Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un milion de lei din bugetul judeţului pentru consilierii personali ai şefilor CJ Iaşi. Care este leafa fiecăruia?

GALERIE
Alexe_Danga_Afloarei
  • Alexe_Danga_Afloarei
- +

Cei patru consilieri ai preşedintelui şi cei cinci ai vicepreşedinţilor costă anual bugetul administraţiei judeţene aproximativ 950 de mii de lei. În cabinetul lui Costel Alexe sunt două posturi vacante. Configuraţia celor trei cabinete este dată de Codul administrativ, iar lefurile sunt stabilite de Legea salarizării. O structură similară se regăseşte la Primăria Municipiului.

 

Codul administrativ, adoptat în ultima vară a Guvernului Dăncilă, a dat mână liberă demnitarilor şi aleşilor în funcţii de conducere să numească şi să înroleze în structurile instituţiilor pe care le conduc ajutoare pe care codul menţionat le numeşte „consilieri”. Cea mai mare armată de acest fel o are, bineînţeles, generalul care ocupă în acest moment funcţia de premier: 18 consilieri plătiţi la rang de ministru sau secretar de stat şi 10 consilieri onorifici. Printre ei se numără doi ieşeni, dar şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii – evident, de la PNL.

Prin Codul administrativ, orice preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean şi orice primar şi viceprimar, fie de oraş sau comună, pot să aibă consilieri în cabinetul propriu. Înainte de impunerea codului, vremurile erau chiar grele. De exemplu, fostul prefect de la Iaşi din vara lui 2017 a condus de unul singur instituţia câteva luni până când guvernul de atunci s-a hotărât în cele din urmă să-i „dea” şi un subprefect. Azi, sunt doi subprefecţi plus un secretar general.

La fel, primarul municipiului şi preşedintele Consiliului Judeţean au primit dezlegare de la acelaşi cod să numească administratori ai oraşului, respectiv judeţului. Greu de imaginat cum au funcţionat cele două instituţii-cheie din administraţia publică locală atâţia ani fără administratori.

Dar cei doi lideri locali pot să desemneze şi componenţa cabinetelor proprii, care pot să ajungă la un efectiv de 6 consilieri. Viceprimarii şi vicepreşedinţii CJ pot să-şi ia şi ei câte doi sfetnici, la fel şi toţi ceilalţi primari din judeţ.

La solicitarea Ziarului de Iaşi, administraţia judeţului ne-a comunicat că, la sfârşitul lunii septembrie, în cabinetul preşedintelui Costel Alexe erau în plată patru consilieri, la fel ca anul trecut. Altfel spus, două posturi erau vacante. În schimb, vicepreşedintele Sorin Afloarei avea „date” ambele posturi, iar în cabinetul vicelui Marius Dangă erau chiar trei consilieri, dintre care doi împart frăţeşte un mandat. „Pentru plata salariilor celor 4 posturi este necesară suma de 38.299 de lei lunar”, precizează răspunsul primit de la CJ. Asta înseamnă aproape 9.600 de lei brut/ lună pentru fiecare post, respectiv ceva mai mult de 5.500 de lei net.

Pentru plata celorlalţi patru consilieri, de la biroul preşedintelui, suma medie lunară alocată anul trecut a fost ceva mai mare, 40.852 de lei, respectiv 6.000 de lei „în mână” pentru fiecare. Suma este de peste două ori mai mică decât indemnizaţia şefului CJ.

„Conform art. 541 alin.(2) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, rolul personalului contractual care ocupă funcţii în cadrul cabinetelor demnitarilor şi aleşilor locali este de a-l sprijini pe demnitarul sau alesul local la cabinetul căruia este încadrat în realizarea activităţilor direct rezultate din exercitarea atribuţiilor care îi sunt stabilite prin Constituţie sau prin alte acte normative”, se precizează în răspunsul primit la redacţie. De asemenea, atribuţiile sunt stabilite în condiţiile legii de către persoanele în subordinea cărora funcţionează cabinetul.
Amintim că la cabinetul preşedintelui CJ a stat vreme de câteva ore şi directorul Şcolii Populare de Arte, Vlad Baba. Costel Alexe l-a angajat la câteva zile după ce a depus jurământul în calitate de preşedinte, pentru ca în foarte scurt timp să îl detaşeze pe funcţia de conducere menţionată – detaşare cu care procurorii nu au fost de acord, întrucât, susţine rechizitoriul, Vlad Baba nu îndeplinea toate cerinţele legale ca să ocupe postul de director al Şcolii de Arte.

Cititi si: Dosarul Alexe-Baba: unde s-a călcat pe bec? Legătura cu chelneriţa de la Ape

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri