anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Un muzician în luptă cu istoria - Antonin Ciolan (II)

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Este mare noroc să întâlneşti în tinereţe dascălii potriviţi intereselor, climatului intelectual-temperamental propriu, capabili să îţi deschidă spiritul spre tot ce este mai nou, mai valoros în profesia aleasă. 

Antonin Ciolan şi-a găsit norocul în Germania. La Dresda, Leipzig şi Berlin a studiat contrapunct, fugă şi compoziţie cu Felix Draeseke, adept entuziast al concepţiilor componistice marca Richard Wagner, ceea ce i-a marcat toată viaţa, determinându-l să acorde cea mai mare importanţă legilor orchestraţiei, partiturile corifeului de la Bayreuth ajungând deseori pe pupitrul său dirijoral. Continuitatea în însuşirea profundă a muzicii lui Wagner i-a fost prilejuită de renumitul dirijor german Hans von Bülow prin urmaşii săi, importantă sursă de inspiraţie în definirea lui Antonin Ciolan şi ca specialist în interpretarea simfonismului brahmsian. Alt dirijor de dicţionar, Arthur Nikisch, a rezonat cu temperamentul vulcanic, firea volitivă, sensibilitatea ardentă a tânărului muzician român. Atunci s-a constituit fundaţia concepţiei, a stilului dirijoral propriu lui Antonin Ciolan, luminând un binom preţios: minuţiozitatea redării textului din partitură, dinamismul interior, ritmul alert, masivitatea-poezia pasajelor orchestrale, impactul emoţional puternic în secvenţele dramatice, în crearea scenelor lirice de o ingenuitate şi delicateţe emoţionante, luminarea fiecărui solo instrumental fără a transforma vreodată orchestra în simplu acompaniator, modernitatea uimitoare a versiunilor semnate de Antonin Ciolan. Ultima calitate menţionată este cu atât mai preţioasă astăzi, când muzicianul şi melomanul au atâtea posibilităţi de a asculta comparativ aceeaşi lucrare.

Descriind sumar viziunea dirijorală a lui Antonin Ciolan, modul de aplicare a învăţămintelor acumulate în Germania, am schiţat, la rândul meu, două trasee contrastante, în funcţie de ce ar fi putut fi, şi ce a fost. Mult apreciat de Draeseke şi Nikisch, care i-au deschis perspectivele carierei dirijorale de excepţie în Germania, de acolo în toată Europa, după încheierea studiilor, Antonin Ciolan nu a optat nici măcar pentru Bucureşti, ci s-a întors în Iaşul natal. Pentru că a mai avut o calitate - a fost patriot. E adevărat, Primul Război Mondial l-a obligat să îmbrace haina militară, să lupte pe front, unde a scăpat ca prin minune de la moarte, însă nici după încheierea luptelor, nici mai târziu de-a lungul anilor, nu a încercat să se stabilească în capitală. Încrederea în talentul, în ideile, în spiritul de acţiune proprii, vocaţia de organizator l-au convins să rămână în Iaşul natal spre a fonda orchestre, spre a fi profesor la Conservator. Preţuirea, ajutorul lui George Enescu l-au stimulat şi mai mult. Efectele calităţilor sale sunt vizibile dacă studiezi afişele concertelor susţinute în perioada interbelică: lui Antonin Ciolan i se datorează înnoirea obişnuinţelor de audiţie ale publicului ieşean, convins să aprecieze nu numai valsurile, polcile, cadrilurile, cel mult operetele austriece. Antonin Ciolan a impus în sălile de concerte simfoniile de Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Dvořák, uverturile de Wagner, paginile orchestrale din operele compozitorilor ruşi.

Migala, eficienţa lucrului cu orchestra, rapiditatea obţinerii rezultatului dorit din punct de vedere tehnic şi muzical-artistic, spectaculozitatea muzicii şlefuite de Antonin Ciolan nu au argumentat doar admiraţia lui George Enescu, ci şi a dirijorilor străini sosiţi în turneu la Iaşi, care şi-au exprimat opiniile superlative în presa de aici. De altfel, dirijorul şi-a extins puterea de iradiere a talentului şi spectaculozităţii artei interpretative în toată Moldova istorică, fiind admirat la Chişinău, Cernăuţi, Bălţi, Soroca, Ismail, Odessa, în unele localităţi împlinindu-şi rolul de înnoitor al vieţii muzicale. La cererea Societăţii simfonice, a Primăriei oraşului, a direcţiunii Societăţii muzicale din Chişinău, Antonin Ciolan a acceptat în 1927 funcţia de director general al Societăţii muzicale. Alt merit al său istoric - a înfiinţat Orchestra filarmonică a Basarabiei, apoi a fost numit inspector general al Fundaţiilor Culturale Regale în domeniul muzicii pentru teritoriile Prut şi Nistru.

Dar, se ştie - mediocrii, impostorii, veleitarii (mai ales cei din partea locului) nu obosesc niciodată în a-şi închipui performanţele personale, denigrându-le pe cele autentice. „Şef de pluton” al celor care nu au încetat să-l conteste pe Antonin Ciolan poate fi considerat Mircea Bîrsan. Bineînţeles, timpul nu i-a confirmat vreo performanţă nici ca dirijor, nici ca profesor (şi la Conservatorul din Bucureşti), nici ca autor de emisiuni radiofonice, nici în domeniul compoziţiei. Totuşi, în perioada interbelică, memoriile trimise Ministerului Învăţământului, „valurile” ridicate în societatea muzicală, în presa ieşeană au ajuns la „performanţe” vremelnice: demiterile lui Antonin Ciolan din funcţii, demisiile sale. Poate că Iaşul era prea mic pentru un om de acţiune, un dirijor, un profesor, un conducător de instituţii muzicale cum a fost Antonin Ciolan. Cu siguranţă, alegerea sa spre a dirija simultan Corul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, corul Bisericii Sf. Spiridon i-a iritat pe mulţi. Dar opţiunea Patriarhului Nicodim al României, care a dispus alcătuirea celor două ansambluri vocale şi din studenţii Academiei de muzică, unde era profesor Antonin Ciolan, spre a se asigura competenţa profesională, a fost respectată.

Un nou „val” l-a înălţat pe neobositul profesor şi dirijor la cotele performanţei, ale recunoaşterii oficiale: în septembrie 1942, cu prilejul inaugurării la Chişinău a Turnului Dezrobirii Basarabiei, el a condus corurile reunite din Chişinău, Bălţi, Soroca, Hotin, Orhei, Cetatea Albă şi Ismail (pe care le-a pregătit separat!). Au fost de faţă Regele Mihai I al României, primul ministru, reprezentanţi ai guvernului, prelaţi din conducerea Bisericii Ortodoxe Române, un public numeros. Sunt informaţii de excepţională valoare istorică pentru cultura muzicală română, pentru cunoaşterea personalităţii lui Antonin Ciolan - informaţii decenii la rând ocultate de cenzură, dar imperios necesare cunoaşterii în momentul de faţă.

 

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.