Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un minor a lovit în cap cu toporul un consătean pe care îl bănuia că l-a turnat poliţiei

GALERIE
topor
  • topor
- +

Un puşti din Vladomira a încercat să-şi ucidă un consătean, bănuindu-l că l-ar fi pârât poliştilor pentru mai multe furturi comise. I-a bătut pur şi simplu la uşă şi i-a spus că a venit să-l omoare, după care a lovit. Bărbatul a avut zile, supravieţuind rănii provocate de topor. Puştiul şi-a serbat majoratul în spatele gratiilor.

Andrei Zamisnicu abandonase şcoala după doar 8 clase, începând să lucreze ca muncitor necalificat la ferma la care era angajat şi tatăl său. În celălalt capăt al satului locuia Ilie C. (66 ani), casa acestuia fiind ultima de lângă zona de frontieră, în apropierea pădurii şi a malului Prutului, având alături un depozit de material lemnos.

Zamisnicu obişnuia să vină în zonă, pe jos sau cu căruţa, pentru a lua nisip, pietriş sau lemne de foc, din albia râului, din pădure sau chiar din depozit. Ilie C. îi reproşase în mai multe rânduri că nu respectă legea, încălcând regimul circulaţiei în zona frontierei şi însuşindu-şi materiale din zonă. Ca urmare, relaţiile dintre cei doi erau tensionate, puştiul spunându-le prietenilor în mai multe rânduri că îl va bate pe vârstnic sau chiar că îl va omorî.

Pe 15 martie anul trecut, Zamisnicu a mers cu căruţa la un consătean, de la care a cumpărat câţiva baloţi de lucernă. A făcut două transporturi, oprind de fiecare dată la un bar de unde şi-a cumpărat băuturi alcoolice, suc şi ţigări. În jurul prânzului, a mers din nou la bar, cu doi prieteni, consumând împreună cu aceştia trei bidoane de bere a 2,5 litri.

Pe acest fond, băiatul şi-a adus aminte de conflictul cu Ilie C., spunând din nou că îl va omorî. După încă un drum cu căruţa, de această dată pentru a transporta piatră, tânărul a mers acasă. S-a certat cu mama sa şi a plecat iar, luând cu el şi o bărdiţă, sub pretextul că se duce să taie araci. A oprit iar la bar şi, după încă un rând de băutură, s-a îndreptat cu căruţa spre casa lui Ilie C. A intrat în curte şi a bătut la uşă.

Vârstnicul a deschis uşa, văzându-l pe tânăr cu toporişca în mână şi mirosind puternic a alcool. L-a întrebat ce caută la el şi dacă părinţii săi ştiu unde este. Băiatul a răspuns simplu că a venit să-l omoare şi a ridicat bărdiţa. Ilie C. a încercat să se ferească, dar nu a reuşit, fiind lovit în stânga creştetului. Şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut lângă perete, iar băiatul a plecat.

S-a oprit iar la bar, lăsând căruţa în drum. Calul s-a îndreptat singur spre casă. Rămas pieton, băiatul a plecat prin pădure spre Prut, aruncând bărdiţa în râu. Spre dimineaţă, a ajuns la bunicii săi, unde s-a culcat.

Întâmplător, mama băiatului fusese anunţată de un consătean că fiul său se lăudase iar că îl va omorî pe Ilie C. Femeia l-a sunat pe un vecin al acestuia, spunându-i ca, dacă îl vede pe Andrei pe drum, să-l întoarcă spre casă. Vecinul nu a mai apucat să intervină. Ilie C. îşi revenise şi tocmai venea spre casa lui, pentru a cere ajutor.

Rana nu fusese foarte gravă, medicii apreciind că viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Zamisnicu a fost totuşi trimis în judecată pentru tentativă la omor. În cursul audierilor, băiatul a afirmat că ar fi lovit doar de frică, întrucât Ilie C. îl înjurase, îl bruscase şi se aplecase pentru a lua de jos un obiect contondent sau un topor. Tânărul doar se apărase în faţa intenţiilor agresive ale consăteanului său. Afirmaţiile băiatului au fost respinse însă de magistraţi ca nesincere.

„În realitate, persoana vătămată nu a încercat decât să se ferească de lovitura inculpatului, aplecându-se înspre dreapta pentru a evita atacul deja declanşat împotriva sa, iar cu ocazia cercetării la faţa locului nu a fost identificat niciun obiect contondent în apropierea locului unde persoana vătămată a fost lovită şi de care aceasta s-ar fi putut folosi pentru a-l agresa pe inculpat”, au apreciat judecătorii.

La data comiterii faptei, Zamisnicu împlinise 16 ani, fiind astfel responsabil penal şi pasibil de o pedeapsă cu privare de libertate. Judecătorii au remarcat îndrăzneala cu care băiatul acţionase şi uşurinţa cu care recursese la un act de o violenţă extremă. Tânărul a fost condamnat la 5 ani de internare într-un centru de detenţie. Pronunţată joia trecută, sentinţa poate fi contestată cu apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri