Un milionar ieşean cere insolvenţa la încă o firma de a sa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Un milionar ieşean cere insolvenţa la încă o firma de a sa

GALERIE
COMANESCU C-TIN-PIETA2
  • COMANESCU C-TIN-PIETA2
- +

Conducerea Remat SA a cerut intrarea în incapacitate de plată a firmei u societatea este deţinută de către Constantin Comânescu

Războiul dintre Constantin Comănescu şi BCR mai poate face o „victimă” în portofoliul omului de afaceri. La o zi distanţă după ce instanţa a constatat imposibilitatea realizării concordatului preventiv, patronul REMAT SA Iaşi contraatacă în duelul cu creditorii. Comănescu a cerut insolvenţa societăţii ce deţine o pondere de 85% din activitatea întregului grup Pieta. La începutul acestei luni, Com-Beton SA, o altă firmă din grupul deţinut de Comănescu, a „capitulat” în faţa creditorilor, instanţa deschizând procedura insolvenţei în acest caz.

 
 
Datorii de 79,5 milioane lei
 
 
În luna iunie a acestui an, una din societăţile cunoscute ale Iaşului dădea primele semne de “oboseală”: Remat SA Iaşi, “nava-amiral” a Grupului de firme Pieta, solicita Tribunalului Iaşi intrarea în concordat preventiv. Astfel, societatea deţinută de Comănescu încerca să evite declinul printr-o înţelegere cu principalii creditori, Banca Comercială Română, IG Watteeuw Rom SRL, Build Corp Prefabricate SRL şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Prin solicitarea acestei acţiuni, debitorul propunea un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa. Instanţa a admis ulterior cererea depusă de conducerea societăţii şi a dispus suspendarea provizorie a tuturor executărilor silite începute împotriva Remat Iaşi până la publicarea concordatului preventiv aprobat sau până la respingerea ofertei debitoarei de către majoritatea creditorilor. În urmă cu trei zile însă, Tribunalul Iaşi a constatat imposibilitatea realizării concordatului şi magistraţii au închis procedura. Cel mai probabil, pentru a evita reluarea procedurilor de executare silită a patrimoniului societăţii, conducerea Remat a decis să joace totul pe “cartea” insolvenţei, fiind depusă o solicitare în acest sens. Judecătorul sindic se va pronunţa asupra acestei cereri la începutul lunii decembrie a acestui an. Remat SA a declarat pentru anul precedent datorii de aproximativ 79,5 milioane lei şi o cifră de afaceri a societăţii de 113 milioane lei. Remat a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 2 milioane lei, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
 
 
BCR este arătată cu degetul
 
 
Totul i se trage de la BCR, susţinea anterior Comănescu. La mijlocul lunii mai a acestui an, instituţia bancară nu a mai dorit să prelungească o linie de credit acordată societăţii Remat, preciza omul de afaceri. Mai mult decât atât, banca ar fi demarat şi procedura de executare silită a societăţii la nici o lună distanţă de la acest moment, deşi Remat ar fi garantat creditul şi cu un contract de export în valoare de 17 milioane dolari, aflat în derulare, nota Comănescu. Patronul Grupului Pieta a indicat că decizia BCR a determinat şi alţi finanţatori ai Remat să solicite returnarea fondurilor acordate, ajungându-se astfel la blocarea activităţii firmelor sale. Pe de altă parte însă, conducerea BCR acuză societatea că nu şi-ar fi respectat contractul de credit, mai exact că nu au fost achitate la scandenţă sumele datorate. Totodată, oficialii instituţiei bancare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că societatea deţinută de Comănescu nu a constituit nici garanţii suplimentare. Mai mult decât atât, Remat a valorificat garanţii constituite în favoarea băncii, în valoare de 2 milioane euro, fără a fi direcţionate aceste venituri pentru acoperirea sumelor datorate la scadenţele de plată, spun oficialii BCR. Peste 650 de salariaţi au fost disponibilizaţi din cauza acestei situaţii, a subliniat Comănescu, activitatea grupului de firme desfăşurându-se în prezent cu aproximativ 200 de angajaţi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.