anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Comunicat de presă

Un nou an universitar cu inspirație și muncă, dar fără imitație și furt intelectual! (P)

GALERIE
senatorMP20
 • senatorMP20
- +

În aceste zile, instituțiile de învățământ superior din România au programate festivitățile de deschidere a noului an universitar. Pentru Iași, această perioadă este una cu o încărcătură emoțională deosebită. Încep cursurile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

Toate cele cinci sunt instituții de stat, iar impactul acestora la viața socială, economică și culturală din Iași este unul uriaș.

„O singură cifră: însumat, aceste universități școlarizează la cele trei cicluri – licență, master și doctorat – aproximativ 50.000 de studenți care reprezintă 15% din populația municipiului. Numărul cursanților este relevant, dar mai important este aportul pe care-l aduc la dezvoltarea orașului și a zonei, la aerul tineresc și emancipat pe care-l imprimă comunității.

Îi cunosc pe rectorii celor cinci universități și știu că fac eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de studiu oferite studenților. Că se îngrijesc pentru confortul cadrelor didactice. Că investesc permanent în baza materială și în patrimoniul imobiliar, multe clădiri având însemnătate istorică. Atragerea de fonduri pentru cercetare, de finanțări nerambursabile, europene sau granturi, și realizarea de parteneriate cu firmele private din regiune sunt alte obiective importante.

În funcțiile publice pe care le-am ocupat, de președinte al Consiliului Județean Iași și, acum, de senator, am înțeles necesitatea și urgența investițiilor în Educație, de la preșcolar la preuniversitar și până la academic. Și am făcut alocările și demersurile necesare.

Mult timp, autoritățile locale din Iași au căutat un brand pentru oraș. Din punctul meu de vedere, acesta există demult: Educația. Prima universitate modernă a României aici a fost înființată și de-atunci învățământul superior a fost ridicat la rang de excelență. Iașul – Oxfordul României, iată o comparație deloc forțată.

Acum, la început de nou an universitar, sper ca noi, oamenii politici, să găsim soluțiile pentru a aloca cât mai multe fonduri acestui domeniu prioritar. Profesorilor le doresc să aibă înțelepciune în a-i călăuzi pe tineri. Iar studenților le spun că prin perseverență și muncă cinstită vor reuși pe plan profesional. E singura cale. Imitația, furtul intelectual, necinstea trebuie să fie înfrânte de inovație, inspirație și moralitate.

Le urez tuturor mult succes în noul an universitar! ” – senatorul ieșean Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.