Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ADVERTORIAL

Un nou an universitar a debutat la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi

GALERIE
_MG_2872_resize_MG_2882_resize_MG_2884_resize_MG_2885_resize_MG_2892_resize_MG_2901_MG_2913_resize_MG_2935_resize_MG_2940_resize
  • _MG_2872_resize
  • _MG_2882_resize
  • _MG_2884_resize
  • _MG_2885_resize
  • _MG_2892_resize
  • _MG_2901
  • _MG_2913_resize
  • _MG_2935_resize
  • _MG_2940_resize
- +

Singura universitate privată şi cu grad de încredere din regiunea de Nord-Est a ţării, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi (UPA din Iaşi), a început un nou au universitar. ”Este un an al reformatării academice, un an în care vom regândi toate specializările de studiu şi în care vom deschide altele noi”, a transmis Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi. „UPA s-a născut dintr-o credinţă că învăţământul se poate dezvolta calitativ şi performant şi în spaţiul privat, un spaţiu care să adune la un loc calitatea şi performanţa. Universitatea noastră şi-a câştigat notorietatea într-o competiţie nu tocmai onestă. Privatul este privit ca o zonă care vrea să fenteze statul. Noi, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, întodeauna, în raport cu unversităţile de stat care ne-au format şi pe noi înşine ca dascăli, cât şi faţă de stat, prin cei o sută de mii de absolvenţi din istorie, am fost corecţi”, a mai completat rectorul.

Teodor Meleşcanu a deschis noul an universitar la UPA

Teodor Meleşcanu, fost director SIE  şi fost Ministru al Afacerilor externe a fost prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar. „E un sentiment de emoţie specială când asişti la deschiderea unui an universitar, asemănător cu cel când mergi pentru prima oară în clasa întâi. Pentru noi, cadrele didactice, reîntâlnirea cu studenţii, este un moment de bucurie, de fericire pentru a vă deschide mintea şi inima spre cunoaştere. Vă îndemn să vă situaţi în zona de performanţă şi să profitaţi de toate condiţiile pe care le aveţi la această universitate. Vă doresc foarte multă capacitate de a învăţa şi respect pentru cartea pe care o învăţaţi aici”, a transmis Teodor Meleşcanu. Mai mult, acesta a vorbit în faţa studenţilor şi a cadrelor didactice despre situaţia învâţământului românesc. „Sistemul de învâţământ de la noi se află într-o stare de suferinţă. Sistemul de finanţare, concurenţa neloială dintre sistemul de stat şi cel privat, dar şi implicare politicului au făcut din învăţământul românesc un domeniu în suferinţă. Nu există valoare mai mare ca cea a resurselor umane”, a conchis acesta.

În afară de partiparea la festivitatead de deschidere a anului universitar 2014-2015, prezenţa lui Teodor Meleşcanu a fost prilejuită şi şi de înfiinţarea unui modul postuniversitar de diplomaţie publică în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Preotul Constantin Sturzu, consilier cultural şi probleme mass-media de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a transmis mesajul Înalt Presfinţitului Mitropolit Teofon. „Mitropolitul are o relaţie specială cu această instituţie, a fost aici şi a sfinţit-o şi are şi o legătură de suflet cu Rectorul Doru Tompea. Vă transmit tuturor să îndrăzniţi pentru că veţi birui”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea a dat citire mesajelor transmise de Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiuliului Judeţean Iaşi şi Dan Cârlan, Prefectul Judeţului Iaşi.

„Îmi exprim regretul că astăzi, în zi de sărbătoare pentru Universitatea „Petre Andrei”, nu pot fi alături de Dumneavoastră, deşi mi-aş fi dorit din toată inima. Universitatea Petre Andrei este cea mai renumită universitate privată din România şi, pentru oraşul nostru, este instituţia care adaugă la statutul Iaşului de oraş universitar mai multă nobleţe şi efervescenţă. Contribuţia Dvs. la asanarea discursului public, la scoaterea la lumină a unor teme majore pentru spaţiul public românesc rămase în penumbră în ultimii 25 ani, precum şi implicarea Dvs. în viaţa cetăţii, sunt, într-o democraţie tânără, cum este cea românească, un câştig pentru echilibru şi progres! În ceaţa care a învăluit dezbaterea publică, vocea şi contribuţia corpului didactic al Universităţii „Petre Andrei” a adus şi aduce mult mai multă claritate”, a transmis Cristian Adomniţei întregii comunităţi academice de la UPA. 

Prof.univ.dr. Doru Tompea a precizat că Dan Cârlan a dorit să aducă un mesaj din partea Instituţiei Prefectului în această zi dar nu a putut fi prezent fizic, dar că  „a transmis un gând bun atât studenţilor cât şi cadrelor didactice”.

În finalul deschiderii fiecare decan de la cele cinci facultăţi au adresat mesajle către noii studenţi. „Dacă noi suntem o universitate care ş i-a câştigat renumele în comunitate vă doresc să fim cu toţii o comunitate în universitate”, a precizat Prof.univ.dr. Cristian Bocancea, Decanul Facultăţii de Drept. „Să înveţi pentru tine, dar şă ştii pentru toţi, aceasta e deviza Facultăţii de Economie”, a transmis decanul Conf.univ.dr. Diana-Viorica Lupu. „La Facultatea de Asistenţă Sociala şi Sociologie încercăm ca la finalul celor trei ani de studiu să formăm specialişti care să aducă valoare socială şi alături de care vom încerca să schimbăm societatea românească pentru a fi mai incluzivă”, a declarat Prof.univ.dr. Cristina Stoica. „Pentru mine este o dublă bucurie pentru mine, în primul rând pentru deschiderea noului an universitar dar şi inaugurarea modului de studiu Diplomaţie Publică, a mărturisit Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Prof.univ.dr. Tudor Pitulac, Preşedintele Consiliului de Administraţie, a declarat că este „de fiecare dată începerea unui nou an universitar reprezintîă o provocare intelectuală”. .

Noul an universitar vine la UPA şi cu două noutăţi pentru viitori şi actualii studenţi. În primul rând, din acest an demarează şi modul de „Diplomaţie Publică”, dar şi înfiinţarea a patru colegii pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat în domeniile Juridic, Psiho-Asistenţial, Economic şi Funcţionari Administrativi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri