anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un milion de morţi din cauza covid-19 în nouă luni de zile

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

La 11 ianuarie, o primă moarte din cauza covid-19 era înregistrată oficial în China, însă după opt luni boala descoperită în decembrie 2019 la Wuhan a cauzat peste un milion de morţi, iar ”curba” începe să crească din nou în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, cu India în frunte, relatează AFP.

1.000 DE MORŢI ÎN PRIMA LUNĂ

SARS-CoV-2 - virusul care cauzează boala covid-19 - se răspândeşte mai întâi rapid în China, în Oraşul Wuhan. Într-o lună, ţara înregistrează peste 1.000 de morţi, un bilanţ deja mai mare decât cel al SARS, alt sindrom respirator acut, care a făcut ravagii în Asia în 2002-2003 - 774 de morţi înregistrate în total. Virusul circulă rapid în afara Chinei continentale. Filipinele înregistrează primul deces la 2 februarie, Hong Kongul două zile mai târziu, iar apoi Japonia şi Franţa, la 13 şi 14 februarie.

NEBUNIE ÎN EUROPA ŞI SUA, APRILIE NEGRU

În februarie, răspândirea virusului decolează. La 11 martie, când Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS) declară că noul coronavirus este o ”pandemie”, 30 de ţări şi teritorii înregistrează în total 4.500 de morţi, dintre care două treimi în China, însă în Italia (800 de morţi) şi Iran (300 de morţi) numărul de cazuri şi de morţi explodează în curând. Până la jumătatea lui aprilie, ”curba” deceselor creşte rapid în Europa şi Statele Unite, pentru a atinge vârfuri de peste 4.000 şi, respectiv, 2.700 de decese în medie pe zi, în a doua săptămână din aprilie.

În prezent, Statele Unite rămân cea mai afectată ţară ca număr total de morţi din cauza covid-19 - peste 204.000. La nivel mondial, cea mai sângeroasă săptămână este săptămâna 13-19 aprilie - peste 4.700 de victime zilnic şi un total al morţilor care atingea atunci 170.000 - adică dublu faţă de numărul înregistrat la 31 martie.

IUNIE. AMERICA LATINĂ, NOUL EPICENTRU

Zona Americii Latine şi Caraibelor devine, la rândul său, epicentrul pandemiei în iunie. Începând de la 15 iulie, regiunea se confruntă cu un îndelungat ”platou”, cu o medie de 2.500 de decese zilnice înregistrate până la 15 august. Acest număr scade apoi lent şi atinge, săptămâna trecută, peste 2.000 de decese zilnic. Brazilia este, după Statele Unite, ţara care înregistrează cele mai multe decese în total - peste 141.000. Raportat la populaţia sa, Peru, care înregistrează 975 de decese la un milion de locuitori, Bolivia (671), Brazilia (667), Chile (661) şi Ecuador (639) se situează între primele zece cele mai afectate ţări din lume, alături de ţări europene ca Belgia (861) şi Spania (668).

SEPTEMBRIE: UN NOU VAL?

În Asia - unde bilanţul a fost de cel puţin 100 de decese zilnic până la jumătatea lui aprilie - creşterea este continuă de atunci. Continentul depăşeşte cu regularitate 1.000 de morţi pe zi începând de la 20 iulie. El se apropie în prezent de 1.500 de morţi, cu India în frunte - în total 94.500 de morţi, peste 1.100 de morţi pe zi săptămâna trecută. ”Curba” cazurilor începe să crească din nou în Europa, cu o creştere medie de 20% în această săptămână faţă de săptămâna precedentă. Decesele se află de asemenea în creştere - 640 pe zi, cu 11% mai multe - şi alimentează temeri cu privire la un al doilea val.

Numărul morţilor a început să crească, de asemenea, în Orientul Mijlociu - aproximativ 330 săptămâna trecută, cu 7% mai multe decât săptămâna precedentă.

AFRICA ŞI OCEANIA, CRUŢATE

Potrivit statisticilor oficiale, Africa este în prezent unul dintre continentele cele mai cruţate. Aici, decesele se află în scădere din august - mai puţin de 200 pe zi la jumătate lui septembrie, după un vârf de aproape 400 la începutul lui august. La fel în Oceania, unde numărul deceselor zilnice nu a depăşit niciodată o medie de 20. La nivel mondial, ”curba” se află în ”platou” de la începutul lui iunie, cu între 5.000 şi 6.000 de oameni ucişi, în mod oficial, zilnic de boală.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.