anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un militar a făcut crize de epilepsie în Afganistan, dar instanţa nu consideră aceasta boală profesională

GALERIE
afganistan, militar, epilepsie, proces1
 • afganistan, militar, epilepsie, proces1
- +

Pe masa magistraților ieșeni a ajuns o cerere mai puțin obișnuită. Un fost militar a cerut judecătorilor să constate că problemele sale medicale sunt rezultat al participării sale la campania din Afganistan, variantă respinsă de superiori.

C.G.G. a fost trimis în Afganistan în 2017, pentru o misiune de șase luni. Pe 5 august acel an, un grup de insurgenți echipați în uniforme ale poliției afgane a deschis focul asupra soldaților români lângă aeroportul din Kandahar. Atacul a fost respins, un militar fiind rănit ușor. Incidentul l-a marcat pe C.G.G., acesta suferind un șoc psihic important. La aproximativ un an după incident, a început să sufere crize manifestate prin pierderea bruscă a cunoștinței. În 2019, într-o tabără de instrucție, crizele s-au repetat. După alte crize sufervenite în februarie și martie 2020, ca și în iulie 2021, a fost diagnosticat cu epilepsie, declarat inapt pentru serviciul militar și încadrat în gradul III de invaliditate. Comisia de expertiză medico-militară de pe lângă Spitalul Militar a stabilit că boala nu avea nicio legătură cu incidentul în care fusese implicat în Afganistan. Fostul militar nu a fost de acord cu această decizie, atacând-o în fața Tribunalului. El a contestat atât diagnosticul de epilepsie, cât și concluzia că boala nu se datorează experienței din Afganistan, cerând recunoașterea statutului de boală profesională, alături de revizuirea diagnosticului și a gradului de invaliditate.

Magistrații Tribunalului nu au analizat pe fond cererea depusă de C.G.G., procesul încheindu-se practic după analiza excepțiilor. Astfel, judecătorii au constatat că militarul trebuia, conform legii, să conteste decizia medicilor pe cale administrativă. Abia după eventuala respingere a contestației, ar fi avut posibilitatea de a se adresa justiției. Ca urmare, solicitarea militarului a fost respinsă ca inadmisibilă. Recursul declarat de C.G.G. a fost analizat ieri de Curtea de Apel. Magistrații acestei instanțe au menținut decizia inițială a Tribunalului, sentința fiind definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.