anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Avertisment sever al medicilor: în câţiva ani, o boală nouă va deveni cauza numărul trei de mortalitate

Un nou „ucigaş nevăzut” intră în “top”. Medicii trag un semnal de alarma

GALERIE
brohnopneumopatia obstructiva cronica
 • brohnopneumopatia obstructiva cronica
- +

Avertisment îngrijorător al reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie (SRP): în următorii ani brohnopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) va fi a treia cauză de mortalitate din lume. Cauze noi: poluarea tot mai mare, dar şi ţigările electronice ori vapingul la vârste fragede. În România, incidenţa este oficial de 8,9%, însă, spun medicii, există foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi. Datele au fost făcute publice într-un eveniment organizat recent de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care a avut ca principală temă importanţa vaccinării pe toată durata vieţii.

 

 „BPOC este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care e incomplet ireversibilă. Limitarea este progresivă şi se asociază cu un răspuns inflamator anormal al plămânului la particule nocive sau noxe”, a precizat prof.dr. Roxana Nemeş, medic primar pneumolog şi preşedinte al SRP în cadrul evenimentului. Specialistul a mai spus că afecţiunea este subdiagnosticată şi că acele cazuri care ajung la spital sunt doar „vârful icebergului”. Principala cauză a BPOC este fumatul, urmat de poluare, reducerea funcţională a capacităţii pulmonare fiind una progresivă.

„Se fumează de la o vârstă mult mai fragedă, uneori chiar din copilărie. Din păcate, un pacient tânăr, în jur de 40 de ani, care fumează şi care este încă activ, nu merge la spital să îşi facă spirometria (n.red. - metodă de măsurare a capacităţii respiratorii). Limitarea este progresivă, adică înaintăm încet şi lent către o pierdere funcţională foarte importantă”, a explicat medicul pneumolog. Pe lângă fumatul clasic, în lista principalilor factori de risc se numără şi vapingul, folosirea ţigării electronice, care afectează într-un mod asemănător cu fumatul clasic.

„Noi avem o problemă la adolescenţi cu acest vaping. Leziunile pe care le creează sunt identice cu cele ale fumatului clasic, cu atât mai mult cu cât substanţele care se folosesc sunt substanţe uleioase. Există risc de pneumonie lipoidică, prin aspiraţie, şi fumatul în acest context este mult mai agresiv. Odată cu instalarea bolii, rata de declin este tot mai mare”, a completat prof. dr. Roxana Nemeş, preşedintele SRP.

Singura armă - vaccinarea

Un alt factor de risc este poluarea, principalele cauze ale poluării atmosferice cu PM10 şi PM 2,5 în marile oraşe fiind traficul rutier, lipsa spaţiilor verzi, dar şi poluarea generată de şantierele care nu respectă normele de organizare. Medicul a mai explicat că, în acest context, „singura armă redutabilă” este vaccinarea şi a subliniat importanţa administrării vaccinurilor antigripale şi pneumococice la adulţi. Mai concret, vaccinul antigripal reduce numărul exacerbărilor acute care apar la cei care suferă de BPOC, iar cel pneumococic reduce incidenţa bolii pneumococice invazive. Specialiştii spun că acesta este şi unul dintre obiectivele primordiale ale tratamentului BPOC: reducerea frecvenţei şi severităţii exacerbărilor, acesta având un impact negativ major asupra stării de sănătate şi a progresiei bolii.

„Administrarea concomitentă atât a vaccinurilor pneumococice, cât şi a vaccinurilor antigripale ar putea reduce incidenţa diverselor complicaţii, spitalizarea, mortalitatea bolilor cronice. Vaccinarea la pacienţii vârstnici cu BPOC ar putea reduce spitalizarea pentru pneumonie cu 63% şi mortalitatea generală cu 81%”, a precizat prof. dr. Roxana Nemeş.

Deşi nu foarte mulţi adulţi aleg să se vaccineze anti-pneumococic, această imunizare ar întrerupe lanţul infectării, ar reduce povara bolii în rândul pacienţilor cu afecţiuni cronice şi ar preveni răspândirea comunitară extinsă. Astfel, schema pentru prevenirea infecţiilor respiratorii include vaccinarea antigripală anuală, cea antipneumococică la fiecare cinci-zece ani şi cea anti-COVID-19. Un test de risc recomandat de Societatea Română de Pneumologie şi disponibil pe www.casapneumologilor.ro, arată care este probabilitatea de a suferi de BPOC.

Testul conţine cinci întrebări, iar dacă răspunsul este „da” la cel puţin trei întrebări, este foarte posibil să fie vorba despre BPOC. Aceste întrebări sunt: „Fumaţi sau aţi fumat cândva?”, „Tuşiţi de mai multe ori pe zi, în cele mai multe zile?”, „Eliminaţi spută, în cele mai multe zile?”, „Obosiţi şi rămâneţi fără suflare, mai repede decât alte persoane de acceaşi vârstă ca dumneavoastră?”, „Aveţi vârsta peste 40 de ani?”. Rezultatul testului este orientativ, iar pentru confirmarea diagnosticului este nevoie de prezentare la medic. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.