tăciunele în care PNL Iași a câștigat, dar ieșenii au pierdut atât de mult.” a declarat liderul social-democraților ieșeni, senatorul Maricel Popa. 

Departamentul de comunicare al PSD Iași

Comentarii