Un ministru saudit vrea să oblige moscheile să dea volumul difuzoarelor mai încet
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un ministru saudit vrea să oblige moscheile să dea volumul difuzoarelor mai încet

GALERIE
moschee
  • moschee
- +

Un ministru saudit vrea să oblige mii de moschei din ţară să reducă volumul difuzoarelor la chemarea la rugăciune, o decizie controversată într-un regat ultraconservator, relatează AFP.

Ministrul Afacerilor Islamice a ordonat săptămâna trecută moscheilor să regleze la o treime din volumul maxim difuzoarele, să limiteze folosirea acestora la chemarea la rugăciune şi să nu mai difuzeze predici în înregime.

Această măsură a provocat imediat un val de indignare în mediile religioase din această ţară în care se practică un islam rigorist. Ministrul Afacerilor Islamice Abdullatif al-Sheikh a justificat această decizie invocând sănătatea şi starea de bine a copiilor şi persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot.

”Cei care vor să se roage nu au nevoie să audă chemarea la rugăciune a imamului”, a dat asigurări ministrul, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea de stat. ”Ei ar trebui să fie deja în faţa mocheii”, adaugă el. Posturi de televiziune difuzează rugăciuni şi predici pe teme din Coran, a precizat el, sugerând că nu este nevoie ca moscheile să ofacă şi ele.

Într-o ţară cu zeci de mii de moschei, această decizie a fost bine primită. Însă ea a dezlănţuit pasiuni pe reţele de socializare. Un "hashtag” care sugerează o interzicere a muzicii în restaurante şi cafenele a fost repostat abundent. Ministrul consideră că aceste critici provin de la ”inamici ai regatului” care vor ”să agite opinia publică”.

Această măsură este conformă politicii de liberalizare a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului. Prinţul a ordonat ridicarea mai multor interdicţii sau restricţii, precum interdicţăia de a conduce impusă femeilor, a autorizat concerte la care să participe bărbaţi şi femei - lucturi strict interzise anterior.

Aceste relaxări au fost primite favorabil de mulţi saudiţi, într-o ţară în care două treimi din populaţie este în vârstă de sub 30 de ani. Regatul a limitat, de asemenea, puterile poliţei sale religioase - odinioară temută, care nu ezita, de exmplu, să dea afară oamenii din centre comerciale la momentul rugăciunii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Dan CONSTANTIN

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Câteva idei despre preocupările estivale ale politicienilor  

Filmuletul zilei

opinii

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

Michael ASTNER

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

În loc de prefaţă, două însemnări de jurnal amnăşan.  

România lui Salvador Dali

Nichita DANILOV

România lui Salvador Dali

În Sectorul I al capitalei ne aflăm în plin surrealism. De fapt, acolo are loc un experiment, un performance făcut la o scară atât de mare, încât ar invidia-o orice performer. Căci, conform datelor statistice, Sectorul I al capitalei are în jur de 255.000 de suflete înregistrate oficial. 255 000 e cifră, pe care o poate lua în calcul chiar şi Big Data, care operează cu cifrele de ordinul sutelor de milioane şi chiar al miliardelor.

Pandemie şi senzualitate

Dana ȚABREA

Pandemie şi senzualitate

Deşi cu trimiteri evidente la carnal, spectacolul în regia lui Radu Afrim care-a câştigat premiul Uniter e poematic. Textul degajă senzualitate, imaginile video completează scenicul împlinit de trupesc cu peisaje umane caleidoscopice, reliefate prin efecte. Povestea se ţese din fragmente, cu actori care îşi expun umanitatea pe scenă sau ecran, care îşi ascund ori revelează inima, corporalitatea. Sunt foarte multe roluri, diverse, de compunere excentrică sau mai palpabile, pe adâncime sau mai exterioare, unele mai teatrale, altele filmice. În schimb, situaţiile scenice se volatilizează voit, într-un întreg fluid, eterizat, sub semnul unei detaşări implicate.

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.