anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Un misionar care a parcurs pe jos o mie de kilometri, primul pelerin ajuns la Şumuleu Ciuc

GALERIE
pelerinaj
 • pelerinaj
- +

Fratele Krisztian, un misionar care a pornit din apropierea localităţii Pecs (Ungaria) în martie şi a parcurs pe jos apoximativ o mie de kilometri, este primul pelerin ajuns, joi, la Şumuleu Ciuc, unde va avea loc sâmbătă cel mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de sud-est.

Fratele Krisztian, misionar voluntar pe lângă Ordinul "Misionarele Carităţii", în vârstă de 54 de ani, a pornit dintr-un sat de lângă Pecs la mijlocul lunii martie şi a parcurs pe jos aproape o mie de kilometri.

Timp de două luni, acesta a străbătut sute de localităţi cu un rucsac de 30 de kilograme în spate, înnoptând la credincioşii care i-au deschis uşa.

"Am pornit din Komlo în data de 18 martie, era o zi friguroasă, ploioasă şi afară era încă zăpadă. Pelerinajul este recunoştinţa mea faţă de Bunul Dumnezeu şi faţă de Sfânta Fecioară. Niciodată nu a trebuit să dorm pe stradă, mereu am avut unde să-mi pun capul jos şi întotdeauna am avut ce să mănânc", a spus fratele Krisztian.

Odată ajuns în Harghita, acesta s-a oprit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ca să aducă alinare suferinzilor şi să răspândească învăţăturile Evangheliei. El le-a dăruit bolnavilor, ca amintire a trecerii sale, câte o icoană a Fecioarei Maria.

Misionarul s-a îndreptat apoi către Catedrala Franciscană din Şumuleu Ciuc, unde s-a închinat la statuia Fecioarei Maria, considerată Făcătoare de Minuni.

"Sfânta Maria de la Şumuleu îmi este foarte aproape de suflet şi când vin aici mă rog pentru toată lumea: pentru pelerini, pentru oamenii binevoitori, pentru oamenii care m-au primit în casele lor, pentru cei păcătoşi, pentru drogaţi şi pentru bolnavi. Am un sentiment înălţător când sunt la Şumuleu, în preajma Sfintei Fecioare. Mă rog ca oamenii să-şi întoarcă faţa către Dumnezeu, căci El este singurul pe care se pot baza", a spus Fratele Krisztian.

El a povestit că şi-a început activitatea de misionar voluntar în 1989, în Statele Unite ale Americii, la un an după ce a văzut un film despre munca de caritate a Maicii Tereza.

"După ce am văzut documentarul, am simţit atingerea Sfântului Duh. Imediat am scris Maicii Tereza, pe adresa Misionarelor Carităţii şi cei de acolo m-au acceptat. Am strâns bani şi am participat la prima mea misiune, ca laic, îngrijind bolnavii de malarie, de lepră şi de SIDA", a afirmat misionarul.

Acesta a adăugat că întâlnirea cu bolnavii nu a fost plăcută şi că primul său impuls a fost acela de a pleca imediat către casă.

"Când am intrat prima oară în spital, m-a surprins mirosul respingător, unii bolnavi ţipau de durere, alţii erau pe moarte şi prima mea reacţie a fost să mă întorc acasă cu primul avion. Însă, după ce am ajuns în cameră, am simţit cum, parcă, Sfântul Duh mă întreba: «de Mine îţi este silă?» Am spus cu glas tare: «nu». Şi a doua zi am început munca de misionar", a afirmat Fratele Krisztian.

Acesta şi-a continuat activitatea de binefacere în Africa de Sud, în Asia, apoi în America de Sud şi în Noua Zeelandă.

În ultimii patru ani, Fratele Krisztian a fost nelipsit de la Pelerinajul de Rusalii, de la Şumuleu Ciuc.

Lunea viitoare, el va pleca la Paris, de unde va porni pe jos către "Drumul” care traversează Spania de la Pirinei până la Oceanul Atlantic, parcurgând, în total, aproximativ două mii de kilometri, până la mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostella.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.