Un nou „Lidl“ la Moara de Foc schimbă radical traficul în cel mai tranzitat cartier al Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Un nou „Lidl“ la Moara de Foc schimbă radical traficul în cel mai tranzitat cartier al Iaşului

GALERIE
Moara de Foc3
  • Moara de Foc3
- +

Informaţii în exclusivitate despre planurile unuia din cei mai agresivi retaileri din România, Lidl, în zona Păcurari - Canta, planuri care vor schimba radical traficul în zonă. Compania a semnat deja un precontract cu Compan SA pentru cumpărarea terenului şi clădirii Moara de Foc din zona cu acelaşi nume. Moara pe cinci nivele de acolo, încă funcţională, va fi dărâmată, iar pe terenul de peste un hectar va fi ridicat cel mai mare supermarket Lidl din oraş, dublu faţă de cele standard potrivit planurilor. Ieşenii vor fi afectaţi însă de alt aspect: intersecţia de la Moara de Foc, una dintre cele mai aglomerate din Iaşi, străzile Canta şi Păcurari fiind artere dintre cele mai circulate din tot oraşul, se va transforma într-o mare giraţie. Dacă asta va fluidiza traficul în zonă, sau îl va bloca şi mai tare, rămâne de văzut.

Planurile retiller-ului Lidl care este pe punctul de a cumpăra terenul din dreptul intersecţiei Moara de Foc, pe Canta, va aglomera şi mai mult traficul din zonă. Lidl România a încheiat un antecontract prin care a achiziţionat terenul de 11.712 metri pătraţi de la firma Compan SA, cu suma de 4,3 milioane de euro. Astfel, clădirea uriaşă a morii de culoare roşie va fi dărâmată iar în locul acesteia va fi construit un supermagazin. De altfel, odată cu construcţia noului magazin, de altfel aflat la mică distanţă de cel de-al doilea, aflat lângă sediul ITM Iaşi, retiller-ul doreşte schimbarea întregii intersecţii de la Moara de Foc. Citiţi mai jos, în Exclusivitate ce planuri are Lidl în zona Canta şi cum va afecta viaţa ieşenilor.

Care sunt planurile companiei germane

Socieţăţile Compan şi Lidl au bătut pe 17 iulie 2018 palma şi au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare. Potrivit documentului, cea mai mare parte a clădirilor aflate în prezent în curtea Compan SA vor fi rase de pe faţa pământului, inclusive moara roşie, arhicunoscută locuitorilor din zonă. În locul acesteia va fi construit un supermagazin, parcări, iar o parte din teren va fi vândut. În prezent, intrarea în curtea firmei Compan se face pe lângă staţia de tramvai cu direcţia spre Gară.

În planurile celor de la Lidl, intrarea în noul supermagazin va fi mutată către intersecţia de la Moara de Foc. Aici va fi construit, potrivit planurilor Lidl, un sens giratoriu din care şoferii să aibă posibilitatea să intre direct în curtea magazinului. Cu alte cuvinte, cel care vine dinspre strada Păcurari spre Canta, intră în sensul giratoriu şi apoi în curtea supermagazinului. De asemenea, tot prin acest sens giratoriu se va face şi ieşirea, deoarece, o a doua intrare se doreşte a fi construită în capătul proprietaţii, către Gară. Pe aici vor intra doar camioanele mari care vor aproviziona unitatea. Potrivit planurile, suprafaţa întregului asamblu va avea 9.460 de metri pătraţi, din care magazinul va fi de 2.110 metri pătraţi, dublu standardului obişnuit al companiei. De asemenea, 370 metri pătraţi va fi depozitul şi 136 de locuri de parcare. Compania germană va vinde ulterior o suprafaţa de 1.330 metri pătraţi de teren.

Contractul urmează să fie încheiat până pe 17 iulie 2019

Toate acestea vor trebui puse în practică până pe data de 17 iulie 2019. “Cumpărătorul se obligă ca până la data de 17 iulie 2019 să efectueze demersurile necesare la autorităţile competente pentru obţinerea autorizaţiei de construire a soluţiei de trafic şi a lucrărilor care trebuie executate pe domeniul public, şi autorizaţia pentru realizarea accesului auto, accesului tonaj mare, virajului stânga sau dreapta dinspre şi spre Şoseaua Moara de Foc”, se arată în antecontractul încheiat între părţi. Terenul uriaş cât şi clădirile care urmează a fi puse la pământ au aparţinut firmei Pangram SA, care le-au vândut către Compan SA în anul 1993. Pangram a obţinut activele de la Ministerul Agriculturii. De altfel, contractul de vânzare – cumpărare între părţi va fi încheiat până cel târziu pe 17 iulie 2019, la ora 12, doar dacă sunt îndeplinite condiţiile din antecontract. De asemenea, predarea terenurilor se va face în 15 zile de la data semnării contractului. Printre obligaţiile asumate de către Compan SA pentru înstrăinarea terenului sunt: adrese din partea autorităţilor cum că imobilele nu fac parte din patrimoniu sau monumente arheologice, că terenul nu face parte din niciun litigiu al instanţelor judecătoreşti, dar şi să ateste că terenul nu este traversat de vreo reţea sau conducă de interes public. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.