
Un monument ieșean uitat zeci de ani în ruine. Începe, în sfârșit, refacerea Bisericii lui Cujbă

Lăcașul ruinat din Poiana cu Cetate este subiectul unei licitații lansate pentru consolidarea și refacerea construcției.
Șase milioane de lei a alocat Compania Națională de Investiții pentru refacerea bisericii „Sf. Nicolae” din Poiana cu Cetate. Mai cunoscută ieșenilor sub numele Biserica lui Cujbă, zidurile rămase în picioare astăzi datează de mai bine de patru secole. Biserica a fost zidită în 1609 de către un boier din partea locului. „Boierul Ionașco Cujbă a ridicat biserica în anul 1609 pentru sufletul soției sale care a trecut la cele veșnice prea devreme, astfel ctitoria lui poate fi considerată o frumoasă declarație de dragoste pentru soția sa. Prin restaurarea bisericii, declarația de dragoste a boierului va rămâne până la sfârșitul veacurilor”, scrie părintele parohiei locale, Dănuț Lazăr, pe pagina de Facebook.
Chiar de Dragobete, 24 februarie, este ultima zi în care pot fi înscrise ofertele și intențiile de participare la licitație. Lansată săptămâna aceasta, procedura vizează proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada șantierului de consolidare, restaurare, dotare, împrejmuire și amenajarea spațiului exterior a bisericii. Edificiul este inclus în cea mai recentă Listă a Monumentelor Istorice.
Durata contractului va fi de 63 de luni, fiind incluse aici proiectarea (3 luni), lucrările (24 de luni) și garanția de bună execuție (36 de luni).
Restaurarea va permite vizitatorilor să vadă biserica așa cum era la apogeul ei
CITIȚI ȘI: FOTO: Trista poveste a unei vechi bisericuţe (monument) din judeţul Iaşi
„Proximitatea bisericii de trasee de drumeție și de alte atracții naturale poate transforma vizita într-o experiență completă de recreere. Turiștii pot face o plimbare prin pădure, pot observa flora și fauna locală și, în același timp, pot vizita un loc sacru. Restaurarea va permite vizitatorilor să vadă biserica așa cum era la apogeul ei”, menționează documentația tehnică ce însoțește procedura de licitație. Pe lângă finanțarea venită prin Ministerul Dezvoltării sunt menționate și fondurile cu care contribuie Parohia Poiana cu Cetate, care apelează de mai multă vreme la ajutorul ieșenilor.
În prezent, biserica, unde ultima slujbă s-a ținut cu 150 de ani în urmă, este într-o „stare de avariere generală gravă”, se arată în studiul menționat. Este vorba printre altele de „subansamble și elemente structurale în pericol iminent de prăbușire (sistemul de boltire al naosului, întreaga structură a turnului, arc transversal dintre altar și naos)”, de „fisuri, crăpături și dislocări grave în dreptul golurilor de fereastr”, de lipsa sistemului de acoperire și de infiltrații de apă la nivelul zidăriei din piatră și cărămidă.
Studiul istoric care, de asemenea, însoțește procedura de licitație pune degradarea construcției pe seama cutremurelor mari din secolul al XIX-lea, cele mai multe icoane de aici fiind mutate de către localnici la biserica din satul vecin Borosești, Scânteia.
CITIȚI ȘI: Poiana cu schit, un muzeu in aer liber
Publicitate și alte recomandări video