Un nou amplasament pentru viitoarea Operă: într-un parc din centrul Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Un nou amplasament pentru viitoarea Operă: într-un parc din centrul Iașului

GALERIE
parc UPA Iasi
  • parc UPA Iasi
- +

Primăria a prezentat ieri primele concluzii după solicitarea Ministerului Culturii, de a găsi un amplasament de circa 1 ha pentru viitorul sediu al Operei ieşene. Zona avută în vedere are o problemă, însă: este foarte fărâmiţată, 14 proprietari alături de Primărie împărţindu-şi circa 2 ha. Municipalitatea are în vedere schimburile de teren cu privaţii, dar şi eventuale cumpărări.

 

Un amplasament care se pretează la construirea unui sediu pentru Opera Iaşi este în zona Anastasie Panu. Aceasta este una dintre primele concluzii ale Primăriei după începerea demersurilor de identificare a unui teren necesar de 10.000 mp, în urma unei solicitări a Ministerului Culturii. În zona spaţiului verde delimitat de străzile Elena Doamna, Anastasie Panu şi Grigore Ghica Vodă, municipalitatea are mai multe terenuri (circa 8.700 mp), dar nu deţine o suprafaţă mare compactă. Celelalte terenuri sunt în proprietatea privată a 14 persoane fizice, cu suprafeţe cuprinse între 170 mp şi 3.000 mp. Întreaga suprafaţă de teren din zonă ajunge la circa 21.000 mp, în condiţiile în care proprietăţile publice şi private sunt intercalate. „Solicitarea noastră faţă de domniile lor este de a încerca să ne întregim proprietatea noastră într-o singură parcelă, pe cât posibil, să concluzionăm în ceea ce priveşte posibilitatea utilizării în comun a spaţiilor, dar nu numai noi să facem spaţii verzi, ci împreună, iar parcările să le punem în subteran. Noi să facem Operă, iar ei să-şi poată valorifica terenul pentru alte investiţii”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Citește și: Alexandru Muraru: Primii pași concreți pentru construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iași

În ceea ce priveşte posibilitatea de cumpărare a terenurilor private, edilul nu a exclus această variantă, dar a subliniat că cea mai facilă metodă este o colaborare între Primărie şi proprietarii privaţi pentru reconfigurarea şi dezvoltarea zonei. Spaţiul verde din zona turnului UMF, fosta UPA, a făcut obiectul unor discuţii publice acum circa trei ani, când municipalitatea voia să cedeze cinci suprafeţe din proprietate publică în favoarea unui investitor imobiliar, schimb care nu a mai fost realizat. În mai 2018, după o dezbatere publică iniţiată de Asociaţia CIVICA, primarul anunţa un concurs de soluţii urbanistice pentru dezvoltarea zonei, dar această idee nu a fost pusă în practică.

Sursa de finanţare

Construirea unui sediu pentru Operă la Iaşi figurează pe o listă scurtă cu 8 obiective de investiţii propuse de Ministerul Culturii. În acest sens, autoritatea centrală a estimat un necesar de finanţare de 270 milioane euro, iar 80% din această sumă este deja asigurată prin intermediul unui credit contractat la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). În primă fază, aşa cum rezultă din sinteza bugetului Ministerului Culturii pe anul în curs, autoritatea va finanţa lucrările de restaurare în cazul clădirilor aflate în stare avansată de degradare: două din Bucureşti (Muzeul Naţional de Istorie şi Aşezămintele „Brătianu”) şi unul din Suceava (Conacul „Varnav-Liteanu”). Pe lista scurtă de investiţii, în afară de sediul Operei din Iaşi, se mai află refacerea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” (Craiova), Vila şi domeniul „Florica” de la Ştefăneşti (Argeş), Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi Opera (Cluj) şi fosta garnizoană militară a Timişoarei care va fi transformat în Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

FOTO: În spaţiul verde delimitat de străzile Elena Doamna, Anastasie Panu şi Grigore Ghica Vodă, unde ar urma construirea Operei, municipalitatea are mai multe terenuri

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.