Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Au semnat: 39.000 de ieşeni nu mai vor penali în funcţii

Un milion de români în campania „Fără penali“. Când ar putea avea loc acest referendum?

GALERIE
fara penali1fara penali
  • fara penali1
  • fara penali
- +

Strângerea de semnături în campania „Fără penali” continuă până la sfârşitul lunii. Urmează apoi un lung traseu birocratic şi legislativ până la referendum.

O imagine care a stârnit multe comentarii pe reţelele de socializare arată o frântură din complicatul traseu al listelor cu semnăturile celor care vor modificarea Constituţiei. Campania „Fără penali în funcţii publice“ se apropie de final. Numărul minim de semnături, 500.000, necesar pentru promovarea unui proiect de lege ce vizează modificarea legii fundamentale, a fost depăşit demult. Ieri, cei care sprijină derularea acestei iniţiative cetăţeneşti au anunţat că s-au strâns de două ori mai multe semnături decât prevede legea.

La Iaşi, ieri, la închiderea ediţiei ziarului, numărul semnăturilor se apropia de 39.000. Într-un clasament al judeţelor, Iaşul este de­vansat de Cluj, cu peste 50.000, şi de Braşov, cu mai mult de 43.000 de semnături. La Bucureşti, până ieri, pe listele „Fără penali“ semnaseră 133.000 de oameni. La celălalt capăt al clasamentului se află judeţele Harghita şi Covasna şi fiefurile unor baroni PSD: Vrancea, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Olt, Mehedinţi şi Gorj.

De menţionat că, la nivel naţional, pe lângă pragul minim de semnături valide, trebuie să fie şi minimum 21 de judeţe în care să se fi strâns cel puţin 20.000 de semnături. Până ieri, 22 de judeţe depăşiseră acest prag, la care se adaugă Bucureştiul. Campania va continua până în ultima zi a acestei luni, după care pachetele cu liste din fiecare judeţ vor ajunge la Bucureşti, la sediul Uniunii Salvaţi Româ­nia. După cum ne-a explicat Silviu Gurlui, vicepreşedinte USR Iaşi, listele vor fi îndosariate pe judeţe - pentru că sunt şi persoane care au semnat în alt judeţ decât cel unde domiciliază. Imaginea menţionată arată o parte din această muncă de separare a listelor pe judeţe.

Dosarele cu semnături se întorc în judeţele de care „aparţin“. În Iaşi, de exemplu, listele vor merge la toate cele 98 de primării din judeţ (sunt 93 de comune şi 5 oraşe), care, conform Legii 3/2000 (privind organizarea şi desfă­şurarea referendumului), au la dispoziţie 15 zile ca să le verifice şi să le valideze. De aici, se vor întoarce la Bucureşti ca să fie înregistrate la Parlament, împreună cu proiectul de lege şi cu expunerea de motive.

Înainte de orice dezbatere, Legislativul expediază iniţiativa Curţii Constituţionale pentru controlul de constituţionalitate. Abia după OK-ul CCR începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului. După aprobarea pro­iectului, va fi organizat referendumul decizional. Conform legii menţionate, el trebuie să aibă cvorum, respectiv o prezenţă de cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, şi vot majoritar, adică opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25 la sută dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri